Férfi röpi Eb: drámai fináléban verték meg az oroszok a németeket

Vágólapra másolva!
2017.09.04. 00:09
null
Grózer György (balra) ellen nem nagyon találtak ellenszert az oroszok, de így is nyertek (Fotó: AFP)
A jogelőd szovjetek sikereit is beszámítva Oroszország 14. Eb-aranyérmét ünnepelhette vasárnap késő este Krakkóban. A története első döntőjében harcoló német férfiválogatott játékosa, Grózer György szerezte a legtöbb pontot a végletekig izgalmas csatában.


A német férfi röplabda-válogatott legutóbb 1993-ban szerepelt a négy között Európa-bajnokságon, de érmet sem akkor, sem korábban nem szerzett. Vagyis a vasárnap véget érő lengyelországi kontinenstorna áttörést hozott, olyannyira, hogy egészen a fináléig menetelt a játékosként olasz színekben háromszoros világbajnok Andrea Giani gárdája.

A legutóbb – egyébként 22 éves szünet után! – 2013-ban nyerő szbornaja szerzett kétszer játszmaelőnyt az aranymeccsen, de a negyedik szettben 10:9-től nagyon beindultak a németek, és ötszettesre nyújtották a mérkőzést. Lendületük kitartott a „ráadásban” is, hiszen 5:2-re vezettek, de ez az állás egyáltalán nem adott biztosítékot a győzelemre. Olyannyira nem, hogy utoljára 8:7-nél vezettek, 9:9-től pedig meglépett Szergej Sljapnyikov együttese. Makszim Mihajlov ütése nyomán 12:9-es orosz vezetés és Giani időkérése következett. A 2007 óta német színekben játszó, 32 éves Grózer György blokkjával 13:11-re, Denys Kaliberda ászával 13:12-re alakult az állás. De fordítani már nem sikerült, az oroszok a második meccslabdájukat kihasználták.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Grózer György lett: 46 százalékos hatékonysággal 17 pontot ütött, emellett 2 blokkja és 4 védhetetlen nyitása volt, vagyis 23 ponttal fejezte be a meccset. A találkozó MVP-jének Makszim Mihajlovot választották.


FÉRFI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
DÖNTŐ
Oroszország–Németország 3:2
(19, –20, 22, –17, 13)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik