Valdés hibája szorossá tette a Barca-Realt

Vágólapra másolva!
2012.08.23. 22:28
null
C. Ronaldo fejesével még vezetett a Real Madrid (Fotó: Reuters)
Címkék
A Spanyol Szuperkupa első mérkőzésén a Barcelona hazai pályán 3–2-re legyőzte a Real Madridot. A vezetést Cristiano Ronaldo góljával a vendégek szerezték meg, de a Barca (Pedro, Lionel Messi és Xaxi találatával) 3–1-re fordított. Végül Víctor Valdés hatalmas hibáját kihasználva Ángel Di María tette teljesen nyitottá a párharcot a jövő heti visszavágó előtt.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt az akkor újdonsült bajnok Barcelona legyőzte a, mondhatni, még friss Király-kupa-győztes Real Madridot a Spanyol Szuperkupában (Madridban 2–2, a Camp Nouban 3–2 a katalánoknak). A helyzet most fordított: a José Mourinho vezette királyi gárda bajnokként látogat a kupagyőztes Barca otthonába, amelynek újdonsült trénere, Tito Vilanova első trófeája megnyerésére készülhetett katalán vezetőedzőként.

A találkozó előtt Mourinho azt mondta, ha csapata megvédi bajnoki címét, akkor felőle nyugodtan elbukhatnak a Szuperkupában.

A MECCS

Remek iramban kezdődött a 219. hivatalos el Clásico a Camp Nouban. Aztán az idő teltével egyre inkább a kemény belépőké lett a főszerep. No persze voltak olyanok is, akik futballtudásukkal akartak kitűnni, mintsem a londoni olimpián eltanult cselgáncsos mozdulatokkal. Az immár Tito Vilanova vezette Barcelona a bevált módszeren ne változtass elvet hűen követve ezúttal is „agyonjáratta" a labdát, míg a madridi „Egyetlen", azaz José Mourinho ismét a villámgyors kontrákra utasította fiait.

A katalánok részéről Lionel Messi két alkalommal is az ügyesebbik lábával lőhetett jó helyzetből, de mindkétszer célt tévesztett. Világ- és Európa-bajnok kollégája, Pedro Rodríguez ugyan csak egyszer kísérletezett, de az alaposan meg is dolgoztatta Iker Casillast, aki a léc alól tolta ki a labdát. A Real Madrid egyetlen veszélyes próbálkozás egy mintaszerű kontra után Karim Benzema nevéhez fűződik, de a francia lövése Javier Mascheranóról pattant le.

A szünetben gól nélkül ballagtak az öltözőbe a játékosok, de a második félidő hangulatát megalapozta az első félidőben esett sok durva belépő. Xabi Alonso és Sergio Busquets nem egyszer „köszöntek oda egymásnak", míg Raúl Albiol olykor-olykor a sérült Pepét idézte becsúszásaival. A Barcát se kellett félteni, Javier Mascherano is kipróbálta mennyit enged a játékvezető, amikor páros lábbal elkaszálta Fábio Coentraót egy sárga lapért cserébe.

Aztán szerencsére a felgyülemlett indulatokat a futballra fordították a felek. Az 55. percben szinte a semmiből, Mesut Özil szögletét követően Cristiano Ronaldo fejelt Víctor Valdés kapujába, majd alig egy percre rá Mascherano zseniális kiugratása után Pedro lőtt a madridi kapu jobb alsó sarkába. Az argentin passzánál talán csak Pedro labdalevétele volt szebb... (1–1).

A két gyors gól felpörgette az eseményeket, nagyobb iramú lett egy csapásra a mérkőzés. Szűk negyedórával később Andrés Iniesta húzott el a jobb oldalon, Sergio Ramos csak szabálytalanul tudta buktatni, így büntető következett. Lionel Messi higgadtan juttatta előnyhöz csapatát. (2–1)

A háromszoros aranylabdásnak ez volt a 14. gólja el Clásicón, ezzel beérte Puskás Ferencet, Gentót és César Rodríguezt. Náluk többször csak Raúl (15) és Alfredo Di Stéfano (18) volt eredményes Barca–Realon.

Xavi góljával már 3–1-re is vezetett a Barca (Fotó: Reuters)
Xavi góljával már 3–1-re is vezetett a Barca (Fotó: Reuters)

Nem volt még vége: A Real igyekezett minden tőle telhetőt megtenni az egyenlítésért, így a Barca könnyedén kontrázhatott. A 78. percben Iniesta remekül csapta be Sami Khedirát és Raúl Albiolt, majd mesterien ugratta ki Xavit, aki nem hibázott. (3–1)

Már-már úgy tűnt marad ez az eredmény, aztán Messi óriási kihagyott helyzete után egy hazaadást követően Valdés elkezdett cselezgetni saját kapuja torkában. Ekkor jött a csereként beállt Ángel Di María, aki erőszakosan leszerelte a katalán kapust és ballal az üres kapuba lőtt. (3–2)

Többre már nem futotta a csapatok erejéből, így a katalánok egygólos előnnyel utazhatnak a jövő heti madridi visszavágóra.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

BARCELONA–REAL MADRID – PERCRŐL PERCRE
93. perc: Véget ért az első mérkőzés, a Barcelona 3–2-re nyert.
87. perc: Lejön Pedro, Jordi Alba váltotta.
85. perc: Betalál a Real! Miután a madridi kapu előtt Messi óriási helyzetet kihagyott, a túloldalon Adriano hazaadta Valdésnak a labdát, aki elkezdett cselezgetni Di Maríával szemben. Az argentin erőszakosabb volt, elvette a labdát és ballal az üres kapuba lőtt. 3–2
83. perc: Lejön Xavi, érkezik Cesc Fabregas. Tapsol a Camp Nou...
82. perc: Marcelo érkezik Özil helyére.
78. perc: Újabb Barca-gól! Iniesta elegánsan áthámozta magát Albiolon és Khedirán, majd mesterien tálalt Xavi elé, aki tíz méterről Casillas mellet a bal alsóba gurított. 3–1
76. perc: Pedrót kell ápolni, mert Ramos véletlenül rátaposott a kezére.
Messinek ez volt a 14. gólja el Clásicón, ezzel beérte Puskás Ferencet, Gentót és César Rodríguezt ebben a statisztikai mutatóban. Náluk többször csak Raúl (15) és Alfredo Di Stéfano (18) volt eredményes Barca–Realon.
72. perc: Vilanova is változtat: Tello állt be Sánchez helyére.
70. perc: Lionel Messi nagyon határozottan a kapu bal oldalába lőtt. 2–1
70. perc: Büntetőhöz jut a Barca! Iniesta visszahúzta a labdát az alapvonalnál, Sergio Ramos elkaszálta. Egyértelmű tizenegyes.
Óriásit változott a mérkőzés a két gólnak köszönhetően – pozitív értelemben persze.
66. perc: Ángel Di María a nem sokat mutató Callejónt váltotta.
65. perc: Higuaín vett le mellel egy labdát a tizenhatoson belül, ballal egy védőbe lőtt tíz méterről. A kipattanót Sami Khedira szintén a blokkba bombázta.
63. perc: C. Ronaldo ijesztett be középen jobbal szemtelenül, majd inkább ballal lőtt – blokkba.
62. perc: Daniel Alves robogott el a jobb szélen, elfektette az útban lévő Coentraót, majd ballal lőtt, de Casillas bravúrral kitolta a hosszú alsóba tartó labdát.
61. perc: Cserélt Mourinho: Benzemát Gonzalo Higuaínt váltotta.
57. perc: Azonnal egyenlít a Barca! Mascherano zseniálisan tálalt a leshatárról kilépő Pedro elé, aki egy briliáns labdaátvétel után jobbal a jobb alsóba lőtt! 1–1
55. perc: Vezet a Real Madrid! Özil jobb oldali szögletére C. Ronaldo lendületből érkezett és hét méterről a bal alsóba bólintott! 0–1
54. perc: Alexis Sánchez lépett ki Arbeloa mellett, de a spanyol szerelni tudta a chileit, aki viszont elesett a tizenhatoson belül. A hazaik büntetőt reklamáltak, de a játékvezető továbbot intett.
51. perc: Raúl Albiol is kiérdemelt egy sárgát miután eltarolta Busquetst.
46. perc: Huszonnégy másodperc kellet az első faulthoz a második játékrészben: Daniel Alves hátulról bokán rúgta Xabi Alonsót.
46. perc: Elkezdődött a második játékrész, a Barca indította útjára a labdát!
Az első félidőben a Barcelona 72 százalékban birtokolta a labdát.
45+1. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben 0–0.
45. perc: Alakul a hangulat: Mascherano páros lábbal elkaszálta Coentraót, jutalma sárga lap. Mondjuk, egy narancssárga is jogos lett volna.
44. perc: Arbeloa sárgát kapott, mert csúnyán odalépett Busquetsnek.
43. perc: Xavi tizennyolc méteres szabadrúgás a sorfalról szögletre pattant.
39. perc: Alexis Sánchez el akarta tolni a labdát Sergio Ramos mellett a büntetőterületen belül, a chilei hasra esett Ramos lábában, de a játékvezető szögletet ítélt – minden bizonnyal jogosan.
37. perc: C. Ronaldo roppant pimasz módon becsapta Piquét a bal oldalon, középre emelését azonban kifejelték. A cselek azért nagyon szépek voltak...
32. perc: Casillas-bravúr! Pedro bombázott középről a tizenhatos előteréből, Casillas zseniálisan tolta ki a labdát a léc alól.
31. perc: Az első sikeres Real-kontra után Benzema kapott jó labdát a jobb oldalon, de Mascheranóba lőtt. A vendégek legnagyobb lehetősége volt ez eddig!
27. perc: Messi tologatta a labdát a tizenhatos vonalán elfektetve néhány madridistát (köztük egy-két világ- és Európa-bajnokot is), majd ballal a kapu mellégurított.
Nagyon nyom a Barcelona, a Real nem tudja végigvinni kontráit.
23. perc: Raúl Albiol már-már Pepét idézte, amikor nyújtott lábbal elkaszálta Pedrót.
A nem tétmeccseket is figyelembe véve, 250 alkalomból 104 Barca-siker született 91 madridival szemben.
18. perc: Daniel Alves az alapvonalról remekül készítette vissza a labdát Messinek, aki tizenhatról ballal mellé durrantott. Nagy lehetőség volt!
18. perc: Lionel Messi és Fábio Coentrao akaszkodott össze érdekesen. Nem lehetett eldönteni, hogy melyikük nyert ipponnal.
17. perc: Piqué lépett feljebb a védelemből, jó harminc méterről néhány méterrel a jobb kapufa mellé tüzelt.
15. perc: Khedira tűnt fel a bal oldalon teljesen zavartalanul, majd kissé érthetetlen módon azonnal középre adott ballal, a labda Piqué zsákmánya lett.
Xavi és Iker Casillas egyaránt a 31. klasszikusát játssza.
Tito Vilanova, a Barca nyáron kinevezett trénere első el Clásicóján vesz részt vezetőedzőként.
Négy játékos van, akit José Mourinho az eddigi összes (11) el Clásicóján bevetett: Iker Casillas, Xabi Alonso, Mesut Özil és Cristiano Ronaldo.
10. perc: Xabi Alonso elkésett egy ütemmel, Busquets így hatalmasat esett. A madridi középpályás azonnal fel akarta segíteni ellenfelét, aki azonban inkább fetrengett a földön. Alonso utólag egyébként sárgát kapott a belépőért.
8. perc: Cristiano Ronaldo húzott el a jobb szélen, szépen tálalt középre Karim Benzema elé, de Gerard Piqué az utolsó pillanatban menteni tudott a tizenhatos előterében.
Nem volt még helyzet a találkozón, a Barcánál van többet a labda – nem meglepő módon.
A két gárda legutóbb áprilisban csapott össze egymással, akkor a bajnokságban 2–1-re nyert a Real Madrid a Camp Nouban.
José María Callejón először kezdő egy el Clásicón.
A Barcelona szimpatizánsai előzetesen a kezdőbe várták a nyáron szerződtetett Jordi Albát, de a válogatott szélső csak pados ezúttal.
1. perc: Sergio Busquets csúnyán leütközte Xabi Alonsót, majd Javier Mascherano is megtette ezt Mesut Özillel.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!
„Made in Spain” – olvasható a Marca honlapján, amely a Real Madrid kezdőcsapatában helyet kapó öt spanyol világ- és Európa-bajnok játékosra utal (Iker Casillas, Álvaro Arbeloa, Raúl Albiol, Sergio Ramos, Xabi Alonso). Tény, a Madridnál ritkán kezd ennyi válogatott.
Hamarosan megkezdődik a 2012–2013-as szezon első el Clásicója, amely a Barcelona és a Real Madrid 219. hivatalos egymás elleni összecsapása lesz.

SPANYOL SZUPERKUPA, 1. MÉRKŐZÉS
BARCELONA–REAL MADRID 3–2 (Pedro 57., Messi 70. – 11-esből, Xavi 78., ill. C. Ronaldo 55., Di María 85.)
Barcelona: Valdés – D. Alves, Piqué, Mascherano, Adriano – Xavi (Fabregas, 83.), Busquets, Iniesta – A. Sánchez (Tello, 72.), Messi, Pedro (Jordi Alba, 87.). Vezetőedző: Tito Vilanova
Kispad: Pinto (kapus), Puyol, Jordi Alba, Fabregas, Sergi Roberto, Villa, Tello
Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Albiol, Sergio Ramos, Coentrao – Khedira, Xabi Alonso – Callejón (Di María, 66.), Özil (Marcelo, 82.), C. Ronaldo – Benzema (Higuaín, 61.). Vezetőedző: José Mourinho
Kispad: Adán (kapus), Di María, Granero, L. Diarra, Varane, Marcelo, Higuaín
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik