Barcelona: Lionel Messi 14 éve érkezett a katalánokhoz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.17. 13:33
null
Messi 13 évesen. Ekkor még mind a négy Aranylabdája híján volt (Forrás: Twitter)
Lionel Messi 14 évvel ezelőtt ezen a napon érkezett meg a Barcelonához. Nem túlzás kijelenteni, hogy a katalán klub történelme legjobb igazolását ütötte nyélbe.

A gránátvörös-kékek 2000. szeptember 17-én az argentin Newell's Old Boys ifjúsági csapatától igazolták át az akkor még mindössze 13 éves támadót.

Messi, végigjárva a ranglétrát, a Barcelonánál 2003 novemberében, a Porto elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be Frank Rijkaard felnőttcsapatában. Ekkor még mindig csak 16 éves és 145 napos volt.

Kevesebb mint egy esztendővel később, 2004. október 16-án – 17 évesen és 114 naposan – a spanyol bajnokságban is lehetőséghez jutott, az Espanyol ellen. Ezzel ő lett a Primera División legfiatalabb játékosa, aki pályára lépett. Rekordját csapattársa, Bojan Krkic döntötte meg 2007. szeptember 16-án, aki 17 évesen és 19 naposan szerepelt az Osasuna ellen.

Lionel Messi első, tétmérkőzésen lőtt góljára 2005. május 1-ig kellett várni, ekkor az Albacete kapuját vette be, amivel ő lett a Barcelona valaha volt legfiatalabb bajnoki gólszerzője. Ezt a rekordot ugyancsak Bojan Krkic adta át a múltnak – a gólpasszt természetesen Messi adta.

Az argentin csodagyerek az évek során a katalánok legmeghatározóbb futballistájává vált, akinek teljesítménye nagyban befolyásolja a csapat szereplését és eredményeit is.

Messi eddig hat spanyol bajnoki címmel, két Király-kupával, hat spanyol Szuperkupával, három BL-trófeával, két európai Szuperkupával és két klubvilágbajnoki címmel büszkélkedhet, emellett pedig négyszer is kiérdemelte az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik