Röplabda: utánpótlás Eb-t rendezünk 2021-ben és 2023-ban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.10. 18:34
Jövőre várhatóan a szlovákokkal, három év múlva pedig a szerbekkel rendezünk közösen U16-os leány röplabda Európa-bajnokságot. Az MRSZ fiú utánpótlástornák megrendezésére is pályázott, ám azok rendezési jogát most nem nyerte el. Mindazonáltal az MRSZ tervei között a továbbiakban is szerepel, hogy a jövőben jelentős nemzetközi férfitornáknak is otthont adhasson.

2021-ben ünnepli fennállása 75. évfordulóját a Magyar Röplabdaszövetség, és e szép jubileumot egy nagyobb esemény megrendezésével szerette volna megünnepelni, ezért is pályázott a Szlovák Röplabdaszövetséggel közösen a 2021-es U16-os leány Európa-bajnokság megrendezésére, amelyet most sikeresen el is nyert a két szövetség. A július 7-én meghozott döntésről Alexander Boričić, a CEV elnöke értesítette dr. Kovács Ferencet, a Magyar Röplabdaszövetség elnökét.

A döntésben szerepet játszott a két szövetség korábbi rendezési tapasztalata: a 2019-es Európa-bajnokság, melynek Budapest és Pozsony is a helyszíne volt, emellett a 2016-os U19-es leány és a 2017-es U19-es fiú utánpótlás Eb közös lebonyolításában is kiválót nyújtott a két ország. A CEV elnöke szerint Magyarország a tavalyi Eb-rendezéssel végérvényesen visszatért a röplabda meghatározó országai közé. Ez a folyamat most az utánpótlás terén is folytatódik.

Dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke így nyilatkozott a CEV döntéséről: „Most már nyugodtan mondhatom, hogy rutinos, tapasztalt rendezők vagyunk. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy Budapest tavaly Eb-mérkőzéseknek adott otthont, 2018-ban pedig a női Európa-liga négyes döntőjének volt a házigazdája, azelőtt pedig utánpótlásszinten is rangos tornákat rendeztünk. A CEV döntésének értelmében a következő években is jelentős események lesznek hazánkban, hisz az MRSZ fennállásának 75. évfordulóján Nyíregyháza, két évvel később, 2023-ban pedig Békéscsaba látja vendégül Európa legjobbjait az U16-os leány korosztályban. Köszönjük a CEV hosszú évek óta tartó töretlen bizalmát irántunk. Mindezt azzal érdemeltük ki, hogy az eddigi rendezvényeinkkel minden téren elégedettek voltak! A szövetség számára az a legfontosabb, hogy megmutassuk, az európai szövetség megbízható partnerként tekinthet ránk, nekem pedig dupla öröm polgármesterként, hogy Nyíregyháza adhat otthont a jövő évi rendezvénynek!.

Szerbiával az elmúlt évek során egyre szorosabb szakmai kapcsolat alakult ki, idén márciusban írt alá együttműködési megállapodást Kovács Ferenc és Zoran Gajić, a Szerb Röplabdaszövetség elnöke, ezt a jó kapcsolatot erősíti tovább a 2023-as U16-os leány Eb megrendezése, melynek magyarországi helyszíne Békéscsaba lesz. Baran Ádám a BRSE elnöke megtiszteltetésnek tartja, hogy Békéscsaba rendezheti ezt a tornát: „Békéscsaba a magyar röplabdázás zászlóshajója volt az elmúlt évtizedben, a rendezés az elvégzett munka gyümölcse. A városnak és a klubnak is kiemelt célja volt, hogy nemzetközi sporteseményt hozzunk Békéscsabára, ami 2023-ban meg is valósul. Adott az infrastruktúra, hiszen nemrég épült fel a Békéscsabai Röplabda Akadémia sportcsarnoka, és ősszel elkészül a városi sportcsarnok is, amely minden szempontból alkalmas lesz egy nemzetközi röplabdatorna megrendezésére. Békéscsabán nagyon szeretik a sportágat, így külön öröm, hogy a röplabdázás révén kerül újra a város a nemzetközi események vérkeringésébe.

A rendezési jog elnyerését az Európa Röplabda-konföderációval Ludvig Zsolt MRSZ Főtitkár koordinálta, aki szerint a sikeres rendezések mellett az utóbbi években kialakított partneri viszony is segítette ezt az újabb sportdiplomáciai sikert: „A CEV megbízható partnerként tekint a Magyar Röplabdaszövetségre, így a fiatal röplabdázók első nagy eseményével járó felelősséget is bátran bízta ránk. A társrendezőink szintén rutinos eseményszervezők, s a velük kialakított baráti kapcsolat biztosítja az események zökkenőmentes lebonyolítását. Sportszervezési csapatunk az utóbbi években sokszor bizonyította rátermettségét, s a helyszínek is tökéletesen megfelelnek egy magas szintű kontinentális bajnokság sikeres megrendezéséhez.

A 2016-os magyar–szlovák közös rendezésű kontinenstornán Horváth András irányította a magyar válogatottat, amelynek tagjai közül jó néhányan bemutatkoztak már a felnőtt nemzeti csapatban is. A sors úgy hozta, hogy jövőre ugyanő lesz a serdülőválogatott szövetségi edzője is. „Nagyon örülök annak, hogy Magyarország ismét ilyen rangos eseménynek lehet házigazdája, hiszen még élénken él az emlékezetemben a négy évvel ezelőtti győri Eb, amely rendezése ugyancsak nagy siker volt. Ezekben a napokban a juniorválogatottal készülünk, de azt követően a serdülőválogatott jövő évi Európa-bajnokságon való minél sikeresebb szereplésére koncentrálunk.”

A serdülőválogatott jelenleg Halász Márta irányításával edzőtáborozik, s készül immár a jövő évi nyíregyházi megméretésre. „Elérzékenyülve közöltem a lányokkal ma, hogy milyen lehetőséghez jutnak jövőre, akik kitörő örömmel fogadták a hírt, és a továbbiakban kettős elszántsággal készülnek a tornára. Ezt a generációt remek játékosok alkotják, és biztos vagyok benne, hogy méltóképpen képviselik majd hazánkat az Európa-bajnokságon. Utódomat pedig nem irigylem, amikor majd 12 főre kell szűkítenie az Eb-n részt vevő keretet, nem lesz könnyű dolga, hogy kit hagyjon ki a csapatból."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik