Del Bosque: Nincs szükségünk nagy változásokra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.29. 12:15
null
Vicente del Bosque nem tervez forradalmi újításokat a spanyol válogatottnál (Fotó: Reuters)
Vicente del Bosque örömmel látta a német és a holland együttes remeklését a 2014-es világbajnokságon. A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a FIFA-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a saját nemzeti csapatuknál nincs szükség gyökeres változtatásokra.

 

– Mi volt Spanyolország idei gyenge világbajnoki szereplésének az oka?
– Nem tudok egy okot kiemelni, több apró tényező adódott össze. Nem szabad azonban csak a saját hibáinkról beszélni, ki kell emelni az ellenfeleink erejét is. Hollandia és Chile jobb volt nálunk, a vereséget sportemberként kell viselnünk, ahelyett, hogy értelmetlen kifogásokat keresnénk.

– Hogyan követte a világbajnokság eseményeit Spanyolország kiesése után, mi lepte meg a leginkább?
– Talán a taktikai sokszínűség. Nagyon örültem Németország és Hollandia sikerének, mivel kiváló nagykövetei voltak az európai labdarúgásnak. Azt látni kell, hogy az amerikai futball már nem csak Argentínáról és Brazíliáról szól. Kolumbia, Costa Rica és Chile is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Az ázsiai és az afrikai válogatottak szintén közelíteni látszottak az említett csapatok szintjéhez.

– A három középső és két szélső védőt alkalmazó taktika nagy sikert aratott a világbajnokságon, így játszott Hollandia is, amely kiütötte önöket. Ön szerint szélesebb körben is elterjedhet ez a hadrend?
– Nemcsak Hollandia alkalmazta ezt a taktikát, hanem Chile is, a két szélső hátvédjükkel alaposan meggyűlt a bajunk. Nem foghatjuk csak erre a vereségeinket, de nyilvánvalóan ez is szerepet játszott bennük. Nem tudom, mennyire terjed majd el.

– Ön szerint mi volt a németek sikerének kulcsa?
– Nem kezelhetjük külön ezt az egy világbajnokságot. Vissza kell tekintenünk, hiszen a németek titka a türelemben keresendő. Mindig ott voltak a legjobbak között, a 2008-as Európa-bajnokságon döntőt játszottak, 2010-ben és 2012-ben pedig az elődöntőig jutottak, mígnem 2014-ben felértek a csúcsra. Ezen évek alatt végig ugyanaz a személy volt a szövetségi kapitányuk, aki erős kerettel dolgozhatott. A sikerük a türelmüknek köszönhető, valamint az elvégzett munkának, amelyet remek szakmai stáb felügyelt.

– Milyen rendszert kíván alkalmazni a spanyol válogatottnál a jövőben, és milyen elvek alapján választja ki a játékosokat?
– A brazíliai balsikerünktől függetlenül a labdarúgásban sosem lehet megállni. Mindig előre kell nézni, új játékosokat kell keresnünk. Spanyolországnak azonban nincs szüksége nagy változtatásokra. Továbbra is azokra a dolgokra kell építenünk, amelyekkel az utóbbi években oly sikeresek voltunk. Nem szabad hátat fordítani valaminek, amit még tovább lehet fejleszteni. Ezen dolgozunk, meg akarjuk találni az egyensúlyt a labdabirtoklás, a gyors átmenet és a mélységi játék között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik