Szilágyi Áron a kardvívás olimpiai bajnoka!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.11. 01:40
null
Szilágyi Áron második egyéni aranyérmét ünnepelhette meg (Fotó: Szabó Miklós)<br />
A riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának döntőjében Szilágyi Áron magabiztos, lehengerlő, ellenállhatatlan vívással 15:8-ra legyőzte az amerikai Daryl Homert. Végig vezetett a magyar vívó, és győzelmével Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ő a harmadik, aki magyar kardvívóként egyéniben megvédte olimpiai bajnoki címét.

 

A szenzációs győzelem után Szilágyi Áron azon melegében nyilatkozott az M4 Sportnak: „Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”

Szilágyi Áron kiváló társaságba került, hiszen Fuchs Jenőhöz (1908, 1912) és Kárpáti Rudolfhoz (1956, 1960) hasonlóan ő is meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét egyéniben.

DÖNTŐ

Már csak a férfi kardozók döntője van hátra a vívócsarnokban. Felsorakoztak a felek a páston, arra várnak, hogy bemutassák őket. Megtörtént, indulhat a döntő!

Szilágyi Áron az olimpiai bajnoki címét igyekszik megvédeni.

Szilágyié az első tus! Sőt, rögtön itt a második is, mert a pást végére szorult a magyar, de egy védés után talált(2:0).

A következő összecsapásból is Szilágyi jött ki jól, de Homer gyorsan szépített. (3:1) Gyorsan védett, és visszatámadott Homer, feljött egy tus különbségre. De már megint kettő! Mert Szilágyi a rajtra rögtön elindult, védte a közbetámadást, és talált. Majd hamarosan jött az ötödik tus is, Homer nem tudta védeni(5:2).

Homer támadott, Szilágyi közbevágása hatástalan volt, ezért Homer találata volt az érvényes. Szilágyi átvette a támadást, aztán szenzációs mozdulattal vágta meg Homer(6:3).

Újabb egylámpás! Szilágyi védett, aztán a vállán eltalálta az amerikait. Most is Szilágyi jött előre, de a közbevágása ezúttal ült Homernak. De hipp-hopp meglett a nyolcadik tus, mert kiváló ütemben találta el Homer bal vállát(8:4).

A szünet után négy tus az előny. Megint Szilágyi indult meg, de együttest ítélt a bíró, majd a videózás után Szilágyinak ítélték meg a tust! És máris ott van a tizedik! Az amerikai jobb keze alatt vágta meg(10:4).

Homer nem adta föl, most nagyon szépen megvágta Szilágyi vállát. Áron támadott, és övé is lett a tus (11:5). Homer jött előre, és testre talált(11:6).

Újabb egylámpás találat! Egészen szenzációs volt, ahogy az előre lendülő Homer fejét vágta meg(12:6).

Homer jött előre, de megint bánta, mert egy pillanatra visszahúzta a kezét, így Szilágyi találhatott! Sőt, pillanatok múlva meglett a14. tus is! Szilágyi Áron egyetlen tusra az aranyéremtől, a címe megvédésétől(14:6)!

Homer halasztja, halogatja, egymás után két tust is bevitt Szilágyinak.

MEGVAAAAN! Szilágyi támadást indított, és eltalálta Homert(15:8).

SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK! MEGVÉDTE OLIMPIAI BAJNOKI CÍMÉT!

Ráadásul egy régóta tartó átokkal is leszámolt, hiszen 1948 óta nem sikerült a magyar csapat zászlóvivőjének olimpiai bajnoki címet szerezni.

FÉRFI KARD EGYÉNI
1. SZILÁGYI ÁRON (MAGYARORSZÁG)
2. Daryl Homer (Egyesült Államok)
3. Kim Dzsung Hvan (Dél-Korea)
4. Modzstaba Abedini (Irán)
Decsi Tamás a 32 között búcsúzott

Szilágyi Áron végig irányította a döntőt (Fotó: Szabó Miklós)
Szilágyi Áron végig irányította a döntőt (Fotó: Szabó Miklós)

ELŐZMÉNYEK

A döntő előtt ismerkedjünk meg az ellenféllel, Daryl Homerral! Homer St. Thomas szigetén született, Bronxban nőtt fel, 11 évesen egy gyerekszótárban látott képet a vívókról, ekkor határozta el, hogy ő is vívó lesz. Ő volt az első amerikai kardvívó, aki érmet szerzett világbajnokságon. Jelenleg 10. a világranglistán.

Szilágyihoz hasonlóan ő is 26 éves, és hogy nem ügyetlen vívó, jelzi, tavaly világbajnoki ezüstérmes volt egyéniben Moszkvában. Négy éve Londonban a negyeddöntőig jutott az olimpián.

Szilágyi és Homer a FIE statisztikái szerint hatszor találkozott egymással pályafutásuk során, és a mérleg egyértelműen a magyar olimpiai bajnok felé billen (5–1). Először még 2006-ban asszóztak, Homer csupán a 2010-es vb-n örülhetett, legutóbb két éve, a New York-i Grand Prix-n 15:9-re győzött a Vasas vívója.

A diadalmas elődöntő után Szilágyi Áron nyilatkozott az M4 Sportnak: „Olyan rutinos ellenféllel szemben, mint a dél-koreai Kim Dzsung Hvan, nehéz végig vezetve, dominálva nyerni. Nem is sikerült. A végére különösen elkapta a fonalat, meglepőt húzott. De készültünk rá, illetve arra, ha a támadást nem tudom első szándékra bevinni, akkor azonnal ismételjem meg az akciót. Nagyon várom a döntőt!"

ELŐDÖNTŐ

A döntőért Szilágyi Áron a dél-koreai Kim Dzsung Hvan ellen lépett pástra. Ellenfele Londonban csapatban olimpiai bajnokságot nyert, egyéniben nincsenek ilyen jó eredményei.

Kezdődik!

Együttes találattal indítottak, aztán Szilágyi szép testre vágással vezetést szerzett. Megint támadott, és megint talált! Ezúttal a koreai kezét találta el(2:0).

Kiváló! Megvan a harmadik találat is! Kim jött előre, de Szilágyi kivédte a támadást, és a pást végéről remek riposzttal megszerezte a negyedik pontot(4:0)!

Villámgyorsan vív Szilágyi. Ezúttal testre talált, és ő is volt a támadó. Sajnos a koreai szépített(5:1).

Megint Szilágyi Áront vélték támadónak, teljesen jogosan. A találat ott ült a koreai testén! Azért Kim is ott van a páston, most ő találta el a magyart(6:2).

Lerohanó támadással próbálkozott Kim, és jól tette, mert a hátráló Szilágyi karját találta el. Mielőtt azonban nagyon belelkesedhetett volna, Szilágyi a testén vágta meg Kimet(7:3).

Együttesgyanús találatnál Kimet hozzák ki támadónak, övé a pont. Most Szilágyi védett, majd visszavágott, és övé a pont(8:4)! Szünet.

A folytatásban Kim talált testre. Most Szilágyi vette át Kim támadását, aztán bevitte a kilencedik találatot(9:5).

Ott az egylámpás! Kim kezét vágta meg Szilágyi! Újabb együttesgyanús találat, ezúttal is Kim kapta a pontot(10:6).

Szilágyi volt a támadó, megelőzte a koreait, és máris öt ponttal vezet! Kim lerohanta Szilágyit, majd megvágta a vállán(11:7).

Megint a koreai talált... Ezúttal viszont egy nagyszerű közbevágással egylámpás találat(12:8)!

Rögtön utána Szilágyit ítélték támadónak, és ezúttal ő kapta a pontot! A koreai viszont támadott, mert a hátrányt faragni akarta. Ezúttal sikeresen. Sőt, utána újra Kimet találták támadónak, ő kapta a pontot(13:10).

Kim támad, rohan, mint az őrült, és talált! Ebben a nagy rohanásban nem sikerül megállítani a koreait(13:12).

Megint jött előre Kim, aztán Szilágyi Áron közbevágott, egylámpás találat! Egy tus kellene még! MEGVAAAAN! Kivédte Kim támadását, és bevitte a 15. találatot! 15:12

Az elődöntőben jó kezdés után izgalmasan alakult a folytatás (Fotó: Szabó Miklós)
Az elődöntőben jó kezdés után izgalmasan alakult a folytatás (Fotó: Szabó Miklós)

NEGYEDDÖNTŐ

Előzetesen Szilágyi Áron arra számított, hogy a tavaly és idén is világbajnoki dobogón szereplő Tiberiu Dolniceanu nehéz ellenfél lesz. Az első tust mindenesetre Szilágyi adta. És a másodikat is, de a román ellenfél gyors támadásokkal egyenlített (2:2). Ezután Szilágyi három mesteri tussal újra magához ragadta az előnyt (5:2).

Dolniceanu nem adta föl, egy tusra megközelítette Szilágyit, aki ügyes támadással bevitte a hatodik, majd a hetedik találatot is. A nyolcadik tust úgy adta, hogy átvette Dolniceanu támadását, majd megvágta a román ellenfelet (8:4).

A szünet után Dolniceanu háromszor is elérte a támadásával Szilágyit, és mindjárt csak egy tus lett a különbség (8:7). Ez ébresztően hatott Szilágyira, aki ügyes közbevágással újra növelte előnyét. Dolniceanu közelebb jött (9:8), viszont a kezét eltalálta Szilágyi pengéje, vérezni kezdett, ezért ápolásra szorult.

A kényszerszünet után a román vívó egyenlített, majd át is vette a vezetést, de csak rövid időre, mert Szilágyi pillanatok alatt egalizált (10:10). És innen nem volt megállás!

Előbb visszavette egy támadást, majd egy együttesgyanús találattal ismét kéttusnyi előnyt szerzett. Sőt egy nagyszerű védés után egylámpás találattal szomorította Dolniceanut. Két tusra volt már csak szükség, ez pedig roppant gyorsan meglett. 15:10

„Kőkemény ellenfél volt a többszörös világbajnok román kardvívó, megizzasztott. A zsűri sem állt mindig a helyzet magaslatán, de ez benne van a kardvívásban, aki ismeri ezt a sportágat, nem lepődik meg rajta. Decsi András, az edzőm végig azt kiabálta be, hogy maradjak nyugodt, csak magamra fókuszáljak, ne az ellenfélre vagy a zsűrire! Többnyire ezt sikerült teljesítenem, boldog vagyok, hogy a négy között vagyok és újra éremért vívhatok. Egyelőre pihenésre van szükségem, át kell gondolnom az eddigieket. Az elődöntőben a dél-koreai Kimmel vívok, akivel többször edzőtáboroztam már, bízom benne, hogy én ismertem ki őt jobban, mint ő engem” – mondta Szilágyi Áron az M4 Sportnak.

NYOLCADDÖNTŐ

Az első meccsén bemelegítésként Szilágyi Áron könnyedén verte meg mexikói ellenfelét. A fehérorosz Bujkevics már nehezebb ellenfélnek ígérkezett. A piros páston az első találatot Szilágyi szerezte meg, de ellenfele gyorsan egyenlített, majd a vezetést is átvette a jóval magasabb termetű fehérorosz (1:2).

Szilágyi két szép támadással megfordította az állást, ám Bujkevics nem akart lemaradni, és hosszú karjával többször is elérte Szilágyit, majd egyenlített (5:5). Olimpiai bajnokunk nem találta a távolságot, ráadásul Bujkevics úgy ugrándozott, mint egy kenguru, de hatékonyan tette, így az első szünetre egypontos fehérorosz vezetéssel vonultak a felek (7:8).

A pihenő után is folytatódott az idegek harca, Szilágyi 10:9-nél vette át újból a vezetést, miután a pást végébe szorította Bujkevicset. Ekkor gyors egymásutánban háromszor is megvágta a magyar az ellenfelét, és négytusos előnyre tett szert (13:9).

14:10-nél a tizenötödik pont csak nem akart megszületni, mert nem adta olcsón a bőrét Bujkevics. Aztán egy szép lerohanó támadással olimpiai bajnokunk lezárta a meccset. 15:12

A 32 KÖZÖTT

Szilágyi Áron sokkal esélyesebb volt mexikói ellenfelénél, és rögtön az elején 4:1-gyel tudatosította vele, hogy ki az úr a háznál. A folytatásban sem találta a ritmust a lelkes mexikói, egyre jobban hízott a magyar előny. Kicsit feljött a Ayala, de ez is csak hét tus különbséget jelentett. Aztán Szilágyi Áron gyorsan befejezte az asszót, és 15:9-re nyert.

Decsi Tamás szenzációsan, 4:0-val kezdett az orosz Kovaljov ellen. Sokkal esélyesebb orosz ellenfele ekkor kezdett éledezni, és nemsokára ki is egyenlített, majd átvette a vezetést. Decsi azonban nem hagyta magát, és tapadt Kovaljovra. 8:6-os orosz vezetésnél jött a szünet. Decsi összeszedte magát, és 9:9-nél utolérte riválisát. Csakhogy Kovaljov remek vágásokkal négy tus előnyre tett szert, és 15:10-ös győzelmet aratott. Ezzel Decsi elbúcsúzott az olimpiai küzdelmektől.

RIO 2016
FÉRFI KARD
Szilágyi Áron
–Daryl Homer (Egyesült Államok) 15:8

ELŐDÖNTŐ
Szilágyi Áron
–Kim Dzsung Hvan (Dél-Korea) 15:12

NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi Áron–Tiberiu Dolniceanu (Románia) 15:10

NYOLCADDÖNTŐ
Szilágyi Áron
–Aljakszandar Bujkevics (Fehéroroszország) 15:12

1. FORDULÓ
Szilágyi Áron–Julián Ayala (Mexikó) 15:9
Decsi Tamás–Nyikolaj Kovaljov (Oroszország) 10:15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik