MTI 2019.05.25 16:58 Frissítve: 2019.05.25 18:47

Női röpi: a magyar válogatott 0:1-ről fordított a franciák ellen

A magyar női röplabda-válogatott az Európa-liga Arany-divíziójában, a B-csoport 1. fordulójában, Nyíregyházán Franciaországot fogadta, és a 25:23-ra elveszített első szett után átvette a mérkőzés irányítását, a következő három játszmát megnyerte, így 3:1-re a mérkőzést is.

A pirosban játszó magyar válogatott az elveszített első szett után átvette a meccs irányítását (Fotó: Földi Imre)

 

A tavaly ezüstérmes, az augusztusi, budapesti társrendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottból Bodovics Hanna, Dégi Barbara, Takács Doroti és Török Kata maradt ki az első fordulós összecsapáson. A két válogatott az előző Európa-liga-sorozatban is egy csoportban szerepelt, akkor a magyarok mindkét mérkőzést megnyerték.

A német Schwerinben röplabdázó Szakmáry Gréta sikeres támadásaival kezdődött a találkozó, de a franciák hamar eltüntették négypontos hátrányukat. A magyar csapatnak többször is problémája akadt a nyitásfogadással, így sokáig nem tudott közelebb lépni riválisához. A hajrá előtt egyenlített a hazai válogatott (20:20), ám a nyitó játszma szoros küzdelemben így is a franciáké lett.

A második szettben összeszedettebben röplabdázott Jan De Brandt együttese: Tálas Zsuzsanna feladásaiból sokkal jobb hatékonysággal támadtak csapattársai, mint korábban, ráadásul nyitások és sikeres blokkok után is több pontot szerzett a magyar válogatott, amely nagy különbségű részsikerrel egyenlített.

A harmadik felvonásra sort cserélt De Brandt, aki már az Európa-liga előtt kijelentette: a sorozatot az Európa-bajnoki felkészülésnek rendeli alá, így minden játékosának lehetőséget fog adni a bizonyításra. A magyar csapat új felállásában is jól röplabdázott, folyamatosan növelte előnyét. A franciák hiába cseréltek többet is, nem tudták tartani a lépést a házigazdával, amely így hamarosan megfordította a szettállást.

A negyedik etap első harmada szoros küzdelmet hozott, és a szett derekáig sem sikerült jelentős előnyt kialakítania az ekkor két ponttal vezető magyar csapatnak. A hazaiak tartani tudták a néhány pontos különbséget, mert mindig volt valaki, aki a nehéz helyzeteken átlendítette a válogatottat. A hajrát már kényelmes, négypontos előnnyel várhatta a magyar csapat, amely Pekárik Eszter blokkjával 1 óra 53 perces győzelemmel kezdte a 2019-es Európa-ligát.

Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben. Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri, akkor a három csoport legjobb másodikja kerül még elődöntőbe.

„Az a legfontosabb, hogy mindenki megérezze, milyen nemzetközi mezőnyben játszani, és azt, hogy nem hat-hét játékosból áll a csapat, hanem mind a 16-18 röplabdázó egyenértékű tagja a keretnek” – mondta a találkozó után Jan De Brandt szövetségi kapitány. Hozzátette, elégedett a játékkal, örül, hogy a nemzeti csapat két különböző felállásban is eredményesen játszott, de a fő cél továbbra is az augusztusi Eb.

„Hiába vannak mérkőzések, folytatjuk a kemény fizikai munkát a jövő héten is. Lesznek változások a keretben a horvátok elleni találkozóra, végig rotálni fogom az együttest” – mondta a belga szakember.

A Jan De Brandt irányította nemzeti együttes szerdán Varasdon, a horvátok vendégeként folytatja a sorozatot.

EURÓPA-LIGA
NŐK, ARANY-DIVÍZIÓ, B-CSOPORT
1. FORDULÓ

Magyarország–Franciaország 3:1 (–23, 16, 20, 19)
A legjobb pontszerzők: Szakmáry 16, Sándor R. és Németh A. 9-9, ill. Cazauté 19, Fidon Lebleu 15

2019.03.07 23:37:26

Röplabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. „A hivatalnak packázásait” kivédeni nem tudó Oszuskánál a 2016–2017-es, a kiscsapatokkal kibabráló, lázálomszerű versenykiírás verte ki végképp a biztosítékot. Vette a kalapját. A Dág visszalépésével nem csupán egy röplabdabástya omlott le.

2019.01.07 14:32:57

Röplabda R. E. B.

A női röplabdakapitány úgy gondolja, tartania kell magát az ígéretéhez.

2019.01.06 13:07:02

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, DÖMÖTÖR CSABA (fotó)

Első számú női röplabdázónk a válogatottal és egy olasz klubcsapatban is nagyot alkotna.

2018.08.18 00:12:17

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban.

2018.06.03 20:18:15

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Interjú a 90. életévét május 31-én betöltő Kotsis Attilánéval.