Rio 2016: világklasszis társa dicsérte a magyar tornászt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.08. 00:12
null
Kovács Zsófia gerendán (Fotó: Szabó Miklós)
Kovács Zsófia kiválóan teljesített ugrásban és felemás korláton élete első olimpiáján, talajon utolsó ugrássorában rontott, gerendán pedig leesett – sajnos így a szerenkénti döntő nem jött össze neki, de az elsőéves felnőtt dunaújvárosi tornásznő tehetségét jól mutatja, hogy még az ötszörös Európa-bajnok svájci Giulia Steingruber is kiemelte képességeit és tehetségét a vegyes zónában, mondván, nagyon sokra viszi, ha így fejlődik tovább. Később kiderült, hogy az összetett döntőben sem találkozunk vele.

A Steingruberen kívül a románok háromszoros olimpiai bajnokával, Catalina Ponorral is egy vegyes csoportba kerülő Kovács Zsófia karrierje eddigi legnagyobb versenyén elképesztő kulisszák elé került: három emelet magas az aréna, a hangulat félelmetes, főleg, ha sztár vagy hazai versenyző van a szőnyegen. A brazilok márpedig imádják, értik és értékelik is a tornát, így aztán nem kis szó, hogy Kovács két gyakorlata után is az elismeréstől hörögtek. No meg tapsoltak.

LEGENDÁS REKORDER
Az üzbég Oksana Chusovitina amint szerhez lépett, rekorder lett: 41 évesen Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén, Peking és London után Rióban hetedik olimpiáján is elindulhatott. Sőt! Jó esélye van szerenkénti döntőbe kerülni az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznőnek, akinek különleges élettörténetéről itt olvashatnak.

Más kérdés, hogy szerenkénti döntő a remek felemás korlát és ugrásgyakorlatból sem lett, igaz, ez csak később dőlt el – a magyar tornásznő a második divízióban szerepelt, és jött még három.

Talajon sajnos elrontottam az utolsó soromat, az ugrásnak és a felemás korlátnak viszont nagyon örülök, mert itt új gyakorlataim voltak, és sikerült pontosan bemutatni azokat. Összességében talán lehetett volna jobb, de így is örülök. Meglátjuk, elég lesz-e bármelyik fináléhoz" hangzott az első értékelés Kovács Zsófiától.

EGY PONT MÍNUSZ
Trenka János, Kovács Zsófia edzője a MATSZ honlapjának: „Boldog vagyok, hogy az új elemek sikerültek, de nagyon sajnálom, hogy a régi gyakorlatokban volt hiba. Nagy dolog, hogy ugrásban és felemáskorláton is emeltük a kiindulót az Eb-hez képest, és magasabb pontszámokat is kaptunk, mint a kontinensviadalon. A talajon mindig ezzel a sorral kezdi Zsófi a melegítést, amelyben a gyakorlat végén hibázott, váratlan rontás volt ez, és ez sajnos egy pont mínuszt jelentett. A gerendát nemcsak a magyaroknak, hanem a saját klubunknak is át kell értékelni, és nemcsak azért, mert hibázott Zsófia, hanem azért is, mert nem kaptuk meg azt a kiindulót, amellyel számoltunk."

A csarnok hangulata azért jóval oldottabb, mint egy napja, amikor a francia Samir Ait Said iszonyatos balesete árnyékot borított a versenyekre. Az Európa-bajnok tornász annyira rosszul érkezett ugrásából, hogy kettős nyílt lábtörést szenvedett, sokatmondó, hogy még a hordágyvivőkön is látszódott az iszonyat, pedig ők aztán elég sok mindent láthattak már. A tornászok nem is erőltették, hogy megnézzék a történteket, számukra ez tényleg borzongató lehet.

Szerencsére nem láttam az esetet, de utána voltak képek, és azt mondtam, inkább nem nézem meg őket – próbáltam félrerakni, nehogy a látottak befolyásoljanak, vagy hassanak rám a verseny előtt" – így Kovács Zsófia.

Hétfő hajnalban kiderült, hogy Kovács nem kerül be az egyéni összetett döntőbe, miután visszaesett a 33. helyre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik