Kenderesi az első, Cseh a 2. idővel elődöntős 200 pillangón

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.08. 18:00
null
Kenderesi Tamás (képünkön) óriási hajrával Michael Phelpst is megelőzte (Fotó: AFP, archív)
A riói olimpia úszóprogramjának 3. napjának délutáni szakaszában három számban rendeztek előfutamokat. A 19 éves Kenderesi Tamás saját futamában lehajrázta a 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst, és a legjobb idővel jutott tovább 200 pillangón. Ugyanebben a számban Cseh a második idővel kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé. Hosszú Katinka olimpiai csúcsot úszva jutott tovább 200 vegyesen, melynek elődöntőjében a 9. idővel kvalifikáló Jakabos Zsuzsannával is találkozhatunk majd. Késely Ajna és Verrasztó Evelyn búcsúzott a 200 méteres gyorsúszás küzdelmeitől.

 

AZ ÉJJELI PROGRAM
03.00: női 200 m gyors, elődöntő
03.21: férfi 200 m gyors, döntő
03.30: női 100 m hát, döntő (Hosszú Katinka)
03.38: férfi 100 m hát, döntő
03.54: női 100 m mell, döntő

04.07: férfi 200 m pillangó, elődöntő (Cseh László, Kenderesi Tamás)
04.33: női 200 m vegyes, elődöntő (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

FÉRFI 200 M PILLANGÓ – Kenderesi Tamás az 1., Cseh László a 2. idővel jutott tovább

A férfi 200 méter pillangón – a számban ifjúsági olimpiai bajnok – Kenderesi Tamás a harmadik futamban szerepelt. 50 és 100 méteren egyaránt negyedikként fordult, a táv második felére azonban begyújtotta a rakétákat, és – többek között az immáron 19-szeres olimpiai bajnok – amerikai Michael Phelpst lehajrázva, óriási egyéni csúcsot (1:54.73) úszva az első helyen ért célba.

A negyedik, egyben utolsó előfutamban Cseh László esélyeshez méltóan mindenkit lehajrázott. Összesítésben Kenderesi a legjobb, Cseh pedig a második idővel jutott be az elődöntőbe, harmadikként a dél-afrikai Chad Le Clos jutott tovább, Michael Phelps pedig az ötödik legjobb időt úszta.

„Az életem legjobbja, pedig nem éreztem annak, belülről egy jó 1:56-os úszás volt, ehhez képest csak néztem, hogy ennyi lett. Nem így terveztem, de ha már ott volt mellettem Michael Phelps, gondoltam, rántsuk meg, miért ne verhetném meg most? Nem mintha ez nagy szó lenne, az lenne az érdekes, ha ő most erősen úszott volna, mint ahogy remélem, bennem is maradt még. Most nem is érzem azt, hogy kiadtam volna mindent, más kérdés, hogy nem szeretnék úgy járni, mint a londoni Eb-n. Akkor is volt egy hasonló előfutam, remek volt, nem éreztem fárasztónak, viszont a délutáni ébredés után már minden porcikám jelezte, hogy de igen, ez erős volt, és ez picit vissza is ütött. Ettől még ugyanúgy éremről álmodok, de tudom, a döntőhöz is óriásit kell nyújtanom” – így Kenderesi Tamás.

„Így reggelre ez pont elég volt, sok energiát nem öltem bele, mert az már a kazanyi vébén is érződött, hogy nagyon jót úsztam az előfutamban, aztán a középdöntőben, de a fináléban azért még elkelt volna egy kis plusz energia, az aranytól függetlenül. Most jobban be akarom osztani az erőmet, meg egyébként is érződött, hogy itt azért elég sokan fürödtek, azaz este nagyon észnél kell lenni. Csak az utolsó ötvenet nyomtam meg, hogy lássam, mire vagyok képes, úgyhogy ez így pont jó volt” – mondta Cseh László.

FÉRFI 200 M PILLANGÓ
AZ ELŐFUTAMOK LEGJOBB IDEJEI
1. Kenderesi Tamás 1:54.73
2. Cseh László 1:55.14

3. Chad Le Clos (Dél-Afrika) 1:55.57

Hosszú Katinka olimpiai rekordot úszott 200 vegyesen (Fotó: Szabó Miklós)
Hosszú Katinka olimpiai rekordot úszott 200 vegyesen (Fotó: Szabó Miklós)

 

NŐI 200 M VEGYES – Hosszú Katinka az 1., Jakabos Zsuzsanna a 9. idővel jutott tovább

Női 200 méter vegyesen öt előfutamot rendeztek, a két magyar induló pedig egyaránt az utolsóban volt érdekelt. Az immáron egyszeres olimpiai bajnok Hosszú Katinka esélyeshez méltóan, olimpiai rekordot úszva az első helyen jutott tovább. A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna a harmadik helyen ért célba a futamában, összesítésben pedig a kilencedikként jutott be a legjobb tizenhat közé.

„Ez egy kis kárpótlás a négyszázért, meg egyfajta bizonyítás saját magamnak, hogy igenis fel vagyok készülve. Ugyanígy kellett volna úsznom az első nap is. Akkor valamiért nem ment, de még most sem tudom megmondani, miért. Az biztos, hogy ez az úszás jól esett, maradt még benne, este úgy akarok menni, hogy végre meglegyen a döntő – szerintem képes vagyok rá” – mondta Jakabos Zsuzsanna.

NŐI 200 M VEGYES
A LEGJOBB IDŐK ÉS A MAGYAROK
1. Hosszú Katinka 2:07.45

2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:08.44
3. Melanie Margalis (Egyesült Államok) 2:09.62
...
9. Jakabos Zsuzsanna 2:11.69

NŐI 200 M GYORS– sem Késely Ajna (25.), sem Verrasztó Evelyn (28.) nem jutott tovább

Női 200 méter gyorson Verrasztó Evelyn a harmadik futamban volt érdekelt, a négyes pályáról indulva azonban nem kapta el jól a rajtot, majd fél távnál már nyolcadikként fordult. Verrasztó végül jó hajrával két úszót megelőzött a futamában, így a hatodik helyen ért célba 1:59.33-as idővel.

Késely Ajna a negyedik előfutamban indult, 100 méter után pedig az ötödik helyen fordult. Az utolsó ötven méterre fordulva egy helyet hátracsúszott, a befutónál pedig a hetedikként ért célba 1:59.20-as időeredménnyel.

A legjobb tizenhat közé egyik magyar úszó sem jutott be, Késely a 25., Verrasztó pedig a 28. helyen zárt összesítésben. A legjobb idővel az amerikai Katie Ledecky ment tovább az elődöntőkbe, mögötte az ausztrál Emma McKoen és Sarah Sjöström úszta a legjobb időt.

„Ez már sokkal jobban esett, mint a négyszáz, amely után nagyon csalódott voltam, csupa rossz gondolat jött, de szerencsére megkaptam a kellő motivációt a szüleimtől, a pszichológusomtól, hogy ne keseredjek el, tizenöt évesen olimpián úszom, miért kellene bármi miatt is keseregnem? Ez sok erőt adott, és ugyan a mai idő sem pont az még, amit Gyuri bácsi írt a papírra, de az érzés már jó. Az biztos, hogy a váltóban szeretnék valami nagyot úszni, az ifi Eb-n ment az 1:57 is, bár még ma sem tudom, hogyan, szeretném, ha újra meg tudnám csinálni itt is” – idézi Késely Ajna értékelését a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala.

„Mit mondhatnék? Sírni már nem fogok, az ment két napig Dávid miatt... Komolyan nem értem, ugyanazokkal úszott, ugyanazt a távot, és valamiért nem... Annyira sajnáltam szegényt, hogy pont itt, pont így... Átok ül rajtunk az olimpiákon, úgy látszik, engem ma sem favorizáltak a századok. Pedig nagyon keményen készültem, az sincs kizárva, hogy kicsit szétúsztam magam. Úgy jöttem ide, hogy ebből legyen egy 'last one, fast one', mert nem nagyon hiszem, hogy négy év múlva én még úszni fogok, maximum csápolni a többieknek. Vagy előveszem a sprintertudásomat, és valahogy kievickélek Tokióba ötvenen vagy százon...” – fogalmazott a 28. helyen végző Verrasztó Evelyn.

NŐI 200 M GYORS
A LEGJOBB IDŐK ÉS A MAGYAROK

1. Kathleen Ledecky (Egyesült Államok) 1:55.01
2. Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.80
3. Sarah Sjöström (Svédország) 1:56.37
...
NEM JUTOTTAK ELŐDÖNTŐBE

25. Késely Ajna 1:59.20
28. Verrasztó Evelyn 1:59.44

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik