Messi triplázott, a Barcelonáé lett a Szuperkupa

Vágólapra másolva!
2010.08.21. 22:27
null
A nyári szabadság után Lionel Messi félelmetes formában kezdte a szezont (Fotó: Action Images)
A Barcelona labdarúgócsapata nyerte meg a spanyol Szuperkupát, miután a hazai visszavágón 4–0-ra legyőzte a Sevillát, így ledolgozta az egy héttel ezelőtti első mérkőzésen begyűjtött kétgólos (1–3) hátrányát. A katalán klub kilencedik alkalommal diadalmaskodott a sorozatban.

Mint az várható volt, Pep Guardiola szinte tervezett alapcsapatát küldte pályára, ellentétben az egy héttel korábbi felállással, amikor több tartalék játékos is szerephez jutott még. A Camp Nouban azonban nem lehet takaréklángon égni, erre a Víctor Valdés, Dani Alves, Piqué, Abidal, Maxwell, Busquets, Xavi, Keita, Messi, Pedro, Bojan Krkic kezdő tizenegy volt a garancia.

SZAVAZÁS

José Mourinhóval a Real Madrid képes lesz-e elhódítani a spanyol bajnoki címet a Barcelonától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hatodik percben a kezdőkörben a labdát megtoló Messit kaszálta el a nagy lendülettel keresztezni érkező, de jócskán ütemet tévesztő Zokora, majd miközben a barcelonai szélső fájdalmasan a lábát tapogatta, addig a sevillai azt mutatta, hogy a labda játékban van.

A sértett viszont talpra szökkent, majd a gyorsan elvégzett szabadrúgás után 23 méterről, középről a kapu fölé tüzelt. A vendégek hálóőre, Palop a tizenhatosig kifutva szidalmazta társait, „onnan” miért engedték lőni az argentint, elfeledkezve róla, hogy elsődleges dolga a kirúgás elvégzése lenne.

Ez a kemény belépő és a korai időhúzó szándék előrevetítette a mérkőzésbe kétgólos előnnyel beszálló Sevilla taktikai elképzelését szombat estére.

A 14. percben Pedro húzta meg a jobb szélt, két ember között elviharzott – elkaszálni sem lehetett –, a harmadikat már a tizenhatoson belül egy laza testcsellel kibillentette az egyensúlyából, majd erőből belőtt centerezése Konko lábáról pattant a sevillai kapuba. Öngól! (1–0)

Az óriási mezőnyfölényben és frissen, szellemesen, motiváltan játszó Barcelona ekkor képletesen egyik kezét rátette a szezon első trófeájára, újabb tíz perc telt el, és a másik is rákerült.

A 25. percben Xavi saját térfeléről, a kezdőkörből ugratta ki harmincméteres, lapos passzal, az öt(!) sevillai játékos között megnyíló folyosón Messit. A tizenhatoson belülre nagy lendülettel érkező argentin csinált egy finom lövő cselt, majd az eldőlő Palop alatt a kapuba lőtt. (2–0)

Miután Zlatan Ibrahimovic révén idegenben gólt szerzett a Barcelona, a gránátvörös-kékek előnyben voltak, és a játék képe sem kecsegtette sok jóval a Sevillát. A góltól már csak azért is messze voltak a vendégek, mert nem volt náluk a labda.

Hiába mozgott elöl sokat a Bojan Krkic, Messi páros, újabb nagy gólhelyzetet a 43. percig nem tudtak kialakítani a házigazdák, akkor azonban háromra növelték előnyüket. Dani Alvés robogott el a jobb szélen, a tizenhatoshoz érve visszafelé cselezett, majd a becsapott két védő mögötti üres területre emelte a labdát. Érkezett Messi, de jött vele a védője, valamint kiindult a kapujából Palop is, ám mind közül az argentin volt a leggyorsabb és a legszemfülesebb, mert hét méterről, kissé kisodródva jobbal a kapuba lőtt. És még az sem nagyon zavarta, hogy keresztbe mozgott a lövő mozdulat előtt. (3–0)

A második félidő ugyanúgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: a Barcelona kedvére támadott, a Sevilla kétségbeesetten bekkelt. Az 58. percben így is felállva tapsolt a Camp Nou közönsége: érkezett két népi hős, Andrés Iniesta és David Villa. Előbbi ugye aranyérmet érő gólt szerzett a dél-afrikai vb-n, utóbbi pedig az átigazolási piac talán legnagyobb nyári fogása volt. Nemcsak a Barca számára, valamint a spanyol piacon, de talán egész Európában.

Csupán perceket kellett várni az első varázslatra: Iniesta és Messi gyorsította fel a játékot és kergette őrületbe a vendégek védelmét – volt minden, sarkazás, kényszerítő, üresbe tett passz –, hogy befejezésnek előbbi nyolc méterről centikkel célt tévesszen.

A folytatás hazai részről leginkább arra korlátozódott, hogy a debütáló Villával gólt rúgassanak – vagy fejeltessenek –, de hiába volt nagyon aktív a gólerős támadó, szoros őrizetet kapott. Azért így is helyzetbe, de akkor meg Palop fogott ki rajta: a sevillai kapus a támadó bombáját is védte, míg ziccerénél lábbal, becsúszva mentett.

Jó kezekben a trófea
Jó kezekben a trófea

 

A hajrában a Sevilla valamelyest előrébb merészkedett, de a gól – így a hosszabbítás – nem volt benne a vendégek játékában, akik jobbára azzal vigasztalódtak: Dani Alvés, Seydou Keita és Adriano révén három játékost is „adtak" a szezont bombaformában váró, illetve kezdő Barcelonának.

A slusszpoén Messié maradt, aki formás adogatás végén Iniesta középre visszapasszolt labdáját váltotta gólra a hosszabbítás első percében, és megadta a kegyelemdöfést a Sevillának. (4–0)

A dobogó harmadik fokára hajtó Sevilla és a címvédésben bízó Barcelona között ezen a találkozón osztálykülönbség volt.

 SPANYOL SZUPERKUPA
VISSZAVÁGÓ
BARCELONA–SEVILLA 40 (30)
Nou Camp,  67.414 néző. V.: Fernando Teixeira Vitienes
FC BARCELONA: Víctor Valdés – Dani Alves, Piqué, Abidal, Maxwell – Xavi (Adriano, 87.), Sergio Busquets, Seydou Keita – Messi, Bojan Krkic (Iniesta, 56.), Pedro (David Villa, 56.).
SEVILLA: Palop – Dabo, Escudé, Konko, Navarro – Zokora, Romaric (Cigarini, 60.), Navas, Capel (Luis Fabiano, 60.) – Alfaro (Perotti, 60.), Negredo.
Sárga lap: Piqué 79., ill. Romaric 33. Cigarini 89.
Gólszerzők: Konko 14. – öngól, Messi  25., 44., 91.
Összesítésben győztes a Barcelona, 5–3-mal

 

BARCELONA–SEVILLA 4–0
 

 

A BARCELONA NYERTE A SZUPERKUPÁT
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik