MTI 2019.05.23 16:37 Frissítve: 2019.05.23 17:27

Röplabda El: a nőknek a felkészülés, a férfiaknak az összeszokás a cél

Eltérő célokkal vág neki a szombaton Nyíregyházán kezdődő Európa-liga-sorozatnak a magyar női és férfi röplabda-válogatott: míg a Jan De Brandt vezette női csapat az Európa-bajnoki felkészülésre, addig a Bogdan Tanase által irányított férfiak az összeszokottság erősítésére koncentrálnak.

 

A női válogatottat irányító belga szakember a csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatón arról beszélt, a május 25-től június 15-ig tartó ligasorozat meccsei nagyon fontosak, de nem a legfontosabbak, mert mindent annak rendelnek alá, hogy az augusztusban kezdődő, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságra formába lendüljön a csapat.

„Jelenleg húsz játékossal felálló bő kerettel dolgozunk. Minden tehetséges fiatal röplabdázónak szeretném megadni a lehetőséget a játékra és a bizonyításra, amire remek lehetőség lesz a soron következő hat mérkőzés” – fogalmazott a szakvezető, akinek csapata a horvátokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszik két-két találkozót.

Hozzátette, a válogatott tíz napig a nyírségi megyeszékhelyen edzett, ezt követi a szombati, franciák elleni első El-mérkőzés. A felkészülésről elmondta, a körülmények tökéletesek, a csapat egyelőre az első lépésnél tart, a lényeg, hogy az Eb startjára minden működjön.

„Ki kell alakítani, formába kell hozni a keretet, ezért rengeteg fizikai és technikai tökéletesítésre van szükség, jelenleg az összerázás és a felkészülés fázisában van a csapat” – hangsúlyozta Jan De Brandt a sajtótájékoztatón.

Szakmáry Gréta, a magyar válogatott tagja, megerősítve a szövetségi kapitány szavait elmondta, a húszfős keretből mindenki „odateszi magát”, hiszen mindenki szeretne bekerülni a legjobb tizennégy játékos közé.

„A fő esemény számunkra az Európa-bajnokság lesz, de örülünk annak is, hogy Nyíregyházán kezdhetjük meg a női arany Európa-ligát” – tette hozzá a helyi születésű 27 éves ütőjátékos. Elmondta, nagyon jó és szoros meccsre van kilátás például a horvát válogatottal, amely az Eb-n is ellenfele lesz a tavaly El-ezüstérmes magyar együttesnek.

Egészen más cél vezérli a Bogdan Tanase vezette férfiválogatottat: a szövetségi kapitány szerint az Eb-ről lemaradó csapat a következő kvalifikációra készül, ez a ligasorozat pedig lehetőség egy új kezdetre.

„Ezeket a mérkőzéseket arra szeretném használni, hogy a válogatott játékosok jobban összeszokjanak és megismerjék egymást, tapasztalatot szerezzenek és összhang alakuljon ki közöttük. Ebből a szempontból nagyon fontosak ezek az összecsapások” – fogalmazott a román szakember.

Gergye Roland, a török Galatasaray válogatott játékosa kifejtette, a következő mérkőzések a tanulás meccsei lesznek, mert nagyon fiatal játékosokat hívtak meg a gárdába.

„Mindenkit ki kell próbálni, a célunk az, hogy a következő selejtezőben ütőképes csapatot tudjunk összehozni. Olyan játékosoknak is esélyt kell adni, akik eddig még nem szerepeltek a válogatottban” – fogalmazott a 26 éves ütőjátékos. A mieink szombaton Bosznia-Hercegovina ellen kezdik meg az ezüst Európa-liga-sorozatot, amelyben a bosnyákok mellett a görögök és az osztrákok lesznek az ellenfelek.

Kovács Ferenc, a Magyar Röplabdaszövetség elnöke, Nyíregyháza polgármestere a tájékoztatón arról beszélt, a kupaszereplések és bajnoki meccsek is bizonyítják, hogy emelkedett a magyar női bajnokság színvonala.

„A szombati női és férfi ligamérkőzéseken telt házra számítunk a Continental Arénában, azt remélem, hogy a válogatottakat nagyon nagy szeretettel fogadják majd a szurkolók is” – fogalmazott a szövetségi elnök.

2019.03.07 23:37:26

Röplabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. „A hivatalnak packázásait” kivédeni nem tudó Oszuskánál a 2016–2017-es, a kiscsapatokkal kibabráló, lázálomszerű versenykiírás verte ki végképp a biztosítékot. Vette a kalapját. A Dág visszalépésével nem csupán egy röplabdabástya omlott le.

2019.01.07 14:32:57

Röplabda R. E. B.

A női röplabdakapitány úgy gondolja, tartania kell magát az ígéretéhez.

2019.01.06 13:07:02

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, DÖMÖTÖR CSABA (fotó)

Első számú női röplabdázónk a válogatottal és egy olasz klubcsapatban is nagyot alkotna.

2018.08.18 00:12:17

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban.

2018.06.03 20:18:15

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Interjú a 90. életévét május 31-én betöltő Kotsis Attilánéval.