Barca: új fegyver, tiki-taka helyett NBA-variácók - fotó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.16. 14:21
null
Luis Enrique nagy hangsúlyt fektet a szabadrúgásokra és szögletekre, ennek pedig megvan az eredménye (Fotó: Marca)<br /><a href="http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/40/11/89/cikk_2401189/barca_nba.jpg"><strong>NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!</strong></a><br />
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Primera División) éllovas Barcelona vezetőedzője, Luis Enrique nagy hangsúlyt fektet a szögletekre és szabadrúgásokra, Lionel Messi Eibar elleni szombati gólja pedig ékes bizonyítéka ennek.

Az elmúlt években a Barcelona számára nem sok jóval kecsegtettek a pontrúgások, a saját kapujuk előtt rendre veszély alakulhatott ki, míg az ellenfél hálójára ritkán voltak veszélyesek. A fő oknak a játékosok magasságát – alacsonyságát – tartották, ami cáfolhatatlan tény, de ennél többről volt szó.

SZAVAZÁS

Mit vár a vasárnapi Barcelona–Real meccstől, avagy az el Clásicótól?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Védekezésben a területet nem védték megfelelően, támadásban pedig egyszerű mozgásokkal próbálták az ellenfelet becsapni. Pep Guardiola már próbálkozott ennek javításán, de csupán heti pár percet töltött ezzel.

Luis Enrique ugyanakkor rendkívül komolyan veszi ezt a területet, már az első naptól kezdve minden edzésen szán erre időt, hogy Juan Carlos Unzue másodedző segítségével megmutassa, hogyan védekezzék le ezeket a helyzeteket, illetve támadásban mivel próbálkozzanak. Az eredmény látványos lett: október 25., a Bernabéuban vívott el Clásico óta nem kaptak így gólt, cserébe viszont szereztek jó néhányat az elmúlt hetekben.

A katalánok mestere kosárlabdás mozgásokat és stratégiát alkalmaz annak érdekében, hogy az ellenfél fölé kerekedjen. Messi gólja előtt Bartra és Piqué is befelé „tolta” védőjét, az Eibar kapuja elé, így az argentin teljesen egyedül maradt, és fejelhetett 11 méterről kapura. Emellett a meglepetés ereje is hatott, hogy a legalacsonyabb játékosra helyezték ki a figurát. Egy héttel korábban a szintén nem éppen égimeszelő Jordi Albára jött ki a figura, amire szintén nem számíthatott az aktuális ellenfél, konkrétan a Rayo Vallecano.

„A blokkok nem teljesen olyanok, mint a kosárlabdában, viszont azokat a mozgásokat ültették át a futballba: a védőket oda tolják, ahová szeretnék” – mondta Tonin Llorente korábbi kosárlabdázó, Luis Enrique jó barátja, aki elmondása szerint nem beszélt erről a témáról a Barca mesterével.

Ha már az el Clásico szóba került, a bajnokságot egy ponttal vezető Barcelona vasárnap 21 órakor a Real Madridot fogadja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik