Az évezred első lúzerével jutott történelmi magasságba a Girona

Pincési LászlóPincési László
Vágólapra másolva!
2017.06.09. 16:29
null
Története során először játszhat az élvonalban a Girona (Fotó: AFP)
Története során először jutott fel a spanyol labdarúgó-bajnokság élvonalába a Girona, amely a Levante mögött a második helyen végzett a Segunda Divisiónban. Egy olyan csapatról beszélünk, amelynek elnöke az évezred első igazi lúzereként vált ismertté, és ahol nem zárható ki, hogy egyszer még Pep Guardiola lesz az edző.

Száztizenöt évvel ezelőtt a kis katalán városkát, Geronát (spanyolul Girona) is meghódította a futball, 1902-ben alapították ugyanis az első történelmi klubot, a Strong Esportot (eredeti nevén: FC Gerundense), ezt követte még néhány kisebb-nagyobb kezdeményezés, mint az Agrupación Juventud (1903), a Girona Sport, az Atlético, a Club Patronato és így tovább.

Az 1930-as évek elejére azonban ezek különböző okok miatt megszűntek, és a CE Girona, illetve a 200 ezer peseta tartozást felhalmozó UD Girona romjain jött létre 1930. július 23-án a Girona FC. A futball-láz olyan méretet öltött, hogy a városi tanács engedélyezte, nevezzenek az 1930–1931-es szezonra, és a katalán bajnokság másodosztályában, a Colonia Artigas ellen vívhatta első tétmérkőzését a csapat.

1935–1936-ban közel járt a feljutáshoz, a három másodosztályú csoport közül megnyerte a sajátját, azonban a hatcsapatos playoffban már csupán az 5. helyet szerezte meg. Ezt követően hosszú évekig a másod- és harmadosztályban szerepelt, de három idényre lecsúszott a regionális ligába is (1982–1983, 1997–1998, 1998–1999).

Egy euróért is árulták a klubot

2008 nyarán, 49 év vegetálás után sikerült visszakerülni a másodosztályba, két évvel később pedig Josep Delgado megvásárolta a klub 72 százalékát.

A befektetés azonban nem kecsegtetett sok jóval, főleg miután kiderült, hogy a bányászatban érdekelt üzletember ellen milliós adócsalás miatt vizsgálódnak Lengyelországban, és csak egy nemzetközi elfogatóparancs után nyolc hónappal jelent meg a bíróságon, hogy tisztázza magát. Delgado 2012-ben bejelentette, egy euróért bárki megveheti a részét, majd 2013-ban a klub csődvédelmet kért maga ellen. Közben az életéért küzdő gárda a pályán nagyszerűen küzdött, 2013-ban a 4., 2015-ben a 3., tavaly ismét a 4. lett, de a playoffot mindig elbukta, kétszer a döntőben kapott ki.

girona
girona

Hogy életben maradjon, új befektetőre volt szükség, így 2015 nyarán érkezett a megmentő, Jean-Louis Dutaret és Samir Boudjemaa: a francia Canal+ korábbi elnöke és vezérigazgatója egy új céget (TVSE FÚTBOL) alapítva megvásárolta a klub 80 százalékát. Az új igazgató Ignasi Mas-Baga, a klubelnök Delfi Geli lett.

Az önaranygóltól a sikeres elnökig

Utóbbi neve talán ismerős lehet a legfanatikusabb szurkolók előtt: ő volt az a játékos, aki az évezred egyik legcsodálatosabb európai kupadöntőjének negatív hőse lett. A négyszeres spanyol válogatott jobbhátvéd pályafutása során megfordult a Barcelonában, az Atlético Madridban, míg 2000-től 2003-ig az Alavésben futballozott.

A kiscsapattal szerepelt a 2001-es UEFA-kupa döntőjében, amelyet a Liverpool hosszabbításban, aranygóllal 5–4-re megnyert. A mindent eldöntő találatot éppen Delfi Geli csúsztatta a saját kapujába: rajta kívül kevesen mondhatják el, hogy önaranygólt szereztek.

gironaedzo629
gironaedzo629

Az évezred első lúzere ezt követően szerepelt a Gironában, ott fejezte be a pályafutását 2005-ben. Klubelnöki kinevezésekor nagyon komoly sikereket ígért, és két év alatt be is váltotta mindezt. „Csak playoffba ne jussunk, mert az büntetés számunkra” – nyilatkozta tavasszal Eloi Amagat, és a középpályás sóhaja meghallgattatásra talált, a csapat megszerezte a második helyet, azaz a Levante mögött egyenes ágon feljutott a legjobbak közé.

Eljöhet a Guardiolák fénykora

A sikert egyelőre még nem nagyon fogták fel a játékosok, a politikusok viszont mindent elkövetnek, hogy részesüljenek belőle. Marta Madrenas főpolgármester megígérte, mindent elkövet annak érdekében, hogy az új szezon rajtjáig a 9286 férőhelyes Estadi Montilivit bővíteni lehessen.

Csütörtökön a katalán elnök, Carles Puigdemont fogadta a csapatot. „Amit elértünk, az egész országnak megtiszteltetés. A játékosok megmutatták, hogy nincsenek lehetetlen álmok. Ha szembenézünk a nehézségekkel, akkor lehet igazán sikereket elérni” – mondta.

Az első La Liga-szezon meghatározó lehet a Girona számára, van ugyanis a csapatnak egy titkos rajongója, Pep Guardiola. A Manchester City edzőjének játékosügynök testvére, Pere tudniillik a Girona egyik külsős tanácsadója (a hírek szerint Jean-Louis Dutaret és Samir Boudjemaa megnyerésében is fontos szerepet játszott), és nem zárható ki, hogy Pep egyszer még visszatér Spanyolországba edzősködni, s akkor nem a katalán óriás Barcelonát, hanem a kis Gironát választja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik