A Barcelona elnöke 16-os bajnokságot, és 64-es BL-főtáblát álmodott

Vágólapra másolva!
2012.11.01. 21:43
null
A BL-főtábla 64 csapatosra duzzadna (Fotó: Reuters, képünk illusztráció)
Címkék
A Barcelona klubelnöke, Sandro Rosell megreformálná a spanyol labdarúgást és a Bajnokok Ligáját. Előbbinek a létszámát néggyel csökkentené, utóbbiét pedig a csoportkörben a duplájára növelné. Minderről a Cadena Ser számolt be.

Rosell a jelenleg 20 csapatot felvonultató spanyol élvonal létszámát 16-ra csökkentené, míg a 22 klubos másodosztály helyett kétszer 16-os bajnokságot írna ki. Az első osztály első nyolc helyezettje (!) jutna kvalifikációhoz a Bajnokok Ligájában, hat automatikusan a főtáblán, míg kettő a selejtezőben.

Rosell merész tervvel állt elő
Rosell merész tervvel állt elő

A 9–12. helyezettek indulnának az Európa-ligában. A bajnokság utolsó helyezettje kiesne, míg a 13–15. osztályozót játszana a második vonal playoffjának 2–4. helyezettjével. Utóbbiban a playoff úgy alakulna ki, hogy a két csoport első négy helyezettje jutna be, az ott legjobbnak bizonyuló automatikusan feljutna, az utána következő három játszhatna élvonalbeli riválisával. Mivel a bajnokságban minden helyezésnek lenne tétje, a most sem alacsony színvonal további izgalmakkal párosulna.

A Bajnokok Ligája főtábláján "halálcsoportok" aligha alakulnak ki, viszont a nagycsapatok közül szinte kizárt, hogy elbukik valamelyik a 32 előtt. Abban a fázisban egyenes kiesés rendszerben folytatódna a sorozat, így tehát a mostanihoz csak két plusz meccsel kell számolniuk a legjobbaknak.

A spanyolok pedig leadnának nyolc bajnokit. Amely fizikailag is fárasztó – plusz ugye utazás, sérülésveszély –, miközben anyagilag kevésbé vonzó és érdekes, mint egy szimpla, nem kiemelt riválissal vívott BL-meccs. Bár utóbbi verzióra azért jónéhány ellenpélda található Európában.

SZAVAZÁS

Jó ötletnek tartja Rosell-tervét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Rosell tisztában van azzal, hogy így a most sem túl kiegyenlített BL-mezőny erősen felhígulna. Viszont azzal, hogy a BL a mostaninál is több helyre jut el – de legalábbis nem kérdőjeles, hanem állandó részvételben lehet gondolkodni –, nagyobb bevételt generálhatnak az adott helyen, illetve a sorozatot rendező UEFA-nak. Amely aztán többet is tud visszaosztani a résztvevőknek, főként az eredményesebbeknek.

A sportvezető tisztában van vele, hogy sok párbeszédre van szükség úgy a nemzetközi, mint a hazai fronton az átszervezés kapcsán, ő csupán elmondta a saját ötletét ezzel kapcsolatban, amelyre most várja a riválisok reakcióit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik