Prima Primissima: Kotsis Attiláné a díjazott a sportolóknál

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 22:05
null
Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella és Csányi Sándor (Fotó: MTI)
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat péntek este a Müpában. A sport területén Göröcs János labdarúgó, Kamuti Jenő vívó és sportvezető, valamint Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella röplabdaedző volt a három jelölt – a díjat Kotsis Attiláné kapta meg.

 

Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és mesteredző, ma is aktív szaktanácsadó 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban. A női röplabda-edzősködés úttörője, az első női edző, aki több olimpián irányította csapatát. Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, közben nemcsak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát és szakedzői képesítést szerzett. Magyarországon ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból. A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban. Három olimpiára juttatta ki a nemzeti együttest, két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta legjobbjainkat.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit.

Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én adták át a budapesti Nemzeti Színházban. A több mint 1.65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélhette oda a kitüntetést, 2013-tól a Prima Primissimát Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

2013 óta az egyes kategóriák szakmai testületei tíz jelöltet emelnek ki, akik közül az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással kategóriánként három-három primát választanak. A primissimákat a gálaest napján választják ki a kuratórium tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége.

A primák 2013-tól – a korábbi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forintos, a primissimák változatlanul 15 millió forintos díjazásban részesülnek, ugyancsak 15 millió forintot ér a szakmai elismerésen kívül a Közönségdíj. A Junior Prima-díjasoknak 2 millió forint jár, 1 millió forint pedig a területi Prima-díjasoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik