HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2012.11.06 18:42 Frissítve: 2014.10.13 01:06

Del Bosque: Szerencsénk volt, de ez sem véletlen

Vicente del Bosque, a spanyol nemzeti csapat szövetségi kapitánya, a Real Madrid korábbi mestere exkluzív interjút adott Farkas Norbertnek és a Sport Televíziónak. A hosszú beszélgetés egyik kulcskérdése az volt, hogy miben látja a „selección” újkori sikereinek titkát.

HIRDETÉS

Fotó: Reuters

 

Nem vitás, hogy a spanyol válogatott a 2008-as Eb előtt is mindig esélyesként utazott egy-egy világversenyre, de a végén valahogy mindig csak a negyeddöntőig jutott. Vicente del Bosque mester, aki klubcsapatával, a Real Madriddal BL-t, a válogatottal pedig Eb-t és vb-t nyert, pontosan tudja, mi az a négy legfőbb faktor, ami a sikerhez kellett. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Bécsben még nem ő irányította a csapatot, hiszen 2008 nyarán, az Eb-cím bezsebelés után váltotta Luis Aragonést a kispadon.

„Nagyon sok minden közrejátszott, faktorok sokasága segítette át a válogatottat ezen az akadályon, és szinte a sikerek felé tolta, méghozzá hatalmas erővel. Sokszor hallom, szerencsénk volt. Igen szerencsénk volt, de a dolgok sosem történnek csak úgy, véletlenül.”

„Spanyolországban sok minden történt, aminek köszönhetően labdarúgásunk rátérhetett a sikerek útjára. Nagy hasznunkra volt az, hogy néhány fiatal játékos külföldre került. Cesc Fabregas tizennyolc-tizenkilenc évesen már az Arsenal csapatkapitánya volt. Ez hatalmas áttörés volt, hiszen korábban azt gondoltuk, hogy spanyol játékos vagy edző nem állja meg a helyét külföldön. Pont az ellenkezője történt, játékosok és edzők történelmet írtak más bajnokságban. Labdarúgásunk nagyon sokat profitált ezekből a tapasztalatokból.”

„Hangsúlyoznom kell, hogy az edzőképzés tekintetében is nagyot léptünk előre, és ez már a gyerekcsapatoknál is meglátszik. A futball tökéletes működéséhez nagyon sok önkéntesre is szükség van, akik különböző formában segítenek a kluboknak, de elengedhetetlen az igazi, profi szakember jelenléte. E tekintetben Spanyolország nagy változáson ment keresztül. Az infrastruktúra terén mérhetetlenül sokat fejlődtünk. Korábban az utcán futballoztunk, a szerencsésebbek földes pályán rúghatták a labdát. Manapság Spanyolországban, ha megnézi, egymást érik a füves pályák. A mai labdarúgó jelölt remek feltételek mellett csinálhatja azt, amit szeret. A spanyol futball sikerei az említett tényezőknek köszönhetőek” – összegzett del Bosque márki.

A tréner nem beszél a levegőbe, a szerencsefaktor, az edzőképzés és az infrastruktúra-fejlesztés valóban jó úton halad Spanyolországban. Ami pedig a játékosokat illeti, Fabregas, aki a Barca akadémiájáról szerződött Londonba, valóban egyedülálló karriert futott be Angliában, de említhetnénk Fernando Torrest, Juan Matát vagy David Silvát is, mindannyian Angliában is elismert szupersztárok. Azt azonban ne feledjük, hogy a válogatott gerincét az FC Barcelona és a Real Madrid adja, a két csapat amellett, hogy parázs csatákat vív odahaza, a világ legszűkebb elitjébe tartozik. Egyes feltételezések szerint jelenleg ez a két legerősebb csapat a világon.

A félórás interjút teljes egészében ma este, a Real Madrid–Borussia Dortmund BL-összecsapás előtt láthatják a Sport1 19 órakor kezdődő Fieszta című műsorában. A mester mesél a Real Madridnál töltött évekről, a játékos-pályafutásáról, az edzői hitvallásáról, és hosszabban kifejti a spanyol labdarúgásról alkotott véleményét is. Azt is megtudhatjuk tőle, hogy mely játékosokat érzi alkalmasnak arra, hogy pályafutásuk után egyszer majd a Barca vagy a Real kispadján üljenek.


„SZERENCSÉNK VOLT, DE EZ SEM VÉLETLEN”

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 20:06:17

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az acélkeményen futballozó Celta nem adta olcsón a győzelmet, de Solari alatt egyre markánsabb a Real.

2018.11.11 15:03:05

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A kartörése után visszatérő Messi duplázott, de ez sem segített a katalánokon.

2018.10.31 21:21:52

Spanyol labdarúgás MAROSI GERGELY

„Túl sok arrogancia” • Könnyen lehet, hogy bürökpohár volt a Zidane után megürült edzői poszt.

2018.10.30 23:53:01

Spanyol labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Julen Lopetegui nem Zidane, ám Pérez sem Santiago Bernabéu.

2018.10.28 15:41:15

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az első félidőben csak a Barca volt a pályán, a madridiak későn ébredtek, a végén pedig kiütötték őket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS