nemzetisport.hu 2019.08.06 13:52 Frissítve: 2019.08.06 14:35

Strandröplabda: kilenc magyar páros indul a budapesti World Touron

Alighogy befejeződött az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság, a sportág újabb rangos tornájának lesz helyszíne a Lupa-tó. Itt rendezik ugyanis csütörtöktől vasárnapig a Nemzetközi Röplabda-szövetség (FIVB) World Tour-sorozatának 1 csillagos versenyét.

 

Az esemény sajtótájékoztatóján Dr. Bánki Ágnes, a Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) Strand- és Hóröplabda Bizottságának elnöke elmondta, hogy gyakorlatilag már hagyományosan a Lupa Beach a színhelye az ob-döntőnek, hiszen már sorozatban harmadszor került itt megrendezésre. Most először azonban a magyar rendezésű világranglista pontszerző versenynek is ez a helyszín ad otthont, azok után, hogy az előző két évben ezt Siófokon rendezték.

„Tulajdonképpen maratoni strandröplabdaheteket tartunk itt a Lupán, hiszen a versenyek a múlt kedden az utánpótlásdöntőkkel kezdődtek, ezt követte szombatom és vasárnap a felnőtt országos bajnokság, s csütörtöktől vasárnapig jön a World Tour-verseny, amivel párhuzamosan a közép-európai régió utánpótlástornáját is megrendezzük.”

A World Tour-tornán 28-28 páros indul, amelyek között 6 női és 3 férfipárosunk is szerencsét próbál. Itt lesznek természetesen az ob női döntőjének résztvevői, a bajnok Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra, valamint az ezüstérmes Háfra Dominika és Szabó Dorottya, emellett az ob-győztes páros testvérei, Lutter Liza és Szombathelyi Kitti, és az idei U18-as Európa-bajnokságon nyolcadik, ezzel minden idők legjobb magyar Eb-helyezését elérő Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni is szabadkártyát kapott a főtáblán. A selejtezőben Győri Panna és Kovács Eszter, valamint Czene Adrienn és Dénesi Brigitta próbálja meg kiharcolni a főtáblára kerülést. A férfiaknál az ob-n ezüstérmes Hajós Artúr és Benkő Balázs, illetve a bronzérmes Oláh Botond és Stréli Bence, illetve Rozgonyi Bálint és Soós Izsák képviseli színeinket. Az U18-as MEVZA-tornán szombaton és vasárnap 16 leány, csütörtökön és pénteken 12 fiú párosból négy, illetve három duó lesz magyar, előbbieknél a felnőtteknél is induló Vasvári és Vecsey is ott lesz majd a mezőnyben.

A Lupa Beach tulajdonosa, Gerendai Károly arról beszélt, hogy örömmel látnak és segítenek minden sportágat. „Itt a Lupán Budapest tengerpartját álmodtuk meg, s ehhez hozzátartoznak a strandsportok is, közülük pedig az elsőszámúnak a strandröplabdázás számít. Az külön öröm a számomra, hogy immár rangos nemzetközi, világranglistapontszerző versenynek lehetünk a házigazdái.”

Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára elmondta, hogy nagyon sűrű az idei nyár a sportág számára, hiszen már túl vannak egy sikeres ülőröplabda Európa-bajnokság megrendezésén, most következik a World Tour-verseny, augusztus végén következik a női terem Európa-bajnokság, a szövetség pedig mind a három versenyt kiemelt eseményként kezeli.

„A sportágfejlesztési stratégiánk része, hogy minden szakágnak megfelelő színhelyt tudjunk biztosítani a felkészüléshez és a versenyekhez. A Lupa-tó fantasztikus környezet egy ilyen tornához, ideális ahhoz, hogy közel tudjuk hozni a nézőket a sportág hazai és külföldi sztárjaihoz.”

A verseny promótere, Szalay Balázs arról beszélt, hogy nagyon pozitív idényt zárt a strandröplabda, amelynek hazai népszerűsége idén is tovább nőtt, ami a nevezők létszámán is erősen meglátszik. A sportág szélesedésével pedig együtt jár az is, hogy egyre több meglepő eredmény születik, az ob-döntőn például mindkét nemnél bejutott a legjobb négy közé egy olyan páros, amelynek a korábbi versenyeken ez egyáltalán nem sikerült. „Annak is nagyon örülök, hogy külföldön is egyre népszerűbb már a magyarországi World Tour-verseny, egyre több országból neveznek már versenyzők. A terveink között pedig az szerepel, hogy jövőre egy csillagot ugrunk felfelé, és már két csillagos tornának lehessünk házigazdái.”

A 10 000 dolláros összdíjazású versenyen egyébként 22 ország versenyzői indulnak, főként Európából, de érkeznek versenyzők Japánból, Új-Zélandról és Ausztráliából is.

A Lupa Beach sportmenedzsere Németh Zoltán kiemelte, hogy mennyire gyümölcsöző az együttműködésük az MRSZ-szel, amelynek köszönhetően számos sportcélú fejlesztés jöhetett létre a létesítményben. „Biztos vagyok benne, hogy remek házigazdái leszünk a versenynek, és a játékosok is elégedetten fognak távozni. Remélem, hogy az időjárás is kegyes lesz a versenyhez, mert az azért erőteljesen befolyásolja a rendezést.”

A World Tour-torna mérkőzéseit a két centerpályán bonyolítják le, míg a két külső pályán az MEVZA-utánpótlásverseny kerül megrendezésre. Az ötödik pálya a játékosok bemelegítésére szolgál. A két centerpályán villanyvilágítás is rendelkezésre áll, várhatóan több mérkőzést is este rendeznek.

Az esemény supervizora, a török Oguz Degirmenzi, aki már a tavalyi siófoki tornán is ellátta a versenyellenőri feladatokat. Ő arról beszélt, hogy a magyar szövetség már tapasztalt szervezőnek számít és mivel a múlt héten itt volt az ob-döntő, tulajdonképpen már készen áll a helyszín a versenyre. „Már tavaly is elmondtam, hogy a magyar szövetség kitűnő házigazdája az eseménynek, és biztos vagyok benne, hogy a következő években még magasabb kategóriájú versenyeket is rendezhetnek.”

2020.05.03 17:49:15

Röplabda MTI

A 44 éves brazil kiválóság visszavonulásáról a brazil és az olasz média számolt be vasárnap.

2020.03.01 23:35:11

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A 2001-es arcok továbbra is itt vannak a fedélzeten.

2020.02.15 22:43:21

Röplabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Szakítsunk a régi megrögzöttséggel, hogy ekkor megyünk ki a konyhába sörért vagy kávéért. Arra ott a meccs!

2019.12.27 10:03:48

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A sikerkapitány továbbra is aktív. A 91 éves edzőlegendával a Prima Primissima díj apropóján beszélgettünk.

2019.11.18 18:01:32

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A Vasas Óbuda edzője a tudása és a csapata mellett annyi babonában bízik, mint Rafael Nadal.