Rio 2016: szorongató franciák, de az orosz női kéziseké az arany

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.20. 22:14
null
Az orosz női kézisek felértek a csúcsra (Fotó: Szabó Miklós)
Oroszország győzelmével ért véget a riói olimpia női kézilabdatornája, a döntőben Jevgenyij Trefilov együttese 22–19-re legyőzte a francia válogatottat.

 

Mindkét finalista nagy skalpot gyűjtött be a négy között, az oroszok a címvédő norvégokat győzték le hosszabbításos meccsen, a franciák a vb-ezüstérmes hollandokat ütötték el a finálétól.

Az első félidőben 3–3 után az előzetesen is esélyesebbnek számító oroszok irányították a meccset, de a franciák szívósan tartották magukat, így a félidei háromgólos különbség ellenére is nyílt maradt a találkozó.

A 46. percben kiegyenlítettek Pineau-ék (14–14), amiben nagy szerepet játszott a francia kapuban kiválóan védő Laura Glauser. A fordítás azonban elmaradt, sőt az oroszok elmentek néggyel, így a hajrára már nem maradt kérdés.

A nyártól Siófokon játszó Estelle Nze-Minko két gólt lőtt, míg Chloé Bulleux megsérült az elődöntőben, a finálé előtt lecserélték.

Az orosz válogatottal korábban négy világbajnoki címet (2001, 2005, 2007 és 2009) szerző Jevgenyij Trefilov az olimpián is felért a csúcsra. Oroszország Szovjetúnióként megnyerte az első két kiírást, 2008-ban pedig második volt, míg Franciaországnak ez a legjobb olimpiai eredménye.

A norvégok tudtak örülni a bronznak is (Fotó: Action Images)
A norvégok tudtak örülni a bronznak is (Fotó: Action Images)

A BRONZMECCSEN

A döntőről ezúttal lemaradó válogatott esélyt sem adott Hollandiának a bronzmeccsen, az előző két ötkarikás játékokat megnyerő skandináv együttes 36–26-ra győzött.

A norvégok az első pillanatoktól kezdve uralták a találkozót, a hollandok folyamatosan futhattak az eredmény után, többnyire kevés sikerrel. Az utolsó tíz perchez érve ötre jöttek fel a narancsmezesek, de ennél közelebb nem tudtak zárkózni.

A győri Kari Aalvik Grimsbö majdnem 40 százalékkal védett a norvég kapuban, míg klubtársa, Heidi Löke négyszer talált be, a nyáron csatlakozó Nora Mörk a mezőny legeredményesebb játékosa volt a hét találatával.

A túloldalon is egy ETO-játékos, Cornelia Groot volt a legjobb góllövő (6 gól), a másik győri légiós, Yvette Broch négyig jutott, a nyáron a Ferencvároshoz csatlakozó Danick Snelder kétszer talált be.

RIO 2016
NŐI KÉZILABDA
DÖNTŐ

Franciaország–Oroszország 19–22 (7–10)
Ld:
Dembélé, Pineau 5-5, ill. Vjahirjeva 5

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Norvégia–Hollandia 36–26 (19–13)
Ld:
Groot 6, Van der Heijden 5, ill. N. Mörk 7, Kurtovic, Oftedal 6-6

A VÉGSŐ SORREND
1. Oroszország
(Anna Szedojkina, Polina Kuznyecova, Darija Dmitrijeva, Anna Szen, Olga Akopjan, Anna Vjahirjeva, Marina Szudakova, Vladlena Bobrovnyikova, Viktorija Zsilinszkajtye, Jekatyerina Marennyikova, Irina Bliznova, Jekatyerina Iljina, Maja Petrova, Tatyjana Jerohina, Viktorija Kalinyina)
2. Franciaország
3. Norvégia
4. Hollandia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik