Barcelona: jöhet a szavazás; Bartomeu a lemondást fontolgatja

Vágólapra másolva!
2020.10.07. 13:13
null
Kevés ütőképes kártyája maradt Bartomeunak (Fotó: AFP)
Hamarosan sor kerül a bizalmatlansági indítvány következményeként előírandó szavazásra Barcelonában, miután Jordi Farré, az akció kezdeményezője szerdán megerősítette, hogy az összegyűjtött aláírások közül legalább 16 521 (az előírt minimális mennyiségű) szignó biztosan érvényes. Így egy lépéssel közelebb van a klub ahhoz, hogy idő előtt eltávolítsa hivatalából Josep Maria Bartomeu elnököt és társait.

Az már korábban kiderült, hogy az aláírásgyűjtésnél elegendő mennyiségű papír érkezett vissza, ám azért nem lehetett eddig biztosra venni, hogy lesz szavazás, mert ellenőrizni kellett, hogy tényleg érvényesek-e az iratok. Azonban szerdán több helyi újságíró is megerősítette azt, hogy elég érvényes szavazat jött össze.

Így a klub köteles kiírni a szavazást, amelyen ténylegesen dönthetnek arról, hogy távozzon-e a klubot 2014 óta irányító, 2021-ben mindenképpen leköszönő Bartomeu. A voksolás dátumát a Marca szerint 10-20 napon belül jelenthetik be, ha ezen a szavazatok kétharmada az elnök távozása mellett szól, a klub kénytelen eltávolítani Bartomeut a pozíciójából, és új elnökválasztást kiírni.

Az indítvány kezdeményezője, Jordi Farré azt mondta, szerinte nem lesz megtartva a szavazás – Bartomeu és kollégái lemondására számít, és egyben fel is szólította őket erre.

Habár korábban Bartomeu tagadta, hogy gondolkodna ezen, a szerdai hírek után több spanyol portál is azt írja, valóban fontolgatja a lemondást. A Mundo Deportivo már az aláírások összeszámolása előtt közölte, hogy az elnök önként, még a voksolás előtt távozhat, ha valóban elegendő érvényes papír áll rendelkezésre.

A Marca arról is beszámol, hogy az FC Barcelona 121 éves története során harmadszor kerülhet sor a bizalmi szavazásra. Az első két alkalommal nem járt sikerrel a referendum.

Mint ismert, a Barca első embere az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott a klub nem megfelelő dirigálása miatt, a Lionel Messi távozásáról szóló hercehurca csak olaj volt a tűzre.

Az eredeti, menetrend szerinti elnökválasztás 2021. március 20-án, 21-én lenne.

Card

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik