Rio 2016: nincs magyar öttusázó az első tízben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.20. 23:22
Magyar idő szerint szombat este véget ért a férfi öttusázók küzdelme a riói olimpián: Marosi Ádám a 12., Demeter Bence a 17. helyen végzett. Az aranyérmet az orosz Alekszandr Leszun szerezte meg.

Marosi Ádám (jobbra) hat helyet javított a kombinált számban (Fotó: Szabó Miklós)
Marosi Ádám (jobbra) hat helyet javított a kombinált számban (Fotó: Szabó Miklós)
Marosi Ádám (jobbra) hat helyet javított a kombinált számban (Fotó: Szabó Miklós)
Marosi Ádám (jobbra) hat helyet javított a kombinált számban (Fotó: Szabó Miklós)
Marosi Ádám (jobbra) hat helyet javított a kombinált számban (Fotó: Szabó Miklós)

 

Alekszandr Leszun 1479 pontos olimpiai csúccsal végzett az első helyen, Marosi Ádám 1445, Demeter Bence 1430 ponttal zárt.

A négy éve, Londonban bronzérmes Marosi Ádámnak hátulról kellett megkezdenie a felzárkózást, mivel a csütörtöki körvívásban 16 ellenfelét győzte le, miközben 19-tõl kikapott, s így csak 24. volt a 36 fős mezőnyben.

A szombati bónuszvívásban ráadásul nem tudott pluszpontot szerezni, így hiába végzett előzőleg kilencedikként a 200 méteres úszásban, maradt a 24. helyen. A lovaspályán viszont jól teljesített, egy verőhibával ment végig, így a lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futást már 18.-ként kezdhette meg.

A BHSE 32 éves versenyzője ebben többször közel került ahhoz, hogy akár az éremért is versenyben legyen, de az utolsó lövészetei nem sikerültek jól, így nagy futással végül hat helyet tudott előrelépni.

„A harmadik sorozatomban volt egy töltési hiba, azt hittem, hogy kibiztosítottam a lézert, aztán mégse, a következőben pedig két hibával kezdtem, de nem a kombinált számon ment el a verseny. Tegnapelőtt volt egy olyan szörnyűséges csütörtököm, amit senkinek sem kívánok” – emlékeztetett arra, hogy a vívása egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan szerette volna.

„Pont azt a hibát követtem el, amire majdnem mindenki fölhívta a figyelmemet, azt, hogy nyerni akartam – mondta, felidézve, hogy emiatt görcsös volt, az első hét asszóját elveszítette és tizenháromból is csak hármat nyert meg. – Innen azért nagyon nehéz fölállni.”

Elmondta, hogy az olimpia előtti négy hétben minden csütörtökön versenyszerű körülmények között gyakorolta a vívást, de ezt nem lehet modellezni.

Demeter Bence (Fotó: Szabó Miklós)
Demeter Bence (Fotó: Szabó Miklós)

„Balczó Andrást kell idéznem: az a lényeg, hogy szeresse az ember, amit csinál. Ha szeretve csinálom a vívást és az öttusát, akkor az eredmény majd jön magától.”

Hozzátette: megy tovább, és biztosan nem adja föl.

Demeter Bence a csütörtöki vívásban holtversenyben a 12. helyen zárt azzal, hogy 19 asszót megnyert, és csak 16-ot vesztett el. A bónuszban az addigi teljesítményéhez további három pontot tett hozzá, s bár a nap elején megrendezett úszásban csak a 17. idő volt az övé, két szám után így is a 12. helyen állt.

Csakhogy a lovaglása nem sikerült, öt akadályt levert, így tíz helyet visszacsúszott. A kombinált számban aztán a Volán Fehérvár 26 éves öttusázója is jól küzdött, aminek eredményeként öt pozícióval előrébb fejezte be a versenyt.

„Két szám után 12. voltam, reménykedtem, hogy egy jó lovaglással sikerül előrébb jönnöm, de sajnos nagyon nehéz lovaglású lovat kaptam, nem tudtam úgy kontroll alatt tartani, ahogy szerettem volna. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, és ezzel elszálltak az esélyeim a jobb szereplésre” – nyilatkozott, hozzátéve, hogy a többi számmal elégedett volt, és eredetileg az első hat-nyolc helyezett között szeretett volna végezni, így egy kicsit rossz szájízzel tér haza.

PÁLVÖLGYI MIKLÓS SZÖVETSÉGI KAPITÁNY ÉRTÉKELÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL.

RIO 2016 – ÖTTUSA
Férfiak

1. Alekszandr Leszun (Oroszország) 1479 pont
2. Pavlo Timoscsenko (Ukrajna) 1472
3. Ismael Marcelo Hernández (Mexikó) 1468
4. Valentin Prades (Franciaország) 1467
5. Riccardo De Luca (Olaszország) 1467
6. Patrick Dogue (Németország) 1463

12. Marosi Ádám (Magyarország) 1445
17. Demeter Bence (Magyarország) 1430

AZ ÖTTUSA ÉREMTÁBLÁZATA
aranyezüstbronz
Ausztrália1--
Oroszország1--
Franciaország-1-
Ukrajna-1-
Lengyelország--1
Mexikó--1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik