Röplabda Eb: „Nincs nyomás a csapaton”

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (BAKI)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (BAKI)
Vágólapra másolva!
2017.09.23. 10:50
null
A magyar játékosok a pozitívumokat emelték ki az azeriek elleni mérkőzésből (Fotó: cev.lu)
Nem tört meg a magyar válogatott az azeriek ellen elszenvedett vereség után a női röplabda Európa-bajnokságon. A csapatkapitány Bokorné Liliom Rita szerint nincs nyomás a csapaton, de a lengyelek elleni mai meccsen szeretnék betartani a megbeszélt taktikai elemeket.

 

Komótosan, de nem vert seregként, a néhány újságírónak mosolygósan intve vonultak pályára a magyar röplabdázók a szombat délelőtti edzésen Bakiban. Pedig lehettek volna letörtebbek is, hiszen az első szett brillírozása után szétesve, fájóan simán kaptak ki a házigazda azeri együttestől az Azerbajdzsánban és Grúziában zajló Európa-bajnokságon. Különösen bántó lehetett volna a vereség, tekintettel arra, hogy az impozáns National Gymnastics Arénában a mienken kívül két igen szoros összecsapást játszottak: az Eb-címvédő oroszok az ukránokat verték meg 3:2-re, míg a csoportunkban a lengyelek küzdötték le hasonló arányban a németeket.

Csakhogy mert tudtuk, az alaposan megerősödött, házigazda azerieket bravúr lenne megverni. legfeljebb az zavaró, hogy az első szett 22:19-ig igenis ott volt a csapat kezében a nyerő játék.

„Nagyon akartak nyerni a lányok, és az a periódus mutatta meg, hogy egyáltalán nem reménytelen a győzelem – jegyezte meg a tréningen a mindig kedélyes csapatvezető, Németh Lajos, aki egyben az M4 Sport helyszíni szakkommentátora. – Csakhogy a játszma végére elromlott a nyitásfogadásunk, s nekünk nincsenek olyan játékosaink, mint Natalya Mammadova és Polina Rahimnova, akik a gyengébb bejátszásokat is megoldják.”

Szóval a feladat adott, este nagyon figyelni kell a játéknak erre az elemére, mert az ellenfél lengyel együttesben bizonyos Malwina Smarzek – 21 évesen – 36 pontot termelt a németek ellen… Ráadásul a hosszú évek óta a krémhez tartozó lengyelek kétszer nyertek már Eb-t, legutóbb 2005-ben. Ennél azonban frissebb élmény, hogy a legutóbbi kontinensbajnoki selejtezőn hazai pályán 3:0-ra, Magyarországon pedig 3:1-re verték meg a magyarokat.

Németh Lajos ezzel együtt optimista, hiszen a csapat egyáltalán nem tört meg, sőt nagyon is bizonyítana a magyar idő szerint délután négykor kezdődő összecsapáson. Nem kincstári az optimizmus: az edzésen ismét mosolygósan, de koncentráltan végezték a gyakorlatokat a játékosok, s saját zenéjük mellett egymás biztatása is túlharsogta olykor a csarnok lefüggönyözött részéből átszűrődő, a ritmikus gimnasztikázók gyakorlásához szükséges muzsikát.

Az edzés után a csapatkapitányt, Bokorné Liliom Ritát csíptük el.

„Nem beszéltünk az azeriek elleni meccsről, és azt hiszem, nem is kell. A pozitívumokat kell kiemelni a mérkőzésből, az első szettben mutatott játékot, amikor tudtuk, mit kell csinálni, hová kell állni. Utána nem tartottuk magunkat a megbeszéltekhez, ugráltunk, mert az előzőt beütötték. Elő kell venni azokat az elemeket, amiket a folytatásban nem hajtottunk végre. A lengyelek ellen hasonló lesz a taktikánk, mint a nyitányon. Nagyon összeszedett a lengyel csapat. Az azeri nagyon fizikális volt, náluk az erő dominált, a lengyeleknek van egy remek kettes ütőjük és centerük, és jobb az alapjátékuk. Fel kell hozni annyira az alapjátékunkat, hogy partnerek legyünk.”

Két évvel ezelőtt, a csoport utolsó meccsén az azerieket legyőzve jutott tovább a négyesből a válogatott, s azt érezhettük, ezúttal is ellenük akarják megszerezni az üdvösséget jelentő pontokat, dacára annak, hogy jóval erősebb riválissal találták szembe magukat. Kíváncsiak voltunk, a csapatkapitány szerint van-e teher a csapaton a vereség után?

„Azért éleződött ki az azeriekre a kérdés, mert két éve ellenük nyertünk, de most sokkal jobb volt a csapatuk – folytatta Bokorné Liliom. – Szerintem viszont nekünk a lengyelek és a németek ellen lehet keresnivalónk. Öt szettet játszottak utánunk, szeretnénk kihasználni, legyünk erélyesek az elején, és tartsuk ezt, nem úgy, mint az azeriek ellen. Nincsen nyomás rajtunk, két évvel ezelőtt is az esélytelenek nyugalmával jöttünk az Európa-bajnokságra. Szeretnénk megtalálni önmagunkat, és olyan alapjátékot teremteni, amelyet majd a következő években is kamatoztathatunk. A World Grand Prix-sorozat nagyon jól sikerült, jó alap volt a jövőre nézve. Az Eb sokkal keményebb, s ezzel tisztában is voltunk persze, erősödik a mezőny, nekünk is kőkeményen fejlődni kell.”

A PROGRAM (magyar idő szerint)
A-CSOPORT (Baki)

Szeptember 22.
Magyarország–Azerbajdzsán 0:3
Lengyelország–Németország 3:2
Szeptember 23.
Lengyelország–Magyarország, 16 (Tv: M4 Sport)
Szeptember 24.
Azerbajdzsán–Lengyelország, 16
Németország–Magyarország, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Szeptember 25.
Németország–Azerbajdzsán, 16 (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT (Tbiliszi)
Szeptember 22.
Olaszország–Grúzia, 15
Fehéroroszország–Horvátország, 18
Szeptember 23.
Grúzia–Horvátország, 15
Olaszország–Fehéroroszország, 18
Szeptember 24.
Grúzia–Fehéroroszország, 15
Horvátország–Olaszország, 18
C-CSOPORT (Baki)
Szeptember 22.

Ukrajna–Oroszország, 13.30
Szeptember 23.
Bulgária–Ukrajna, 13.30
Törökország–Oroszország, 18.30
Szeptember 24.
Bulgária–Törökország, 13.30
Szeptember 25.
Oroszország–Bulgária, 13.30
Törökország–Ukrajna, 18.30
D-CSOPORT (Ganja)
Szeptember 22.

Szerbia–Csehország, 15
Hollandia–Belgium, 18
Szeptember 23.
Csehország–Belgium, 15
Szerbia–Hollandia, 18
Szeptember 24.
Belgium–Szerbia, 15
Csehország–Hollandia, 18

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
RÁJÁTSZÁS (Baki)

Szeptember 26.
B2–D3
D2–B3
Szeptember 27.
A2–C3
C2–A3
NEGYEDDÖNTŐ (Baki)
Szeptember 28–29.

ELŐDÖNTŐ (Baki)
Szeptember 30.
A 3. HELYÉRT
Október 1., 14
A DÖNTŐ
Október 1., 17

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik