Rio 2016: mit jelent Berecz 3. helye, mi vár még vitorlázónkra?

Vágólapra másolva!
2016.08.11. 22:53
null
Berecz Zsomborra még öt futam vár Rióban (Fotó: Action Images)
Berecz Zsombor hat futam után a 3. helyen áll az olimpia vitorlásversenyének finn versenyszámában. Mit is jelent ez, mi vár még a magyar versenyzőre Rióban?

Először is a péntek pihenőnap lesz Berecz számára, ami nagyon ráfér, tekintve hogy nagyon változatos és olykor rettenetesen nehéz körülmények között vitorlázott a mezőny.

Szombaton a hetedik és a nyolcadik futamot tartják meg, vasárnap a kilencediket és a tizediket. Utóbbit követően kialakul a legjobb tíz mezőnye, amely a hétfői pihenőnap után részt vehet a keddi éremfutamban.

A tízversenyes „alapszakasz” során minden versenyen annyi pontot kapnak az indulók, ahányadik helyen zártak – Berecz például a csütörtöki, 5. futamon megszerzett első helyéért egy pontot kapott. Minél kevesebb pontja van valakinek, annál jobb. Egy versenyt mindenki mínuszolhat, azaz a legrosszabb eredmény kiesik. Ez Berecz esetében a második futam, amelyet bár megnyert, korai rajt miatt kizárták, és csak a 24.helyen jegyezték.

SZÖRFÖSEINK NAPJA IS VÉGET ÉRT
A szörfösök közül a hatodik olimpiáján induló Gádorfalvi Áron a 25. hely után a következő futamban nem ért célba, majd 26. lett, s a 28. helyen áll kilenc futamot követően.
Cholnoky Sára a hetedik futamban eddigi legjobb eredményét elérve a 13. helyet szerezte meg. A folytatásban a 22., s a 25. helyen zárt, kilenc futam után a 22. helyen található.
A szörfösök pénteken folytatják, akárcsak Laser Radialban Érdi Mária és Laser Standardben Vadnai Benjámin.

Az éremfutamban már minden pontszám kettőt ér (azaz az első két pontot kap, a nyolcadik pedig 16-ot), s az alapverseny eredményével összeadva alakul ki a végső sorrend. Az éremfutamot nem lehet mínuszolni.

„Erre a napra készültünk, mert ez volt a mérleg nyelve a szünnap előtt, ugyanis lassan kezd elválni az élboly a többiektől – mondta Berecz Zsombor. – Reggel kissé megilletődtünk, mert belső pályára készültünk, edzőm, Kelemen Tamás annak az áramlási adatait elemezte, ehhez képest áttettek minket egy másik pályára, amelyen inkább a fizikai erő és a hajóvezetés domborodott ki. Az első futamot megnyertem, ami miatt nagyon boldog vagyok, a másodikra azonban már a mezőny nagy része kiismerte a pályát, és nem akartam belemenni az indulásnál a verekedésbe, mert már volt egy korai rajtom. Jó kis nap volt!"

Az éremfutammal együtt öt versenye van hátra Berecz Zsombornak (aki a hatodik futamon egyik riválisa kizárása miatt a hetedik helyről feljött a hatodik pozícióba, azaz eggyel javult a helyezéspontja), azaz keddig még rengeteg minden történhet.

„Egyértelműen ez a nap volt Zsombor eddigi pályafutásának csúcspontja: nagyon fegyelmezetten követte a taktikát, és fizikailag is nagyon jól bírta. Az első futamban nem ő vezetett, de szisztematikusan bedarálta az előtte haladót, és a másodikban is hatalmas küzdelmet vívott, ennek köszönhetően jött fel a mezőnyből a hetedik helyre. Mostantól kedvezőbb körülményeket ígérnek, amiben Zsombornak még vannak tartalékai" – mondta Kelemen Tamás, Berecz edzője.

RIO 2016
VITORLÁZÁS, FINN
Az élcsoport 6 futam után:
1. Giles Scott (brit) 35 helyezési pont (17 a legrosszabb eredménye, amely kieshet), 2. Vasilij Zbogar (szlovén) 45 (15), 3. Berecz Zsombor (magyar) 57 (24), 4. Caleb Paine (amerikai) 57 (21), 5. Pieter-Jan Postma (holland) 58 (14), 6. Jonas Hogh-Christensen (dán) 64 (24)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik