Felpörgetve - tízévnyi el Clásico négy esztendő alatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.14. 20:03
null
A pályán lévők mindig szárnyakat kapnak, ha az ősi riválissal mérkőznek meg (Fotó: Reuters)
Szerda este a spanyol Király-kupa döntőjében az FC Barcelona és a Real Madrid labdarúgócsapata feszül egymásnak. Ismét. A szezonban már harmadszor. A két spanyol gigász egymás elleni csatája a közelmúltig kivételes eseményszámba ment. Utóbbi, mármint az eseményszám most is igaz, a kivételesség azonban már a múlté. A legutóbbi négy szezonban ez lesz a huszadik egymás elleni mérkőzésük.

 

Természetesen a párharcok élén, a mérkőzések hőfokán a sűrűbb találkozás sem változtatott semmit, mindmáig a világfutball egyik kiemelkedő párosításának számít, amikor összemérik tudásukat.

A LEGUTÓBBI NÉGY SZEZON RANDEVÚI
2010–2011
Bajnoki
Barcelona–Real Madrid 5–0
Real Madrid–Barcelona 1–1
Király-kupa, döntő
Barcelona–Real Madrid 0–1 – h. u.
BL, elődöntő
Real Madrid–Barcelona 0–2
Barcelona–Real Madrid 1–1
2011–2012
Bajnoki
Real Madrid–Barcelona 1–3
Barcelona–Real Madrid 1–2
Király-kupa, negyeddöntő
Real Madrid–Barcelona 1–2
Barcelona–Real Madrid 2–2
Spanyol Szuperkupa
Real Madrid–Barcelona 2–2
Barcelona–Real Madrid 3–2
2012–2013
Bajnoki
Barcelona–Real Madrid 2–2
Real Madrid–Barcelona 2–1
Király-kupa, elődöntő
Real Madrid–Barcelona 1–1
Barcelona–Real Madrid 1–3
Spanyol Szuperkupa
Barcelona–Real Madrid 3–2
Real Madrid–Barcelona 2–1
2013–2014
Bajnoki
Barcelona–Real Madrid 2–1
Real Madrid–Barcelona 3–4
Király-kupa, döntő
Barcelona–Real Madrid ?–? (április 16., szerda, 21.30 óra)
A Barcelona ezeken a találkozókon nyolcszor, a Real ötször nyert, hat zárult döntetlennel. A katalánok 38, a madridiak 28 gólt szereztek.

A BAJNOKSÁGBAN

A bajnoki összecsapásokat tekintve sok trükkre nem lehet számítani: rendszerint oda-vissza megmérkőznek egymással a felek 1929. február 17. óta. Ez önmagában nem sűrítette volna be kettejük közös programját, de mindenképpen jót tett a világszerte amúgy is óriási érdeklődés még további fokozásának, hogy egy-egy korszakos uralkodást követően a két együttes immár utcahosszal nőtt a Primera División mindenkori mezőnye fölé. A Valencia 2004-es bajnoki aranyérme óta a Barca vagy a Real végzett az első helyen, és az addig vezető úton is döntően csak egymással csatáztak. Ritka kivétel a most zajló kiírás, hiszen hat fordulóval a vége előtt az Atlético Madrid áll az élen. A rend kedvéért említsük meg, a bajnokságban a Barca mindkétszer elkapta a Realt – otthon 2–1-re, idegenben 4–3-ra nyert –, az egymás elleni összesített mérleget tekintve azonban a fővárosiak vezetnek, igaz, nem sokkal. A Real 70 alkalommal nyert, a Barca 66-szor, 32 találkozón végeztek döntetlenre.

A KIRÁLY-KUPÁBAN

Összeállításunk szempontjából sokkal érdekesebb és lényegesebb, hogy a bajnokság és a nemzetközi kupaszereplés mellett a két együttes a honi kupát csak a harmadik helyre sorolja a mindenkori fontossági sorrendben. Ennek megfelelően rendre akadt rivális, amely egyik vagy éppen a másik útját keresztezte – ha nem éppen mindkettőét –, és bizony olykor még szaftos kis blamák is belefértek a kupaszereplésbe. Erőfölényük korábban korántsem volt olyan nyomasztó, mint mostanság, amikor kis túlzással már egy hazai iksz is ajándék ellenük Spanyolországban. Azzal meg például egy kupában messzire nem lehet jutni. A felek a 60-as években – hogy messzebbre ne menjünk vissza – összesen ötször futottak össze, a következő évtizedben csak az 1974-es döntőben. A 80-as és a 90-es éveket letudták két, illetve hat meccsel. 1997-től kezdve a 2011-es döntőig nem is találkoztak egymással. De azután! Az akkori – a Real Madrid által Cristiano Ronaldo túlórás góljával Valenciában 1–0-ra megnyert – finálét egy negyeddöntős, majd tavaly egy elődöntős párharc követte – előbb a katalánok, utóbb a fővárosiak jutottak tovább –, most pedig ismét jöhet a döntő, újfent a Mestallában. A kupában viszont már a Barca mérlege a jobb: 14 győzelme mellett 11-szer veszített, és hét döntetlen született. Négy év alatt hat meccs.

A SPANYOL SZUPERKUPÁBAN

Miután a bajnoki címek mellett a kupában is alkotni tudtak a csapatok – igaz, utóbbiban azért bőven hagytak trófeát az elmúlt évtizedben másoknak – a szezon felvezetéseként jöhetett a plusz oda-vissza vágójuk is. Amit rendhagyónak sem lehet nevezni, hiszen 1989-ben, 1991-ben, 1994-ben és 1998-ban már találkoztak hasonló körülmények között. Ám egymást követő két évben egészen mostanáig nem, hiszen a 2012-es randevút közvetlen követte a 2013-as. Közös bennük, hogy kellően felpaprikázott hangulatot teremtett a bajnokság előtt nemcsak kettejük bajnoki mérkőzésének, hanem a komplett versenyfutásuknak éppen úgy, mint azon keresztül az egész Primera Divisiónnak.

A NEMZETKÖZI PORONDON

A hőskor két (1959–1960 és 1960–1961) európai kupapárharcát követően a Bajnokok Ligája kibővített indulásáig esélye sem volt azonos nemzetbeli két csapatnak arra, hogy a BEK-ben is megmérkőzzön egymással, erre 41 évet kellett várniuk. Utána azonban már csak kilencet a következőre. Legutóbb a 2010–2011-es BL-elődöntőben futottak össze egymással, és a később győztes katalánok jutottak tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik