Barcelona: csupán két klub képes megvásárolni Messit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.09. 18:30
null
Lionel Messi a „Messi és barátai” jótékonysági mérkőzésen 2011-ben (Fotó: Reuters)
Csupán két klub, a Real Madrid és a Manchester United lenne képes az UEFA pénzügyi fair play (FFP) előírásait betartva, ésszerű üzlet keretében megvásárolni a világ legértékesebb labdarúgóját, Lionel Messit a Barcelonától – összegzi a BBC a honlapján egy pénzügyi szakértő véleményét.

 

Lionel Messi körül forr a levegő: egyre több találgatás lát napvilágot arról, hogy bár 2019-ig szerződés köti a Barcelonához, hamarosan távozhat. De hová?

„Csak a Manchester United és a Real Madrid rendelkezik olyan bevételekkel és pénztartalékkal, amely lehetővé teszi Lionel Messi megvásárlását, de a jelenlegi fizetése folyósítását valószínűleg ők is csak a szabályok áthágásával lennének képesek megoldani" – fogalmazott Rob Wilson, a Sheffield Hallam University professzora.

A JELEN LEGÉRTÉKESEBB LABDARÚGÓI
220 millió euró Lionel Messi (Barcelona)
133 millió euró Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
99 millió euró Eden Hazard (Chelsea)
84 millió euró Diego Costa (Chelsea)
72 millió euró Paul Pogba (Juventus)
65 millió euró Sergio Agüero (Manchester City)
Forrás: CIES Football Observatory (2015. január)

Mint ismert, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi szabályozása szerint azok a klubok, amelyek egy hároméves periódus során legalább 30 millió eurónyi veszteséget halmoznak fel (a határ a legutóbbi szezonban még 45 millió euró volt), szankciókra számíthatnak, akár az európai kupaporondról is száműzhetik őket.

„A Chelsea-nek és a Manchester Citynek megvannak a pénzügyi forrásai ahhoz, hogy ha nagyon akarják, megvásárolják Messit, de ez esetben számolniuk kellene a következményekkel. Sokan úgy vélik, hogy az UEFA felpuhítja ezeket a szabályokat, én azonban úgy látom, nagyon is ragaszkodni fog hozzájuk" – indokolta Wilson, a két említett angol klubnak miért nem érdekes belevágnia a vállalkozásba.

Elméletben lehetőség, hogy egy klub sok értékes játékosától megválva előteremti a Messi megvásárlásához szükséges összeget, csakhogy ez minden bizonnyal a csapat játékerejének jelentős meggyengüléséhez vezetne – vagyis nem életszerű, hogy egy folyamatos versenyképességre törekvő elitklub ilyen stratégiát válasszon.

A szakértő szerint, ha a Barcelona beleegyezne a részletfizetésbe, az nyilvánvalóan megkönnyítené nemcsak a Chelsea és Manchester City, hanem a szintén „jól eleresztett" PSG és Bayern München dolgát is, ám a Barca legfeljebb akkor lenne hajlandó ilyen engedményre, ha Messi mindenáron, a közösség bomlasztását is vállalva akarna távozni.

A részletfizetés egyébként is nehezen elképzelhető megoldási mód ezen a szinten azóta, hogy 2009-ben a Manchester United egy összegben kérte és kapta meg Cristiano Ronaldo árát a Real Madridtól.

Az angol sajtóban lehetséges vásárlóként emlegetett Chelsea pályaedzője, Steve Holland pénteken újságíróknak elmondta: az FFP jelenlegi keretei között a londoni klub számára „lehetetlen" feladat Messi szerződtetése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik