Barcelona: Zidane-t is megérintette Iniesta bejelentése

Vágólapra másolva!
2018.04.27. 20:38
null
Iniesta a szezon végén elhagyja az FC Barcelonát (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, Andrés Iniesta péntek délután sajtótájékoztató keretein belül, könnyek között számolt be döntéséről, mely szerint a szezon végén elhagyja az FC Barcelonát. A spanyol klasszis bejelentése után korábbi mestere, Pep Guardiola, valamint Zinédine Zidane, az ősi rivális Real Madrid vezetőedzője is megszólalt.

„Azt hiszem, ő a Barca történetének részévé vált, az elmúlt tizenöt-húsz év nélküle nem alakulhatott volna úgy – fejtette ki Pep Guardiola, az FC Barcelona korábbi vezetőedzője. – Köszönettel tartozom neki a rengeteg segítségért. Az emberek azt hiszik, hogy a tréner az, aki segíti a játékosait, ám néhány esetben a futballista segít rengeteget az edzőjének abban, hogy jobban megértse a játékot. Andrés Iniesta is ilyen játékos.”

„Csak figyeljék meg, mit csinál a pályán, az általa megnyert párharcok mennyisége, a játékstílusa, a felfogása a példa, hogy egy profinak hogyan kell viselkednie a pályán és azon kívül. Minden jót kívánok neki a jövőben. Amikor úgy dönt, hogy abbahagyja, biztosan visszatérhet a Barcelonához, hogy oktassa a fiatalokat vagy akár a profikat is.”

Zinédine Zidane, a rivális Real Madrid vezetőedzője is csak pozitívan tudott nyilatkozni Iniestáról.

„Nehéz, mert ha szereted ezt a sportágat, nincsenek jó érzéseid, amikor olyan játékos távozását nézed végig, mint Iniesta. Nem úgy gondolok rá, mint egy Barcelona-futballistára, hanem mint egy labdarúgóra. Két-három alkalommal találkoztam csak vele, de megnyerő személyiség, akit mindenki tisztel és szeret. Olyasvalaki, aki a pályán mindent kiad magából, mindent megtesz, mindemellett annyira nyugodt… Csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Csodálom a játékát és labdarúgóként, valamint az életben is a legjobbakat kívánom neki.”

„Olyan futballistáról beszélünk, aki minden álmát és célját elérte, valakiről, aki az Aranylabdát is megérdemelte volna, főleg 2010-ben, amikor megnyerte a világbajnokságot. Teljesen nyilvánvaló, hogy akkor megkaphatta volna.”

A katalánoktól januárban távozó Javier Mascherano sem hagyta szó nélkül Iniesta bejelentését.

„Kiváltság, hogy veled játszhattam, de még nagyobb megtiszteltetés, hogy a barátom vagy. A Barca és a spanyol labdarúgás egyik nagy alakja vagy, sok sikert kívánok Neked, bárhol is folytatod!”

Iker Casillas, a Real Madrid legendája is üzent honfitársának.

„Öröm volt, hogy testközelből élvezhettem Spanyolországban a játékod, és hogy mezt cserélhettem veled. A legcsodálatosabb volt, amikor együtt nyertünk a válogatottal. Nagy rivalizálás, maximális tisztelettel övezve. Sok sikert a jövőben!”

Xavi, aki szintén a Barcánál vált ikonná: „Partner, csapattárs, barát. A tehetségednél csak a nagylelkűséged nagyobb. Nagyszerű volt melletted játszani, köszönök mindent!”

„Hálás vagyok mindenért, kapitányom, csapattársam, barátom. Sok szerencsét kívánok Neked a folytatásban” – olvasható Ivan Rakitic közösségi oldalán.

David Villa sem maradhatott ki a sorból.

„Köszönöm barátom, hogy oly sokszor testközelből élvezhettem a játékod, és köszönöm azt a sok pillanatot, amit egymás oldalán éltünk meg. Hálás vagyok a rengeteg varázslatért, amit még a barcelonai időszakban együtt tapasztaltunk meg. A legjobbat érdemled.”

„Köszönöm, Andrés! Nagyon nagy vagy!” – írta Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya.

Klubszinten sem maradhatott el a búcsúüzenet: többek között az RCD Espanyol, a Valencia, a Sevilla és a Las Palmas is megköszönte Iniestának az elmúlt éveket, a közös pillanatokat.

Iniesta 1996-ban került a Barcelona akadémiájára az Albacetétől. A katalánok felnőttcsapatában a ranglétrát végigjárva 2002-ben, 18 évesen mutatkozott be, alapemberré a 2004–2005-ös szezonban vált, és azóta is, ha egészséges volt, kirobbanthatatlannak számított a kezdőcsapatból. Fontos eleme volt a triplázó Barcának (2009, 2015), összesen 31 trófeát nyert a csapattal – Lionel Messihez hasonlóan, ez rekordnak számít –, s ez a szám a hétvégén 32-re nőhet a bajnoki cím biztossá tételével. Eddig 669 tétmérkőzésen szerepelt a klub színeiben, ezzel Xavi (767) mögött a második helyen áll a Barca örökranglistáján. Klubjával és a válogatottal is szinte minden létező címet begyűjtött, utóbbival kétszer nyert Európa-bajnokságot, és egyszer világbajnokságot – a Hollandia elleni fináléban ő szerezte a győztes gólt.

Andrés Iniesta Barca-karrierje számokban: 669 mérkőzés, 57 gól, 141 assziszt, 31 trófea.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik