Röplabda: a Békéscsaba kikapott otthon a BL-ben

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.10.25. 19:20
Címkék
A remek első játszmát követően érvényesítette a papírformát a Lódz, így a Békéscsaba 3:1-es vereséggel utazik a női röplabda BL-párharc visszavágójára.

Még három perc sem telt el a Swietelsky-Békéscsabai RSE Bajnokok Ligája-selejtezőjéből, a csapat már több pontot – pontosan ötöt – szerzett, mint egy éve ilyentájt az olasz sztáralakulat Conegliano elleni mérkőzés teljes első játszmájában. Ennél azonban sokkal többet tett a magyar bajnok a női röplabda BL-kvalifikáció második körének első összecsapásán: az első szettben lejátszotta a pályáról a lengyel Budowlani Lódzot. Pedig a csabaiak papíron nem tartoznak egy súlycsoportba a márkás vendégegyüttessel, pláne, hogy a Lódz a korábban a világ legjobb játékosának választott Jovana Brakocseviccsel a fedélzeten érkezett.

MAGYAROK A BL-BEN

Akármeddig is jut a Békéscsaba, lesz magyar játékos a női röplabda Bajnokok Ligája főtábláján, hiszen a Szakmáry Grétával felálló német aranyérmes Palmberg Schwerin a csoportkörben kezd, akárcsak Pallag Ágnes francia klubja, a Cannes. Hozzájuk csatlakozhat a szintén a selejtező második körében kezdő Allianz MTV Stuttgart, amely Sándor Renátával a soraiban az első mérkőzésén 3:0-ra legyőzte a holland Sliedrecht Sportot szerdán.

Csakhogy Lucija Mlinar az idénybeli legjobb formájában ütögette a pontokat, akárcsak az átló Nikoleta Perovics. A kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes feladó Femke Stoltenborg kétszer is második érintésre húzta át a labdát, ám a hazai oldalon Tálas Zsuzsanna megmutatta, ő is képes hasonlóval meglepni az ellenfelet. A Lódz botrányosan gyengén fogadott, nem csoda, ha a lengyel tréner, Blazej Krzysztalowicz dühös tehetetlenségében néha már csak a fejét csóválta – a BRSE végig vezetve, megingás nélkül nyerte meg a játszmát.

A folytatásban viszont nemcsak testben, lélekben is megérkezett a Lódz, avagy a vendégcsapatok tipikusan gyenge első szettje után jelentősen feljavult. A Csaba tartotta vele a lépést, de a lengyel sánc egyre jobban hatástalanította Mlinar és Perovics megoldásait. A támadójáték színesebbé tétele miatt ekkor kezdett igencsak hiányozni a könyöksérülése miatt végül nem is nevezett Kszenija Ivanovics. A nagy csatában elveszített második játszmát a harmadik elején 0:6-os hideg zuhany tetézte, ám ahogyan a nagyjából fél háznyi szurkolóhad buzdítása nem lankadt, úgy a házigazda sem omlott össze. A hajrában egy pontra is felzárkózott, sőt két játszmalabdát is hárított, ám ez sem volt elég a fordításhoz.

A Csaba nem tudott csodát tenni – szerdán, a lengyelországi visszavágón próbálkozhat ismét, mert a nagyon vágyott továbbjutáshoz a 3:1-es vereség után már csoda kell.

NŐI RÖPLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
2. KÖR, 1. MÉRKŐZÉS
SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RSE–BUDOWLANI LÓDZ (lengyel) 1:3 (20, –22, –23, –18)
Békéscsaba, 1200
néző. V: Porvaznik (szlovák), Pop (román)
BÉKÉSCSABA: Tálas 2, Glemboczki 5, BODNÁR 7, PEROVICS 27, MLINAR 23, Medics 8. Csere: Molcsányi (liberó), Szpin, Szedmák 2, Pekárik 1. Edző: Kormos Mihály
LÓDZ:
TWARDOWSKA 10, Pencova 10, STOLTENBORG 8, Babicz 12, Smieszek 9, BRAKOCSEVICS 18. Csere: Stenzel (liberó), Urban, Tobiasz, Lyszkiewicz. Edző: Blazej Krzysztalowicz
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
2:1, 7:4, 14:9, 20:13, 23:18. 2. játszma: 3:0, 5:5, 9:10, 14:16, 17:17, 18:21, 21:24. 3. játszma: 0:6, 2:9, 5:10, 12:18, 18:21, 21:22, 21:24. 4. játszma: 2:1, 5:3, 8:10, 12:11, 17:24
MESTERMÉRLEG
Kormos Mihály: – Szakaszonként nagyon szépen röplabdáztunk, betartottuk a megbeszélt taktikát, ami nagyon jól működött. Az ellenfél viszont kihasználta, amikor visszaesett a koncentrációnk. A harmadik játszmában nagy hátrányból álltunk fel. Végig voltak lehetőségeink, ezért csalódott vagyok, ahogyan szerintem minden játékos: volt sanszunk, hogy ilyen szintű csapatot igazi éles meccsen legyőzzünk. Több volt benne...
Blazej Krzysztalowicz: – Nehéz mérkőzés volt, az első játszmában nem találtuk a ritmust, a magyarok legyilkoltak minket a szervákkal. Nagyon bátran és intelligensen játszott az ellenfelünk, mi pedig gyengén ütöttünk, és rendkívül lassan reagáltunk, de örülök, hogy aztán feljavultunk, és megnyertük a találkozót.

A visszavágót október 31-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik