Női röplabda: Budapest lehet a 2019-es Eb hazai helyszíne

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2017.09.07. 16:13
Várhatóan Budapesten, a Papp László-sportarénában rendezik a 2019-es női röplabda Európa-bajnokság magyarországi csoportmeccseit. Ami pedig a szeptember 22-én kezdődő kontinensviadalt illeti: Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára szerint minden esély megvan a csoportból való továbbjutásra.

Sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Röplabdaszövetség vezetői Budapesten, amelynek apropóját az adta, hogy múlt héten Lengyelországban, a férfi Európa-bajnokság helyszínén döntöttek a 2019-es női Európa-bajnokság rendezőiről: Lengyelország, Csehország és Törökország mellett Magyarország lett a társrendező. Hazánkat felkérték a szerepre, nem kellett pályáznunk a rendezésre.

„Nem kell bizonygatnunk, hogy a magyar röplabda új úton indult el – kezdte gondolatait Kovács Ferenc elnök. – Az Európa-bajnoki szereplésünk és a két év múlva esedékes házigazdaság óriási pozitívum, és nem előzmény nélküli. Az elmúlt esztendőkben több utánpótlás-eseményt rendeztünk, és az európai szövetség, a CEV vezetői láthatták, aktívak vagyunk. Az illetékesekkel már tavaly szóba került, hogy társházigazdái lehessünk a kontinensviadalnak, és sokat segített az is, hogy Alekszandar Boricsics elnök úr nagy támogatója a magyar röplabdának.”

Az elnök elmondta, a szövetség a magyar kormány garanciáját is szeretné elnyerni a rendezéshez. Kovács emlékeztetett: Magyarország még sosem rendezett felnőtt röplabda Eb-t, így az nemcsak nagy lehetőség, de óriási felelősség és feladat is hazánknak.

„Nagyon jó viszony alakult ki a CEV-vel, sportdiplomáciai lehetőségeinket nagyban kinyitotta, sikeresen rendeztünk meg utánpótlás Európa-bajnokságokat és a győri nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivált – mondta Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabdaszövetség főtitkára. – Szó szerint felkértek minket a feladatra, és amikor megkaptuk a rendezést jelképező mozaikdarabot, Boricsics elnök út csak annyit mondott: welcome back, azaz üdv újra. Tehát a sikereink mellett most már a szövetség is visszatért a térképre.”

Ludvig elmondta, a 2019-es Eb-ről éppen a szeptember 22-én kezdődő Európa-bajnokságon egyeztetnek. Az már körvonalazódik, hogy Törökország lesz a fő helyszín, várhatóan Ankara ad otthont a finálénak. A sportvezető méltatta a rendezőtársakat hozzátéve, Lengyelországban várhatóan Krakkó és Katowice, Csehországban vélhetően Ostrava és Brno, míg idehaza valószínűleg Budapest lesz a helyszín, legalábbis a magyar szövetség ezen dolgozik. Mivel a helyszínnek minimum 5000 fős csarnoknak kell lennie, lényegében csak a Papp László Budapest Sportaréna jöhet szóba, ugyanakkor kihívás, hogy megtöltsék a csarnokot – ezért sokat kell még tenniük szervezésben.

„A női válogatottnak két éve van arra, hogy nyugodtan, teher nélkül felkészüljön a 2019-es Európa-bajnokságra, hiszen a kvalifikáció már megvan. A mostani kontinensviadalon pedig elindulhatunk az úton” – mondta Ludvig.

A most kezdődő Európa-bajnokságra térve a főtitkár emlékeztetett a nyári World Grand Prix-sorozat harmadik vonalának megnyeréséről.

„Erős négyesbe kerültünk Németország, Lengyelország és Azerbajdzsán társaságában. Azt gondolom, hogy a csapatnak minden esélye megvan arra, hogy továbbjusson, de ehhez szurkolókra lesz szükség. Bízunk abban, hogy a mostani sikeres szereplést követően még sikeresebb rendezésnek lehetünk részesei” – tette hozzá Ludvig.

A női válogatott ma Minszkbe utazott, péntektől vasárnapig felkészülési tornán vesz részt. Az együttes szeptember 22-én kezdi meg a szereplést Bakiban, az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik