Rio 2016: hiába a horvát hajrá, a lengyelek jutottak a négy közé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.18. 03:05
null
Thiagus Petrus (balra) volt a brazilok egyik legjobbja (Fotó: Reuters)
A lengyel férfi kézilabda-válogatott 30–27-re legyőzte Horvátországot a riói olimpia férfi kézilabdatornájának negyeddöntőjében, és bejutott a legjobb négy közé, ahol a szlovénokon könnyedén átlépő Dániával találkozik. A másik ágon a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmükre hajtó franciák és a Katart kiejtő németekkel küzdhetnek meg a fináléért.

 

HORVÁTORSZÁG–LENGYELORSZÁG

Az utolsó negyeddöntőben Horvátország és Lengyelország találkozott egymással, a 21. percig pedig fej fej mellett haladtak a felek – egygólosnál csak egyszer alakult ki nagyobb különbség –, ám 11–11 után sorozatban négyszer is a hálóba találtak a lengyelek, négygólos előnyüket pedig a szünetre is megtartották, így 18–14-es lengyel vezetéssel fordultak a csapatok.

A második harminc perc is a lengyeleknek indult jobban, újabb két góllal már 20–14-re húztak el. A horvátok azonban nem adták fel, és elkezdték a felzárkózást, ami egészen az 54. percig tartott: 26–25-nél Luka Stepancic egyenlített.

26–26 után egymás után két kétperces büntetést is összehozott a horvát védelem, ezt pedig előbb – a teljes mérkőzésen 12 (!) gólig jutó – Karol Bielecki, majd Kamil Syprzak használta ki, így az utolsó percre eldőltek a fontos kérdések Talant Dujsebajev irányította együttes 30–27-re nyert, így bejutott a legjobb négy közé, ahol Dániával mérheti össze az erejét.

DÁNIA–SZLOVÉNIA

Marko Bezjak révén a szlovénok szerezték az első gólt, de ez volt az utolsó alkalom, hogy vezettek a mérkőzésen. A következő három gólt a dánok lőtték, és 5–5 után végig náluk volt az előny. Az északiak fokozatosan húztak el, és a második félidő elején megtették a döntő lépéseket: 20–16 után három gólt szerezve tetemes előnyt halmoztak fel. Dánia végül 37–30-ra győzte le Szlovéniát, így 1984 óta először jutott be a legjobb négy közé olimpián.

BRAZÍLIA–FRANCIAORSZÁG

A brazil csapatok közül kedden a férfi vízilabdázók, a női labdarúgók, a női kézilabdázók és a női röplabdázók is kikaptak az egyenes kieséses szakaszban, utóbbi három vereség igazán fájhatott a házigazdáknak.

Férfi kéziseik kis túlzással az esélytelenek nyugalmával léphettek pályára a franciák ellen, ám az első félidőben teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a Pekingből és Londonból is arannyal hazatérő európai csapatnak. Thiagus Petrus, a Mol-Pick Szeged átlövője hét gólt lőtt és hat gólpasszt adott a brazil válogatottban, amely a szünet után már nem tudta tartani a lépést ellenfelével. A franciák az elődöntőben a Németország–Katar mérkőzés győztesével találkoznak.

NÉMETORSZÁG–KATAR

A 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében a hazai pályán játszó Katar 26–24-re nyert Németország ellen, végül ezüstérmesként zárt. Most a németek méltó választ adtak. A 17. percben még 8–8-at mutatott az eredményjelző, ezután viszont egy 4–0-s sorozattal elhúzott az Eb-címvédő, előnyét pedig a mérkőzés végéig folyamatosan növelni tudta.

A katariaknál kiemelkedett a 9 gólos Rafael Capote, míg a németek jobban elosztották a terheket, egyikük sem talált be ötnél többször. Az elődöntőben nagy múltra visszatekintő, parázs csata várható a francia–német meccsen.

RIO 2016
FÉRFI KÉZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ

Brazília–Franciaország 27–34 (16–16)
Ld: Pozzer 8, Thiagus Petrus 7, De Toledo 5, ill. Guigou 8, Narcisse 7, Sorhaindo 6

Németország–Katar 34–22 (16–12)
Ld: Gensheimer, Wiede, Reichmann 5-5, ill. Capote 9, Markovics 4

Dánia–Szlovénia 37–30 (16–13)
Ld: M. Hansen, Svan 8-8, M. Olsen 6, ill. Bezjak, Janc 6-6, Kavticnik 5

Horvátország–Lengyelország 27–30 (14–18)
Ld: Stepancic 7, Cupic 7, ill. Karol Bielecki 12, Lijewski 7

ELŐDÖNTŐ*
augusztus 19. (P), 20.30: 1. mérkőzés: Franciaország–Németország
augusztus 20. (Szo), 01.30: 2. mérkőzés: Lengyelország–Dánia

BRONZMÉRKŐZÉS
augusztus 21. (V), 15.30

DÖNTŐ
augusztus 21. (V), 19.00

* Az elődöntőben a mérkőzések sorrendje változhat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik