Férfi röplabda NB I: a Pénzügyőr nyerte a döntő első meccsét

Vágólapra másolva!
2017.03.19. 17:30
Meglepő, 3:1-es győzelmet aratott a címvédő Fino Kaposvár otthonában a Pénzügyőr a férfi röplabda NB I döntőjének első mérkőzésén. A fővárosiak stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és extra pontokra is futotta az erejükből. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc szerdán folytatódik a fővárosban.

 

Nyugodtabban kezdett a negyeddöntő és az elődöntő nyolc mérkőzése után is pihenten érkező Pénzügyőr, és az első technikai szünetre négy ponttal ellépett a címvédőtől. A hazaiak Nagy József és Keen Cameron blokkjával zárkóztak fel egy pontra, Nagy remek nyitásával pedig az egyenlítés is összejött. 12:12 után a tavaly még somogyi színekben aranyérmet nyerő Bagics Balázs adott új lendületet a fővárosiaknak, a túloldalon pedig a balkezes reménység, Kalmár Ákos köszönt be. A szett harmadik harmada 13:16-ról indult, és amikor a Fino már-már utolérte ellenfelét, Takács Gergely rendre pontosan célzott. A somogyiak vezetőedzője, Demeter György 18:21-nél kért időt, és türelmesebb játékot kért fiaitól. Kovács Sándor blokkja után már 19:23 állt a táblán, nem sokkal később, két elütött labdának köszönhetően aztán egyenlített a Fino. 23:23 után Bagics juttatta szettlabdához övéit, Dávid viszont gyorsan válaszolt. Újra Bagics következett, aki előbb pontot ütött, majd a hálóba szervált. Dávid ugyancsak elrontotta a felugrásos nyitást, Vajda hibája aztán a vendégek javára döntötte el a játszma sorsát (25:27).

A Fino az első szettben egy alkalommal sem tudott vezetni, és a térfélcsere után is a budapestiek szerezték az első pontot. Vajda nagy blokkjával először került előnybe a házigazda, a folytatásban pedig fej-fej mellett haladt a két csapat. Nagy József ütötte a nyolcadik pontot, 12:10-nél pedig először járt két egységgel előrébb a házigazda. Nem ment ezekben a percekben a vendégeknek, a kaposváriak pedig éltek a kínálkozó lehetőséggel. A Fino biztosan őrizte megnyugtató előnyét, a fővárosiak azonban ezúttal sem ismertek lehetetlent, és 19:19-nél befogták riválisukat. 20:20-ról indult a hajrá, és Tóth András ezúttal is villant: rögtön nyitott két ászt. Pontos nyitásfogadás után Torma alakította 21:23-ra az eredményt, Kiss Dániel pedig kiharcolta a 24. pontot is. Kalmár szépített, Bozóki egyenlített, így újra a ráadás döntött a győzelem sorsáról. Kalmár Ákos kiváló nyitásainak köszönhetően a Fino örülhetett a végén (26:24).

A térfélcsere után újra Pénzügyőr-percek következtek: a Weczera-tanítványok a ponterős Takács vezérletével már 8:4-re vezettek az első technikai szünetben. Kalmár látványos blokkjával két pontra jött fel a Fino, és a fiatal játékos a folytatásban is nagyszerű megmozdulásokkal tartotta a lelket együttesében. Az újabb fordulatról Szalai Szabolcs gondoskodott: a tapasztalt röplabdázó három foghatatlan nyitásával újra a vendégek kerültek előnybe. Kovács sánca után 19:23 állt a táblán, de a hazaiak nem adták fel, és szép labdamenetek végén szerzett pontokkal közelítettek ellenfelükhöz.
Kovács mégis beütötte a 24. pontot, Bagics pedig bebombázta a labdát a somogyiak térfelére (22:25).



A negyedik játékrészben jobban kezdett a Fino, és féltve őrizte 2-3 pontos előnyét. Mindkét oldalon meg-megvillantak a játékosok, Kalmár tovább folytatta a szorgos pontgyűjtést. A fővárosiak egyáltalán nem törtek meg, továbbra is saját játékukat játszották, és a második technikai szünetben már ők vezettek két ponttal. Bagics Balázs nyitásai újabb extra-pontokat hoztak a Pénzügyőrnek: a hazaiak nem tudtak mit kezdeni a szervákkal. A vendégek 14:20 után már nem engedték ki a kezükből az újabb bravúros győzelmet: Bokor blokkja meccslabdát ért, Bagics pedig pontot tett a mérkőzés végére (19:25).

RÖPLABDA, FÉRFI NB I, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:
Fino Kaposvár–Pénzügyőr 1:3 (–25, 24, –22, –19)
Kaposvár, 400
néző. Vezette: Mezőffy, Bátkai Katona
Fino: Bozóki 17, Nagy J. 5., Keen 4, Dávid Z. 15, Vajda 7, Kalmár 22. Csere: Deák (liberó), Bögöly. Vezetőedző: Demeter György
Pénzügyőr: Kiss D. 5, Bokor 5, Tóth A. 5, Bagics 12, Kovács S. 11, Takács G. 16. Csere: Ronkainen (liberó), Kiss N., Torma, Szalai 3. Vezetőedző: Weczera Csaba
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:8, 13:16, 23:24. 2. játszma: 8:5, 16:12, 22:24. 3. játszma: 4:8, 16:15, 20:24. 4. játszma: 8:4, 16:15, 18:24.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban a Pénzügyőr vezet 1–0-ra.
MESTERMÉRLEG
Demeter György:
– Ragyogóan nyitott a Pénzügyőr, ezzel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. A nyitásaink nem voltak olyan hatásosak, mint az előző mérkőzéseken. Felálltunk már ennél nehezebb helyzetből is, megyünk tovább.
Weczera Csaba: – Felszabadultan játszottunk, ott volt az öröm az arcokon, aminek meg is lett az eredménye. Több meghatározó játékosunk kiváló szervákkal lepte meg az ellenfelet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik