Női röplabda NB I: a Békéscsaba nyerte a döntő első meccsét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.17. 19:25
null
Szakmáry Grétát (jobbra) próbálják sáncolni a Vasas játékosai (Fotó: Imre György)
Hazai pályán szerzett előnyt a Linamar-Békéscsabai RSE a Vasas Óbuda ellen a női röplabda NB I döntőjének első mérkőzésén. A címvédő 15, 18, majd 20 pontot engedélyezett a fővárosiaknak.

 

Ahogy az elmúlt három évben már megszokhattuk, ezúttal is a Békéscsaba és a Vasas feszült egymásnak a női röplabda NB I döntőjében, hogy eldöntse, ki nyeri az aranyérmet. A csabai katlanban az előzetesen kevésbé esélyesnek tartott fővárosiak kezdtek jobban, és az első technikai szünetben három ponttal vezettek. A folytatásban egyre inkább magára talált a házigazda, és a szett derekán már megnyugtató volt az előnye. Szmirnova fontos pontokat szerzett, és a hajrában sem változott a játék képe, így a népes szurkolótábor máris a nyitó szett megnyerését ünnepelhette (25:15, 1:0).

A térfélcsere után hasonló volt a forgatókönyv: az elején a Vasas gyűjtögette szorgalmasabban a pontokat, aztán a BRSE percei következtek. A vendégcsapatban az amerikai Rountree bátran és pontosan támadott, de hiába volt már négy pont a piros-kékek előnye, Szakmáry Gréta nyitásai rövid időn belül egalizálták az eredményt. A fővárosiak nyitásfogadása időnként kívánni valót hagyott maga után, a címvédő pedig élt az adódó lehetőségekkel. Pekárikot Szedmák váltotta center poszton a játszma közepén, és a fiatal játékos egy gyors ponttal és egy jó nyitással tette le a névjegyét. A hajrá aztán megint egyértelmű volt, a fantasztikus labdamenetekkel tarkított játszmát, amelyben mindkét liberó, Lévai Vivien és Molcsányi Rita is nagyot alakított, Bodnár Dorottya pontjaival biztosan hozta a házigazda (25:18, 2:0).

A harmadik játékrész is Vasas-pontokkal indult, de az első két szetthez hasonlóan, a csabaiak néhány perc múlva befogták ellenfelüket, és onnan kezdve ők irányítottak. A hazaiak gyorsan és eredményesen fejezték be a támadásokat, és az is az ő malmukra hajtotta a vizet, hogy a fővárosiak időnként elbátortalanodtak, több labdát is a pályán kívülre ütöttek, a görög feladó, Kontira pedig nem feltétlenül a legjobb megoldásokat választotta. Jókay Zoltán együttese, amíg tudott, most is megpróbált riválisa nyomában maradni, de a házigazda fokozatosan elhúzott tőle. Szmirnova több labdamenet végén is igazolta klasszisát: ha kellett, keményen ütött, ha kellett, lágyan ejtett. Szakmáry pontjaival még közelebb került a diadalhoz a BRSE, a Vasas viszont 21:19-ig zárkózott. Soós Nikolett szerezte a 22. pontot, Bodnár Dorottya foghatatlan nyitásával pedig mérkőzéslabdához jutott a csabai együttes. A következő labdamenet végén aztán el is dőlt a meccs sorsa. A BRSE hozta az elvártat, a Vasas pedig többször is megvillant, de nem tudta megszorítani a háromszoros bajnokot (25:20, 3:0).

A párharc csütörtökön folytatódik a fővárosban.

NŐI RÖPLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LINAMAR-BÉKÉSCSABAI RSE–VASAS ÓBUDA 3:0 (15, 18, 20)
Békéscsaba, 2000
néző. V: Bátkai-Katona, Szabó P.
BÉKÉSCSABA: Szmirnova, Tálas, Clement, Bodnár, T. Matics, Szakmáry. Csere: Molcsányi (liberó), Petrenkó, Ludmán, Soós N. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
VASAS: Rountree, Török, Kountoura, Sklar, Pekárik, Hardy. Csere: Lévai (liberó), Kiss G., Szedmák. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:7, 8:8, 12:10, 16:12, 22:14. 2. játszma: 0:3, 3:6, 5:9, 10:9, 12:12, 15:12, 18:13, 21:16, 23:17. 3. játszma: 0:2, 6:4, 7:8, 12:9, 17:12, 21:19, 24:19.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1–0, a Linamar Békéscsabai RSE javára.
MESTERMÉRLEG
Szasa Nedeljkovics: –
A mentális erő nálunk volt, az első és a második játszmában pontosan, a harmadikban viszont már több hibával játszottunk. Jó hajrával sikerült megnyernünk a mérkőzést. Külön örülök a hosszú labdameneteknek.
Jókay Zoltán: – Megvoltak a pozitívumok a mérkőzésen, helyenként valóban azt csináltuk a pályán, amit megbeszéltük. A keménység is megvolt, de a játszmák közepére rendre elpuhultunk. A nyitásfogadásunk dadogott, ebből nem tudtunk építkezni, és ezt kihasználta a Békéscsaba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik