Szász Emese a női párbajtőr olimpiai aranyérmese!

Vágólapra másolva!
2016.08.06. 22:45
null
Aranycsók – Szász Emese olimpiai bajnok! (Fotó: Szabó Miklós)
Szász Emese 15:13-ra legyőzte az olasz Rossella Fiamingót a női párbajtőrvívás szombat esti döntőjében a riói olimpián, ezzel megnyerte a magyar delegáció első aranyérmét. A fináléig vezető úton négy győzelmet arató honfitársunk sokáig futott az eredmény után, de a hajrája felemelő volt: az utolsó tíz találatból nyolc az övé volt!

 

Sokáig úgy tűnt, bármilyen nagyszerűen menetelt is a döntőig Szász Emese, az olasz himnusz csendül majd fel az asszó végén. Rossella Fiamingo szerezte ugyanis az első találatot, és a folytatásban nagyszerűen dolgozott csuklóra – a mi versenyzőnk nem tudott mit kezdeni a rivális idegesítően előretolt és roppant fürge pengéjével.

SZÁSZ EMESE – NÉVJEGY
Született: 1982., szeptember 7., Budapest
Klubja: Vasas SC
Versenyszáma: párbajtőr
Legjobb eredményei: egyéniben vb-2. (2010), vb-3. (2006, 2013), Eb-3. (2013, 2015); csapatban vb-2. (2005), Eb-2. (2004, 2006, 2007), Eb-3. (2013)
Olimpiai eredményei: egyéniben - 1. (2016), 12. (2008), 25. (2012)

A második harmadban, egy együttes találat után már 11:7-re vezetett Fiamingo, akkor azonban Szász remek védekezés után mellkason szúrta őt, és ez fordulópontnak bizonyult. Ő is talált egyet csuklóra, majd egy védés, visszaszúrás után felzárkózott egy tusra (10:11). Fiamingo itt megszakította Szász sorozatát, de egy heves „fűrészelés” után a miénk volt a harmad utolsó találata (11:12).

A záró harmad pedig maga volt a megvalósult álom! Szász először – a nap során persze már sokadszor – a pást végére szorítva sajtolt ki találatot, amivel hosszú idő után újra egyformán álltak a felek. De nem sokáig: a lendület vitte tovább ezt a csodálatos magyar sportembert, karra, majd – szegény Fiamingo… – csuklóra talált.

Végül pedig „belement” egy együttesbe, mert már az is elég volt: SZÁSZ EMESE LEGYŐZTE A KÉTSZERES VILÁGBAJNOKOT, ÉS MEGSZEREZTE A MAGYAR KÜLDÖTTSÉG ELSŐ RIÓI OLIMPIAI ARANYÉRMÉT!

„Jézusom, négy tus hátrányból nyertem?! Nem tudtam! Nem tudtam! Mindig csak a következő tusra koncentráltam, arra gondoltam, hogy amíg nincs vége, addig lehet próbálkozni. Hogy verhetetlennek látszottam? Úgy tűnik! Az eredmény azt mutatja, most az voltam. Korábban sokszor voltam görcsös világversenyeken, akkor nem jött össze, arra gondoltam, most lehet egy kicsit lazábban vívni” – nyilatkozta a vegyes zónában a hivatalos sajtótájékoztató előtt a női párbajtőr új olimpiai bajnoka, Szász Emese.

RIO 2016 – VÍVÁS
NŐI PÁRBAJTŐR, EGYÉNI

Döntő
Szász Emese–Rossella Fiamingo (Olaszország) 15:13
A 3. helyért
Szun Ji-ven (Kína)–Lauren Rembi (Franciaország) 15:13

Elődöntő
Szász Emese–Lauren Rembi (Franciaország) 10:6
Rossella Fiamingo (Olaszország)–Szun Ji-ven (Kína) 12:11

Negyeddöntő
Szász Emese–Szato Nozomi (Japán) 15:4
Nyolcaddöntő
Szász Emese–Kang Jung Mi (Dél-Korea) 15:11
2. forduló
Szász Emese
–Julia Beljajeva (Észtország) 15:11

VÉGEREDMÉNY
OLIMPIAI BAJNOK: SZÁSZ EMESE (Magyarország)

2. Rossella Fiamingo (Olaszország)
3. Szun Ji-ven (Kína)
4. Lauren Rembi (Franciaország)
5. Szarra Beszbesz (Tunézia)
6. Nathalie Moellhausen (Brazília)

A döntő második felében nagyon összeszedetten vívott Szász Emese (Fotó: Szabó Miklós)
A döntő második felében nagyon összeszedetten vívott Szász Emese (Fotó: Szabó Miklós)

 

A DÖNTŐ TALÁLATRÓL TALÁLATRA

Az első találatot az olasz vívónő vitte be, majd Szász kiválóan szúrt vissza karra (1:1).

Fiamingo két csuklótussal megugrott (1:3).

Szász Emese a pást végére szorította ellenfelét, és el is találta. Csakhogy gyorsan érkezett a válasz, az olasz megint karra piszkált oda (2:4).

Szász is karra szúrt sikeres védekezés után, majd együttes találat következett (4:5).

Szász hiába fogott pengét, az olasz megint talált, aztán újított a magyar – lábra ment, talált, így ért véget az első harmad (5:6).

A második eleje az olasznak sikerül jobban, lábra adott találatot (6:8).

És megint ott türemkedett az előretolt pengéje, Emese karja újra védtelen maradt (6:10).

Együttes találat (7:11).

Jó védekezés után Szász Emese mellre szúrt, talált, ez volt a fordulópont (8:11). Pláne, hogy jött egy sikeres csuklózás, majd egy védés, visszaszúrás (10:11).

Fiamingo sajnos figyelt, testre talált (10:12).

A harmad utolsó percére fordulva amolyan „gyilkossági kísérlet” történt, a végigengedett fűrészelésből magyar találat esett le (11:12).

Türelemjáték a harmad legvégén, nem született találat, a döntés az utolsó három percre maradt.

Alapos felmérés után Szász a pást végére szorította az olaszt, és amikor ma ilyesmibe fogott, mindig jött a találat – ezúttal is, hosszú idő után döntetlen (12:12).

Két védés a mi vívónktól, majd kegyetlen találat az olasz bal karjára – először nálunk az előny (13:12).

Szász hihetetlenül összeszedte magát, csuklóra talált (14:12).

Ment előre a fantasztikusan hajrázó magyar versenyző, és ült a hiányzó utolsó (együttes) találat! 15:13, megvan!!! SZÁSZ EMESE LEGYŐZTE A KÉTSZERES VILÁGBAJNOKOT, 8:2-ES SZÉRIA VÉGÉN OLIMPIAI BAJNOK LETT!

Vége! Az ellenfél gratulál, kezdődhet az ünneplés (Fotó: Szabó Miklós)
Vége! Az ellenfél gratulál, kezdődhet az ünneplés (Fotó: Szabó Miklós)

 

ELŐDÖNTŐ: CSAK EGYSZER VEZETETT A FRANCIA ELLENFÉL

Az elődöntő első találatát a román, ukrán és brazil ellenfél búcsúztatásával a négybe jutó Lauren Rembi vitte be az első perc végén, de az egész nap kizökkenthetetlenül nyugodtan vívó Szász Emese azonnal a pást végéig üldözte őt, és egyenlített. Szász nem hirtelenkedett, ám amikor megindult, határozottan tette, hamarosan újra talált, majd védekezésből is jól szúrt vissza – az első harmad végén 3:1-re vezetett.

A hátrány ellenére nem kapkodott a francia vívó a folytatásban, ez a tempó megfelelt Szásznak is, úgyhogy ebben a szakaszban csak egy találat született – a kétoldalú passzivitás aktivitásra ösztökélte a mérkőzésvezetőt, aki idő előtt véget vetett a második harmadnak (3:2).

A harmadikban Szász talált először, de állj után, aztán egy közbeszúrását már a mérkőzésvezető is tolerálta (4:2). Másfél perccel a vége előtt egy remek nekirugaszkodás, és ismét villant Szász sisakján a piros lámpa (5:2). Rembi nem adta fel, zárkózni kezdett, egy gyors támadása után már csak egy találat volt a különbség (6:5).

Hét másodperccel a vége előtt együttes találat következett (7:6), majd három villámgyors találat tanúsította, hogy Szász Emese – minden vívó ilyesmiről álmodik – nemcsak jó, hanem egyenesen kiváló napot fogott ki (10:6), és fergeteges végjáték után DÖNTŐBE JUTOTT!

A döntőbe jutás pillanata (Fotó: Szabó Miklós)
A döntőbe jutás pillanata (Fotó: Szabó Miklós)

 

SZÁSZ EMESE ÚTJA A LEGJOBB NÉGYIG

Szász Emese a második fordulóban, Julia Beljajeva 15:11-es legyőzésével kapcsolódott be a küzdelmekbe. 4:1-re még az észt vívó, 2013 világbajnoka vezetett, de az első három perc végén már a mi párbajtőrözőnk állt jobban (6:5), és jól védekezve, kiváló ütemű visszaszúrásokkal biztosan kézben tartotta az irányítást.

A 16 között a dél-koreai Kang Jung Mi várt a magyar vívóra. Szász szinte végig vezetett, ellenfele utoljára a második három perc elején tudott egyenlíteni – csupán néhány másodperc erejéig. A magyar versenyző onnantól végig lépéselőnyben volt, és ugyanúgy 15:11-re győzött, mint egy körrel korábban.

A negyeddöntőben egy japán versenyző, az előző körben a címvédőt, az ukrán Jana Semjakinát búcsúztató Szato Nozomi volt a magyar vívó ellenfele. Mindketten teljes joggal léptek pástra mosolygósan, de kis idő elteltével alighanem már csak Szász Emese arcát látjuk vidámnak, ha bekukkanthattunk volna a rostély alá: az első három tust ő adta, és magabiztos vívással folyamatosan növelte előnyét.

10:4-nél kézsérülés miatt ápolást kért, percekig állt az asszó, de a magyar vívót ez sem zökkentette ki: a következő négy találatot is ő vitte be, és még a második harmadban véget vetett a meglehetősen egyoldalú mérkőzésnek – széles mosoly kíséretében.

„Egyelőre egész jónak tűnik az utam, eddig teljesen zökkenőmentes volt. Elég jól megy a vívás, de még két kemény mérkőzés van hátra. Éremért jöttem, éremmel szeretnék távozni” – összegezett mosolyogva Szász az MTI-nek a győztes negyeddöntő után.

Az első meccs nehezen indult, de aztán Szász magabiztosan menetelt a legjobb négyig (Fotó: Szabó Miklós)
Az első meccs nehezen indult, de aztán Szász magabiztosan menetelt a legjobb négyig (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik