Női röpi: A körülmények hibátlanok, ám kemények – Bleicher

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.09.16. 13:33
null
Szeretett volna kilépni a komfortzónájából Bleicher Réka (Fotó: Török Attila)
Szeretett volna kilépni a komfortzónájából Bleicher Réka, aki világbajnokokkal játszhat a román Alba Blajban.

 

A sorrendben a BSE-ben, az MTK-ban, a Budaörsben, a Jászberényben, az UTE-ban, majd a Vasasban szereplő Bleicher Réka merészet húzott, és a következő idényre aláírt a román bajnok, ebben az idényben a Challenge-kupában szereplő Alba Blaj röplabdacsapatához.

„A körülmények hibátlanok, ám kemények  – vágott a közepébe a 61-szeres válogatott feladó, aki két és fél hete tartózkodik Balázsfalván.   – Nem tudom a korábbi tapasztalataimhoz hasonlítani az itteni munkát, annyira intenzívek az edzések, hogy fél óra után már pólót cserélünk, bár ebben szerepet játszhat a terem is. Pörgős a munka, már most mondhatom, nem bántam meg, hogy ide igazoltam.”

Nem számított arra, hogy megkülönböztetik állampolgársága miatt, de  „magyar lánynak Romániába jönnie elvileg nem egyszerű”. Ehhez képest csupa jó élmény érte, akivel eddig találkozott, örömmel mesélte, ha van magyar a rokonságában. Bár Balázsfalván nem hallott magyar szót, a pihenőnapokon szívesen kirándul a magyarok lakta Gyulafehérvárra vagy Nagyenyedre.

„Honvágyat még nem érzek. Minden új, ám működik   – fogalmazott a 24 éves játékos. – Az edzésen csendben vagyunk, hiszen szigorú a trénerünk, nem lehet csevegni, de nem is vakációzni jöttem.”

Az Alba Blajt 2014 óta irányító, a csapattal 2018-ban Bajnokok Ligája-döntős szerb Darko Zakocs keménykezű szakember, nem ismer pardont.

„Kezdetben még sokat kiabált, aztán mindenki hozzászokott a munkához, és teszi a dolgát  – folytatta Bleicher. – Éppen a napokban tartott nekem az edzés végén néhány perces feladóiskolát, és beszélgettünk, mondta, ha odateszem magam, nagyon jó sül ki belőle. Kemény, nem a női lelket simogatja, más, mint amit otthon megszoktam, de ha a céljaim eléréséhez az kell, hogy robotnak nézzenek, ám legyen!”

Mint fogalmaz, talán éppen az kovácsolja majd össze a csapatot, hogy az edző szigorú, mosolytalan, dicséretet még akkor sem kapnak, ha elégedett, így viszont egymást kell biztatni, támogatni. És a „segítség” világbajnokoktól érkezik, a csapat tagja a 2018-ban a szerb válogatottal vb-győztes Bojana Milenkovics, Maja Alekszics, Szilvija Popovics és Jovana Kocics is, ám allűröktől mentesek, kedvesek.

A magyar feladó ráadásul felveszi velük a tempót, miatta nem áll az edzés. A kondiedző dicsérte is, mondván – ellentétben többekkel – rajta látszik, hogy a koronavírus-járvány miatti leállás idején és nyáron is edzett.

A válogatott feladója még tanul, a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán. Bár ez az utolsó éve, még úgy sem akart itthon maradni, hogy a Vasasban Jakub Gluszak keze alatt jó helyen volt. Ráadásul az Alba Blajban is erős poszttársa lesz, hiszen a román gárdát erősíti a szerbekkel 2011-ben Európa-bajnok 33 éves Ana Antonijevics.

„Hiszem, hogy a bajnokságban lesz alkalmam játszani, a nemzetközi szereplést pedig meglátjuk – válaszolta Bleicher. – A Vasasról és Kubáról is csak jót tudok mondani, de úgy éreztem, ki kell lépnem a komfortzónámból. Kicsi a hazai röpis közeg, mindenki mindenkit ismer, mivel válogatott voltam – nagyképűség nélkül mondom –, tudják, ki vagyok. Itt kint viszont senki. Olyan, mintha újszülött lennék, előítéletek és háttérinfók nélkül. Azt akartam, hogy senkiként jöjjek ki, és úgy menjek vissza, mint egy röplabdázó.” 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik