HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2019.02.22 09:39 Frissítve: 2019.02.22 11:59

Röplabda: a Békéscsaba jogi útra lép a MEVZA-kupa kapcsán

A Békéscsaba női röplabdacsapata kénytelen jogi útra lépni a Közép-európai Liga (MEVZA) négyes döntőjének rendezése kapcsán, miután a bécsi központban először a feltételeken akartak módosítani, majd másnak adták oda a rendezési jogot. Az alábbiakban a klub közleményét olvashatják tartalmi változtatás nélkül.

 

„Amint azt a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület hivatalos csatornákon be is jelentette, a klub elnyerte a MEVZA-kupa-sorozat idei négyes döntőjének rendezési jogát. A klub elkezdte a szervezést, jelentős energiákat mozgatott meg, hogy a tavalyihoz hasonló nívós eseményt prezentáljon szimpatizánsai és az ide látogató csapatok, szurkolók részére.

Ami ezt követően történt, az teljesen szembe megy az európai normákkal: a bécsi MEVZA-központ elnöke Karl Hanzl, valamint a sorozat lebonyolításáért felelős Nejc Zemljak utólag, mindennemű elnökségi felhatalmazás nélkül igyekezett módosítani a feltételeken és az időponton.

Klubunk természetesen szót emelt a nyilvánvaló jogtalanság ellen, több alkalommal tett fel hivatalos úton tisztázó kérdéseket. Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda-szövetség főtitkára, valamint a MEVZA egyik alelnöke is elhatárolódott a történtektől, több alkalommal szólította fel levélben a központot, hogy tartsák magukat az eredeti kiírásban foglaltakhoz, illetve jelezte, hogy a versenykiírás rögzíti a döntési folyamatokat, azaz a final four házigazdáját az elnökség hagyhatja jóvá.

Közben Karl Hanzl és Nejc Zemljak újabb kiírt pályázati felhívás és az érintett klubok tudta nélkül odaadta a rendezés jogát az Olomouc csapatának, annak ellenére, hogy mint utóbb kiderült, a Békéscsabai Röplabda Sport Kft. adott be a nőknél egyedüliként határidőre érvényes pályázatot.

A bécsi központ működése egyébként is a támadások kereszttüzében van, több klub, számos országból készül arra, hogy változásokat eszközöljön és távozásra szólítsa fel a regnáló vezetést, mely számos alkalommal bizonyította, hogy nem alkalmas egy ilyen sorozat koordinálására.

Mivel a négyes döntő rendezését illetően semminemű tárgyalási szándék nem volt a MEVZA elnöke részéről, így más lehetőség híján a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület jogi útra terelte az ügyet, melyről ma értesítette a tagszövetségeket, valamint az érintett klubokat is. Beadványunkban felszólítottuk az elnököt, hogy mielőbb hívja össze az elnökséget és a versenykiírásnak megfelelően dőljön el a rendezés joga.

Természetesen értesítjük a közvéleményt a további fejleményekről, illetve biztosítunk mindenkit, hogy a végletekig harcolunk igazunkért” – áll a közleményben.

A BRSE – amely az elmúlt két évben megnyerte a Közép-európai Ligát – tavaly rendezőként védte meg címét a sorozatban.

A hétcsapatos regionális bajnokságot lezáró négyes döntő elődöntőjében a kiírás szerint a szlovén Nova KBM Branik Maribor a horvát Mladost Zagrebbel mérkőzik, míg a másik ágon a BRSE a cseh VK UP Olomouc csapatával találkozik. 

2019.03.07 23:37:26

Röplabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. „A hivatalnak packázásait” kivédeni nem tudó Oszuskánál a 2016–2017-es, a kiscsapatokkal kibabráló, lázálomszerű versenykiírás verte ki végképp a biztosítékot. Vette a kalapját. A Dág visszalépésével nem csupán egy röplabdabástya omlott le.

2019.01.07 14:32:57

Röplabda R. E. B.

A női röplabdakapitány úgy gondolja, tartania kell magát az ígéretéhez.

2019.01.06 13:07:02

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, DÖMÖTÖR CSABA (fotó)

Első számú női röplabdázónk a válogatottal és egy olasz klubcsapatban is nagyot alkotna.

2018.08.18 00:12:17

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban.

2018.06.03 20:18:15

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Interjú a 90. életévét május 31-én betöltő Kotsis Attilánéval.