Röplabda: drámai meccsen védte meg címét a BRSE a KEL-ben

Vágólapra másolva!
2018.03.11. 20:19
null
Ismét bajnok a Békéscsaba! (Fotó: Szőcs Pál)
Megvédte címét a Közép-európai Ligában a Linamar-BRSE, miután a békéscsabai döntőben, drámai mérkőzésen 3:2-re legyőzte a cseh VK UP Olomouc csapatát. A bronzérmet – ugyancsak ötjátszmás mérkőzésen – a szlovén Branik Maribor szerezte meg a horvát Mladost Zagreb ellenében.

 

KÖZÉP-EURÓPAI LIGA-DÖNTŐ (BÉKÉSCSABA)
Linamar-BRSE–VK Olomouc (cseh) 3:2 (17, 22, –18, –18, 10)

Békéscsaba, 1700 néző. Vezette: Vasko (szlovák), Muha (horvát)
BÉKÉSCSABA: Ivanovics 17, Pekárik 5, Fresco 24, Mlinar 20, Dobi 8, Koseková 2. Csere: Molcsányi (liberó), Bodnár 3, Glemboczki, Petrenkó 1, Szedmák. Vezetőedző: Alberto Salomoni
OLOMOUC: Kubinová 4, Kosická 2, Cutuk 13, Napolitano-Senková 14, Michaliková 16, Strusková 7. Csere: Sain 1 (liberó), Dediková 10, Sajdová 10, Dudová 2. Vezetőedző: Jiri Teply
Az eredmény alakulása. I. játszma: 1:4, 11:5, 16:9, 21:15, 24:15. II. játszma: 6:8, 10:13, 18:14, 24:21. III. játszma: 2:6, 5:8, 10:12, 12:16, 13:19, 18:20, 18:24. IV. játszma: 3:6, 8:6, 8:10, 10:10, 11:19, 17:24. V. játszma: 3:1, 3:3, 8:5, 9:8, 14:8.

A négyesdöntő legjobb…
…centere:
Dobi Edina
…liberója: Molcsányi Rita
A legértékesebb játékosa: Lucia Fresco

Ezúttal nem kezdtek olyan ellenállhatatlanul a csabai lányok, mint a szombati elődöntőben, sőt… 1:4-nél azonban egycsapásra összeszedték magukat, s előbb egyenlítettek, majd 6:5-nél már a vezetést is átvették. Mlinar szerváira egész egyszerűen nem volt ellenszere a cseheknek, s 10:5-nél időt is kellett kérnie Jiri Teplynek, de ez sem sokat segített. A csabaiak Fresco bombáival hétpontos előnyt harcoltak ki, és a szett végéig ebből már nem is engedtek. Sőt, a végén 9 szettlabdája volt a BRSE-nek, amelyből a harmadikat Pekárik egylábas támadásával be is ütötték (25:17).

A második játszma már nem ment ilyen simán, csak egy-egy ponttal vezettek a csabaiak, sőt az első technikai szünet előtt fordított is az Olomouc. A szett közepén már hárommal is vezettek a vendégek, de aztán 11:14-nél újra beindult a csabai henger és a második szünetben Mlinar újabb remek szervasorozatának köszönhetően már megint a békéscsabaiak vezettek. Sikerült négy ponttal is meglépniük, amit sikerült is tartani, csak a legvégén jöttek fel kettőre a csehek, de szerencsére ekkor már késő volt: mielőtt baj lett volna, Mlinar kíméletlenül bombázott a másik térfélre (25:22).

A harmadik szett elején – ahogyan a szombati elődöntőben is – kisebb hullámvölgybe került a BRSE, ami miatt három-négy ponttal is meglépett az Olomouc. Először cserélt a meccs során Alberto Salomoni, aki Bodnár Dorottyát küldte pályára, aki egyből pontot is szerzett. Azonban a csehek lendületét ez most nem tudta megállítani, a végjáték kezdetén már hat is volt a különbség, s ekkor bizony a levegőben lógott a negyedik játszma. A hangulatra azonban ekkor sem lehetett panasz, és fel is jöttek a csabaiak két pontra, de sajnos újabb három hiba megpecsételte a szett sorsát (18:25).

A negyedik felvonás elejei adok-kapokból aztán megint a csehek jöttek ki jobban, de ezúttal Salomoni mester tudta rendezni a sorokat egy időkéréssel, és az első szünetben már a BRSE vezetett kettővel. A pihenő ezúttal a cseheknek jött jól, mert sorozatban négy pontot szerezve visszavették a vezetést. Egyszer ugyan még sikerült egyenlíteni, de aztán megint a csehek percei következtek, mintha a csabai lányok ekkorra teljesen elfáradtak volna fizikailag és mentálisan is. A végjáték kezdetén nyolccal vezetett az ellenfél, amikor Alberto Salomoni elkezdte behozni cserejátékosait, akiknek sikerült is szűkíteni a különbségen, de már későn (18:25).

A kezdők viszont egy kicsit pihenhettek, s így újult erővel tudták felvenni a harcot a döntő szettben, és gyorsan el is húztak két ponttal. A térfélcserénél már hárommal is vezettek, de ezután óriási hajrába kezdtek a csehek. Tényleg minden ponttért foggal-körömmel küzdöttek a csapatok, de 9:8-nál a szerencse is elpártolt a csehek mellől, sorozatban öt pontot szereztek a csabaiak, és hat mérkőzéslabdájuk volt. Végül a harmadikat sikerült értékesíteni egy rontott szervának köszönhetően, de ez már senkit nem érdekelt (15:10).

MESTERMÉRLEG
Alberto Salomoni:
– Nagyon nehéz meccsre számítottunk, és ez be is jött, az Olomouc erős védekezésben és támadásban. Kicsit elveszítettük a türelmünket, amikor jobbak kezdtek játszani. Lényeges pillanat volt, hogy feladót cseréltem, illetve hogy a legfontosabb játékosok az ötödik játszmára kicsit feltöltődhettek. Nagyon büszke vagyok a csapatra, fantasztikusan játszottak a lányok, örülök a klub és a magyar röplabda sikerének.
Jirí Teply:
– Mindkét csapat nagyon jó meccset vívott. Az első két játszmában nem röplabdáztunk jól, de aztán feljavultunk. Azt hiszem, a szerencsés csapat nyert.

ARANYMONDATOK
DOBI Edina, a Linamar-Békéscsabai RSE centere
„Nagyon jól kezdtünk, nagyon akartuk ezt a kupát, de a másik csapat sem veszíteni jött ide, felébredt. Olykor meglátszott rajtunk, hogy túl görcsösen szerettünk volna győzni, hála Istennek azonban olyan csapatunk van, amelyben mindig akad valaki, aki a nehéz helyzetekben előlép, és tudja a hátán vinni az együttest. Az ötödik játszmában az döntött a javunkra, hogy jobban akartunk.”

PETRENKÓ Brigitta, a Linamar-Békéscsabai RSE feladója
„Tudtuk, hogy lesznek hullámvölgyek, és nem vár ránk egyszerű mérkőzés, de szerencsére jól jöttünk ki a nehéz helyzetből, és örülök, hogy segíthettem a csapatomat. Egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben, hogy nem mi nyerünk, mindvégig küzdöttünk. Néha már elfáradtunk kicsit, de a közönség biztatásával az utolsó erőnket is mozgósítottuk, és együtt sikerült nyernünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik