Gamper-kupa: a Barcelona kiütötte Neymar volt csapatát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2013.08.02. 23:30
null
Na barátom, kezdhetjük? (Fotó: Action Images)
A Barcelona péntek este 8–0-ra kiütötte a brazil Santost a hagyományos nyári díjmérkőzésen, amelynek fődíját a katalán labdarúgócsapat egyik alapítójáról, Joan Gamperről neveztek el. A brazil csapatból igazolt Neymar a második félidőben lépett pályára a Barcában, kapufáig jutott. Korábban sohasem született ilyen kiütéses győzelem a trófeáért vívott döntő mérkőzésen.

 

Bár Neymar barcelonai bemutatkozása jelentette a Gamper-kupáért vívott péntek esti mérkőzés szenzációját, az első félidő leginkább arra szolgáltatott bizonyítékot, hogy a Barca jól elboldogulna a nyáron igazolt brazil szupersztár nélkül is. Ellenben a Santos mintha nehezen lenne meg nélküle...

Még fél óra sem telt el a mérkőzésből, amikor a Barcelona már négy góllal vezetett. És Neymar akkor még a pályán sem volt. Ki más, Lionel Messi kezdte a gólgyártást, majd Dani Alves beadását követően Léo a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát. A szünetig Alexis Sánchez és Pedro is a brazilok kapujába talált.

Fel volt adva tehát a lecke második félidőben pályára lépő barcásoknak, de ők kiállták a próbát. Előbb Alexis, majd a szünetben beálló Neymar rúgatott gólt Cesc Fabregasszal, és következett két újabb cserejátékos, Adriano, továbbá a kameruni Dongou, utóbbinak Fabregas adta a labdát. A végén már csak az volt a kérdés, betalál-e a kapuba Neymar is – nos, csupán centiken múlt, hogy így legyen: nem sokkal a lefújás előtt az új brazil közönségkedvenc a keresztlécet találta telibe.

A gólzuhataggal a Barca átírta a Gamper-kupa rekordkönyvét. A trófeáért vívott mérkőzésen eddig ötgólos volt a legnagyobb különbség: a Köln a bécsi Rapidot (1978), a Barcelona az Internazionalét (2007) és a Napolit (2011) verte meg egyaránt 5–0-ra.

A Gamper-kupát 48. alkalommal írták ki, a Barca 36-szor tartotta otthon a serleget. A Santos 1998 után másodszor volt a katalánok ellenfele a díjmeccsen, akkor 2–2-es döntetlent követően csupán tizenegyesekkel maradt alul.

A Barcelonán kívül csak a német Köln (2) tudta egynél többször elhódítani a serleget. Az 1966 óta létező – 1996-ig négy csapatot felvonultató, azóta csupán egy mérkőzésből álló – torna tíz egyszeres győztese között egy magyar csapat is található, az Újpest (1970).

48. GAMPER-KUPA
BARCELONA (spanyol)–SANTOS (brazil) 8–0 (4–0)

Barcelona, 81 951 néző. V: Estrada Fernández
BARCELONA: Valdés (Pinto, 46.) – Alves (Montoya, 46.), Piqué (Bartra, 46.), Mascherano (Bagnack, 77.), Jordi Alba (Adriano, 46.) – Busquets (A. Song, 46.), Xavi (Sergi Roberto, 46.), Iniesta (Fabregas, 46.) – Pedro (Neymar, 46.), Alexis (Dani Nieto, 72.), Messi (Dongou, 62.)
A SANTOS KEZDŐCSAPATA: Aranha – Edu Dracena, Durval, Léo, Rafael Galhardo – Arouca, Cícero, Walter Montillo – Leandrinho, Neilton, Giva
G: Messi (7.), Léo (10. – öngól), Alexis (20.), Pedro (28.), Fabregas (51., 66.), Adriano (73.), Dongou (81.)

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek