Rio 2016: Mohamed nem bírt a világbajnokkal a 16 között

Vágólapra másolva!
2016.08.10. 17:08
A hatodik olimpiáján részt vevő Mohamed Aida 15:6-ra kikapott a második helyen rangsorolt orosz Inna Gyeriglazovától a riói olimpia női tőrversenyének nyolcaddöntőjében.

NYOLCADDÖNTŐNYOLCADDÖNTŐ

Az első meccsén a kolumbiai Saskia van Erven Garcíát hullámzó mérkőzés végén 15:12-re legyőző magyar vívónő szerezte meg az első találatot, sőt egészen az első felvonás utolsó percéig kellett várni a következő tusra – ezzel mondjuk egyenlített az orosz, aki minimális előnnyel mehetett pihenőre (1:2).

Az egyéniben 2015-ben világbajnoki címet nyerő Gyeriglazova közel egypercnyi küzdelem után törte meg a csendet a második etapban, majd a fonalat alaposan elkapva gyorsan elhúzott 5:1-re. A szépítés után még két orosz pont jött, a záró három percre így öt volt a felek között (2:7).

Mohamed 2:8 után kicsit kozmetikázott (4:8), de az oroszt ez sem bizonytalanította el, mi több, a végén a visszaszúrásokkal folyamatosan növelte az előnyét (4:12), és 15:6-ra nyert.

„Éreztem, hogy az ellenfelem nagyon taktikusan felkészült – nyilatkozott a vegyes zónában. – Azt hittem, hogy kicsit agresszívabban jön, viszont pont a passzívabb vívásra épített. Az utolsó pillanatig nem adtam fel. Az a flesses támadás jó is lehetett volna, volt is öt fehér lámpa, ami ha piros, akkor szorosabb az állás. Centimétereken múlt, hogy érvényteleneket szúrtam.”

Hozzátette, az Európa-bajnokságon megverte Gyeriglazovát egy tussal, bízott benne, hogy megszorítja, szerinte ő volt az egyike azoknak, akire leginkább készült az orosz tőröző.

„Csalódott vagyok, de azért a papírformát nem szabad elfelejteni: ő az egyik legjobb vívó. Ezzel együtt többért jöttem” – mondta Mohamed.

Arra a kérdésre, hogy a következő olimpián is ott lesz-e, a 40 éves Mohamed Aida úgy felelt: „Úgy gondolom, merész lenne kijelenteni, hogy igen”.

„Nem fogok hazamenni, és lerakni a tőrt egyből. Mielőtt kijöttem, klubom, az UTE négyéves szerződést kínált, amit nagy boldogan elfogadtam. Addig vívok, amíg élvezem” – mondta.

2. FORDULÓ

Mohamed 3:0-val kezdett, 5:3-ra fordított az ellenfele, de az első három perc 6:6-tal ért véget. A folytatásban a magyar versenyző 6:7 után 3:0-s sorozatot mutatott be, a harmad végéig pedig egy-három tussal vezetve érkezett meg – végül 13:11-gyel mentek pihenni a felek. A kolumbiai versenyző a hajrá nyitányán még szépített, de innentől már csak Mohamed talált, és 15:12-re nyert.

Knapek számára már nem sikerült ilyen jól a találkozója legeleje, ő 0:3-mal kezdett, és bár 2:3-ra feljött, 4:8-cal várta a folytatást. A második három perc elején 3:0-val 7:8-ra feljött, de innentől már csak a kínai akarata érvényesült, aki 14:8-ra elment, és 15:9-re nyert.

„Tudtam, hogy nehéz lesz, nem örültem, hogy így alakult a sorsolás, de azért bíztam benne, hogy ennél jobban vívok majd – mondta könnyezve Knapek az MTI-nek. – Nem értem, mi történt, egyszerűen leblokkolt a lábam. A kezem jól ment előre, de nem találtam a távolságot. Jól melegítettem be, nem stresszeltem, nem voltam ideges előtte. Talán jobb lett volna, ha az vagyok.”

RIO 2016
VÍVÁS, NŐI TŐR
NYOLCADDÖNTŐ
Mohamed Aida
–Inna Gyeriglazova (Oroszország) 6:15

2. FORDULÓ
Knapek Edina
–Liu Jung-si (Kína) 9:15
Mohamed Aida–Van Erven García (Kolumbia) 15:12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik