MTI 2018.05.08 20:48 Frissítve: 2018.05.08 21:47

Barcelona: „Az első öt percben látszott, hogy ő más”

A labdabirtoklás elsődlegességére hívta fel a figyelmet Joan Vila Bosch, az FC Barcelona módszertani igazgatója, aki Carles Rexach, a klub elnöki tanácsadója társaságában részt vesz a Testnevelési Egyetem szerdai edzőtovábbképzésén a Groupama Arénában.

A Barcelona stadionja madártávlatból, a vasárnapi el Clásico előtt

 

 

Joan Vila Bosch az M1 aktuális csatornán kedd este azt mondta, egy játékmódszert, egy modellt szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.

„Ennek az az alapja, hogy a labda a mi kincsünk. Nem a kaput kell védeni vagy támadni, hanem a labdára kell nagyon vigyázni. Mert egy csapat a labda nélkül nem uralhatja a játékot” – hangsúlyozta. és emlékeztetett rá, hogy ez az a filozófia, melyet annak idején Johan Cruyff és Carles Rexach honosított meg a katalán egyletben.

„Együtt játszottunk a klubban, utána pedig edzőként folytattuk ott a pályafutásunkat. Megpróbáltuk mindenkitől a legjobb elemeket átemelni, tulajdonképpen ebből alakult ki ez a koncepció” – emlékezett vissza Rexach, aki Cruyff mellett másodedzőként tevékenykedett.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz a filozófiát a mai napig megőrizni, Vila úgy reagált, hogy „nagyon nehéz, mert létrehozni valamit, építkezni mindig sokkal nehezebb, mint rombolni”.

„Sok csapatnál az az elképzelés, hogy nem számít a labda, nekünk pedig az a legfontosabb. Ezt a filozófiát életben tartani és a gyakorlatba átültetni az egész klubban, nagyon nehéz” – tette hozzá.

A beszélgetésben előkerült Lionel Messi szerződtetése is, amiről Rexach azt mondta, annak idején nehéz volt meggyőzni a klubot.

„Akadt, aki azt mondta, nagyon jól játszik, volt, aki szerint csodálatosan futballozik, de kicsi, mások szerint pedig mivel külföldi, nem tudjuk szerződtetni. Azt mondtam, rendben, nézzük meg egy meccsen, hogy akarjuk-e vagy nem, de előre mondták nekem, nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy külföldit igazoljunk. Aztán az első öt percben látszott, hogy ő más” – elevenítette fel a 2000 őszén történteket Rexach, hozzátéve: „nem kell érteni a futballhoz ahhoz, hogy lássuk, Messi a legjobb”.

Mint mondta, a klub húzta az időt, nem akart megszületni a 13 éves argentin labdarúgó szerződése, így ő maga írt egy alkalommal egy szalvétára két mondatot, hogy megnyugtassa Messi apját.
„Aláírtuk, ezzel megnyugodott” – mondta.

A mai Barcelonára visszatérve Vila úgy fogalmazott, még mindig elsősorban saját nevelésű játékosokra akarnak építeni, még ha ez nem is mindig sikerül. Már csak azért sem – indokolt –, mert nem minden korosztály egyforma, ráadásul angol klubok is vittek el tőlük komoly ajánlatokkal fiatal labdarúgókat.

A Barca áprilisban saját nevelésű futballista nélkül játszott a Celta Vigóval, ami előzőleg 16 éve, éppen Rexach edzősködése idején fordult elő. A szakember erre úgy reagált, akkor hirtelen kellett beugrani a menesztett elődje helyére, és nem állt rendelkezésre megfelelő keret, de ő azt vallotta, hogy ha a Barcelona jó akar lenni, akkor a többségnek náluk nevelkedett játékosnak kell lennie.

„A Barcelonában futballozni nem csak játék, ez egy életérzés. Azt mondjuk, hogy a Barcelona több mint egy klub” – utalt a klub jelmondatára.

2019.10.19 20:24:56

Spanyol labdarúgás R. Gy.

Odahaza 2006 februárja után nyert ismét bajnokit a Mallorca a madridiak ellen.

2019.10.19 12:40:53

Spanyol labdarúgás T. I.

Marko Dmitrovics több bravúrt is bemutatott, de az Eibar igazán csak az első félidőben volt veszélyes.

2019.10.17 07:58:43

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A Barcelona argentin klasszisa úgy véli, a fiatal magyar játékos megérdemelten kapta meg a Puskás-díjat.

2019.10.15 09:01:17

Spanyol labdarúgás T. D.

Barcelonában és környékén óriási tüntetések vannak • Frenkie de Jong és Ernesto Valverde is megjárta.

2019.10.08 11:30:00

Spanyol labdarúgás R. B.

A szeptember elején kölcsönbe távozó Rafinhának is több barcás játékperc jutott, mint Rakiticnek…