Kupadöntős a Barcelona, esélyt sem adott a Valenciának

Vágólapra másolva!
2012.02.08. 22:55
null
Messi gólt ezúttal nem szerzett, de a győzelemben döntő érdemeket szerzett (Fotó: Reuters)
Címkék
Az FC Barcelona készülhet a spanyol Király-kupa májusi fináléjára – ellenfele az Athletic Bilbao lesz –, miután az elődöntő hazai visszavágóján nagyszerű játékkal, a remek formában futballozó, bár ezúttal gól nélkül maradó Lionel Messi vezérletével 2–0-ra nyert a nagyon fogadkozó, de végül keveset mutató Valencia ellen.

Amint arra számítani lehetett, és amint azt Unai Emery, a Valencia vezetőedzője előzetesen beígérte: lelkes, fegyelmezett és bizony kőkemény játékkal kezdett a Roberto Soldado személyében legjobb formájában lévő játékosát nélkülöző vendégcsapat. A hazaiak nem igen tudtak kibontakozni, de még a labdabirtoklásért is nagyon meg kellett küzdeniük, hiszen már a labda átvétele előtt mindig volt valenciai, aki gyűrte, zavarta a játékban őket, és elszívta előlük a levegőt. A védelmet bebiztosító vendégek nem sok energiát pazaroltak a támadásra, taktikájuk a gyors kontrákra épült.

A 16. percben aztán első helyzetét gólra váltotta a Barcelona. Lionel Messi jobb oldali középpályásként, a kezdőkör közeléből, még bőven saját térfeléről indította a center helyén meglóduló Cesc Fabregast. Az eredetileg középpályás megnyerte a Luis Miguel elleni versenyfutást, majd két pattanás után jobb spiccel finoman emelt a hosszúba a kiszolgáltatott, és a labda után picit sután nyúló Diego Alves mellett közelről (1–0).

Fabregas ezzel a mozdulattal szerzett vezetést a Barcának
Fabregas ezzel a mozdulattal szerzett vezetést a Barcának

Egy perccel később vélhetően le is zárhatta volna a találkozót és a továbbjutást a házigazda. Messi olvasta le a játékot és csente el Adil Ramitól a labdát egy passznál. Előbb körbefutotta a darabosan forduló valenciai védőt, majd betört a tizenhatoson belülre, de lövését bravúrral védte Diego Alves. A labda kipattant, az érkező Isaac Cuenca viszont kapkodva a kapu mellé durrantott.

Elvesztette a fonalat a Valencia, különösen a védelme lett bizonytalan, és így sebezhető. Ami kihatott az összes vendégjátékosra, akik mindig egy lépéssel a kelleténél később érkeztek. A 21. percben az eredeti foglalkozását tekintve center Aritz Aduriz úgy kapott sárga lapot egy rossz ütemű becsúszásért – Thiago Alcántara volt a szenvedő fél –, hogy a vétkes már a mozdulat közben emelte a kezét és elismerte szabálytalanságát.

Ennél sokkal lényegesebb volt azonban, hogy támadásban maradt a Barcelona, amely a kapura is óriási nyomást gyakorolt. Messi szabadrúgásból veszélyeztetett, míg a kiugró Alexis Sánchez lövését Jordi Alba blokkolta az utolsó pillanatban. A 31. és a 36. percben Fabregas veszélyeztetett – előbb labdaszerzés után ajtó-ablak ziccert rontott, majd szép csel után lőtt ballal 16 m-ről –, de Diego Alves újabb kapusbravúrokkal tartotta életben a vendégek egyre halványuló reményét egy jó eredményre.

Egyoldalú játék folyt a pályán – Messinek volt egy közel félperces one man show-ja, amikor a félpályánál három(!) valenciai között huzogatott, amíg le nem rántották –, úgy tűnt: csak idő kérdése, hogy mikor növeli előnyét a házigazda. A hajrában azért nem kapott meg egy jogos büntetőt a Barcelona, mert Alexis Sánchez lesről indult. A chileit ugyanis egyértelműen büntetőt érően állították meg. Az irányváltásokban jeleskedő villámgyors dél-amerikainak percenként pakoltak oda a vendégek, mindezt büntetlenül. A kárvallott tűrt, helyette társai reklamáltak sárga lapokat, de hiába. Ezt végül a megiramodó Thiago Alcántarát a nyakánál fogva lerántó Sofiane Feghouli érdemelte ki.

Az első felvonásban a Barcelona nyolcszor veszélyeztette a kaput, hatszor el is találta. A vendégeknél ez a mérleg négyből semmi volt...

Éver Banega lehetetlen küldetése
Éver Banega lehetetlen küldetése

A második félidő óriási valenciai gólhelyzettel, valamint hatalmas Pinto-bravúrral indult: Jordi Alba lövésénél Víctor Valdés dublőre lábbal védett. Ezt megtette egy szöglet utáni fejesnél is, amelyre a gólvonalon vetődött rá. Masszívabb együttes benyomását keltette a Valencia, Emerynek sikerült rendeznie a sorokat.

Messivel azonban továbbra sem bírtak a vendégek. A Barcelona lelkesen és fegyelmezetten támadta vissza már az ellenfél védőit is, majd labdaszerzés után megindult az annak megtartására törekedő taktikája, amellyel apránként nyert területet. Hogy a megnyílt réseket azonnal megtöltse élettel, labdával és gólveszéllyel. A 64. percben a már sárga lapos Victor Ruiz adott el egy labdát saját tizenhatosa előtt, Messi máris gólhelyzetbe került, de a kapu mellé emelt. Ha csak egy pillanatot vár, akkor tizenegyest fújhatott volna Fernández Borbalán játékvezető, valamint kiállíthatta volna az argentint hátulról egyszerre buktató és feldöntő Victor Ruizt.

Nincs harag
Nincs harag

A 76. percben aztán létszámban megfogyatkoztak a vendégek: Feghouli megkapta második sárgáját is – ezúttal Carles Puyollal szemben szabálytalankodott –, így idő előtt mehetett zuhanyozni, amivel nem növelte a Valencia esélyeit. Pedig a vendégek pár életjelet azért adtak magukról, különösen szögleteket követően álltak közel az egyenlítéshez, Pintónak ismét akadt tennivalója.

A mérkőzés a 81. percben dőlt el: Alexis Sánchez balról lőtte középre a labdát, amelyet a center helyén lévő Fabregas jó érzékkel és kifinomult bokamozdulattal tolt tovább a jobbösszekötő helyén érkező Xavi elé. A rövid szabadságáról visszatérő középpályás pedig 15 méterről elemi erővel bombázott a kapu jobb felső sarkába. Védhetetlen lövés volt (2–0).

A Barcelona és az Athletic Bilbao legutóbb a 2009-es fináléban találkozott egymással, akkor a katalánok Valenciában 4–1-re győztek. Ennek ellenére a bilbaóiak szép emlékeket őrizhetnek a katalánokról, a baszkok legutóbbi kupasikerüket 1984-ben éppen a Barcelona ellen aratták, a Santiago Bernabéu Stadionban 1–0-ra győztek. Az idei döntőt május 20-án vagy 25-én rendezik meg, a helyszín egyelőre ismeretlen. Pep Guardiola edzőként a harmadik honi kupadöntőjére készülhet, három éve győzni tudott, tavaly csapata viszont kikapott a Real Madridtól.

BARCELONA–VALENCIA 2–0


SPANYOL KIRÁLY KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC BARCELONA–VALENCIA 2–0 (1–0)
Barcelona, Camp Nou. Vezette: Borbalán
BARCELONA: Pinto – Puyol, Piqué, Mascherano, Abidal – Xavi, Thiago Alcántara, Cesc Fabregas (Iniesta, 92.) – Cuenca (Tello, 89.), Messi, Alexis Sánchez (Dani Alves, 85.). Vezetőedző: Pep Guardiola
VALENCIA: Diego Alves – Miguel, Rami, Víctor Ruiz, Mathieu – Albelda (Parejo, 84.), Banega (Tino Costa, 70.) – Feghouli, Jonas (Piatti, 78.), Jordi Alba – Aduriz. Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Fabregas (16.), Xavi (81.)
Kiállítva: Feghouli 76. (a második sárga lap után)
Továbbjutott az FC Barcelona, 3–1-es összesítéssel
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Athletic Bilbao–Mirandés (III.) 6–2
Tj. a Bilbao, kettős győzelemmel, 8–3-mal
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik