Barcelona: Bartomeu maradt a klub elnöke – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.18. 23:28
null
További hat évig Josep Maria Bartomeu a klub elnöke (Fotó: Reuters)
A FC Barcelonánál szombat késő este hivatalosan bejelentették, hogy Josep Maria Bartomeu nyerte meg az elnökválasztást, az 52 éves sportvezető maradt tehát a klub elnöke.

 

A Barcelona elnöki posztjáért a hivatalban lévő Josep Maria Bartomeu mellett hárman szálltak harcba: Joan Laporta korábbi elnök, Agusti Benedito és Toni Freixa.

Ahogy arra számítani lehetett, Bartomeu és Laporta kapta a legtöbb szavazatot, de előbbi talán a vártnál nagyobb különbséggel nyert. Ő a voksok 54.63 százalékát szerezte meg, míg Laporta 33.03 százalékkal zárt. Benedito 7.16-tal lett harmadik lett, Freixa 3.7-tel pedig a negyedik. A szavazásra jogosult 109 367 regisztrált pártolótag (socio) 43.12 százaléka ment el leadni a voksát, ez 47 270 embert jelent. Közülük 1.07 százalék tartózkodott, míg 0.4 százaléknyi szavazat érvénytelen volt.

Bartomeu hivatalosan hétfő este hét órakor veszi át a mandátumot, akkor kezdi meg hat évre szóló elnöki periódusát.

„Hosszú, feszült nap volt a mai, de világos üzenetet szeretnék küldeni a világ összes Barcelona-szurkolójának – kezdte győzelmi beszédét Bartomeu. – Nemcsak a pályán vagyunk a világ legjobb klubja. Nagyra értékelem a többi elnökjelölt tisztességét, amelyet a kampány során mutatott. Mindent megteszünk, hogy tovább növekedhessünk és továbbra is győztes klub maradjunk. Ezért a mezért izzadunk majd, ahogy Puyol, Xavi, Abidal és Messi. Együtt mindig erősebbek leszünk. Éljen a Barca, éljen Katalónia!”

Az 52 éves Bartomeu 2014. január 23. (Sandro Rosell lemondása) óta áll a Barcelona élén.

„El kell fogadnunk a sociók döntését, akik arra szavaztak, hogy folytatódjon a rivalizálás Laporta és Rosell támogatói között, utóbbiak most Bartomeu pártján állnak. Úgy gondoltuk, hogy van igény egy harmadik alternatívára, de az eredmény nem ezt mutatja. Ez a harc kettéosztotta a klubot, de nem adtuk fel az álmunkat, amelyben a Barca ezen háborúk nélkül tud létezni. Látható, hogy nem sok különbség van a két oldal között. A klub olyan korszakába értünk, amelyben nem nagyon lesz béke" – festett nem túl fényes jövőképet a versenyben harmadikként végző Agusti Benedito.

Laporta vereségével erősen kérdéses Paul Pogba barcelonai jövője, a korábbi elnök ugyanis azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén megszerzi a Juventustól a francia középpályást.

A 47 270 szavazónál csak kétszer jelentek meg többen elnökválasztáson a Barcelona történetében. 2010-ben 57 088-an, 2003-ban 51 618-an. Az 1899-ben alapított klubnak eddig 46 elnöke volt, beleértve az igazgató tanácsot is. Elsőként Walter Wild töltötte be a tisztséget, Bartomeu 2021-ig lesz hivatalban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik