Rio 2016: Neymar 14 másodperc után betalált; jön az álomdöntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 19:53
null
Neymar már 14 másodperc elteltével megszerezte a vezetést a braziloknak (Fotó: Reuters)
A házigazda brazilok Neymar 15. másodpercben (!) szerzett góljára alapozva 6–0-ra megverték Hondurast a riói olimpia férfi labdarúgótornájának elődöntőjében, ezzel bejutottak a szombati fináléba. Az első ötkarikás elsőségükre hajtó brazilok a döntőben a szintén első olimpiai aranyukért küzdő, Nigériát 2–0-ra legyőző Németországgal találkoznak.

A Weverton – Zeca, Marquinhos, Caio (Luan Garcia, 57.), Douglas Santos – Walace, Renato Augusto (Rafinha, 77.) – Gabriel Barbosa, Luan, Gabriel Jesus (Felipe Anderson, 68.) – Neymar összeállításban pályára lépő brazilok számára álomszerűen kezdődött a mérkőzés, hiszen Neymar találatával már 14 másodperccel a középkezdés után megszerezték a vezetést.

A Barcelona támadója belelépett a középhátvéd, Johnny Palacios könnyelmű passzába, s bár a labda elpattant tőle, Luis López kapus nem tudott előle menteni, és a labda Neymarról a kapuba pattant (1–0). Ezzel megszületett az olimpiai labdarúgótornák történetének legkorábban esett gólja!

A hazaiak csapatkapitánya a kapussal történt ütközést követően szerencsétlenül esett, hosszú percekig fájlalta a bordáját. Kétszer is lefeküdt a földre, másodszor hordágyon vitték le a pályáról, de öt perc után folytatni tudta a játékot.

A brazilok a vezetés korai megszerzését követően tovább rohamozták a vendégek kapuját, és több nagy helyzetet is kidolgoztak, mielőtt másodszor is betaláltak. A 26. percben Luan ugratta ki Gabriel Jesust, aki jobb külsővel elpöckölte a labdát Luis López mellett (2–0). A Manchester City nyári szerzeménye kevesebb mint tíz perccel később másodszor is bevette a hondurasi kaput, gyorsaságát kihasználva lerázva magáról az ellenfél védőjét (3–0).

A brazilok a szünet után sem fogták vissza magukat, hat perc sem telt a második félidőből, amikor negyedszer is gólt ünnepelhettek. Igaz, ehhez kellett a hondurasi védelem is, amely hagyta, hogy Neymar szögletét követően Marquinhos az ötösön belül levegye a labdát, majd a tehetetlen kapus mellett a kapuba helyezzen (4–0).

Az ötödik gólt egy gyönyörűen végigvitt támadás végén Luan szerezte Felipe Anderson passzából (5–0), majd a 82. percben, a meccs során először a hondurasiak is eltalálták az ellenfél kapuját. A végeredményt a 91. percben Neymar állította be, aki a 91. percben higgadtan értékesítette a Luan felvágásáért megítélt büntetőt (6–0).

A brazilok imponáló játékkal jutottak be a hazai rendezésű olimpia döntőjébe, de az biztosra vehető, hogy a fináléban sokkal nehezebb feladat vár rájuk Németország ellen.

Brazília férfi csapata 1984, 1988 és 2012 után negyedszer játszhat finálét az ötkarikás játékokon, de az aranyérmet eddig egyszer sem szerezte meg.

NIGÉRIA–NÉMETORSZÁG

A németek viszonylag hamar vezetéshez jutottak, a 9. percben remek akció végén Max Meyer hozta kihagyhatatlan helyzetbe Lukas Klostermannt, aki közelről nem is hibázott (0–1).

Ezt követően Nigéria sokáig próbálkozott a német védelem feltörésével, ám a 84. percben csereként beálló Nils Petersen öt perccel pályára lépése után megpecsételte az afrikai válogatott sorsát, Davie Selke passzát közelről a hálóba helyezte (0–2).

Így a Hondurast kiütő Brazília után Németország is bejutott a fináléba, ezzel pedig az is eldőlt, hogy biztosan új bajnokot avatnak az olimpiai férfi labdarúgótornák történetében, hiszen korábban sem Brazília, sem Németország nem nyert még aranyérmet ebben a számban (az NDK elsőségét nem utóbbi együtteshez számolják a statisztikák!).

További érdekesség, hogy a döntőben a legjobb támadósor találkozik majd a legjobb védelemmel: a németek eddig 21 gólt szereztek a tornán, a brazilok pedig még nem kapituláltak.

RIO 2016
LABDARÚGÁS, FÉRFIAK, ELŐDÖNTŐ
Brazília–Honduras 6–0
(Neymar 1., 91. – a másodikat 11-esből, Gabriel Jesus 26., 35., Marquinhos 51., Luan 79.)
Nigéria–Németország 0–2 (Klostermann 9., Petersen 89.)

A DÖNTŐBEN
augusztus 20. (Szo), 22.30: Brazília–Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik