Rio 2016: minden tisztségéről lemondott az őrizetbe vett NOB-tag

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 21:26
Őrizetbe vétele után lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről Pat Hickey, akit jegyüzérkedéssel gyanúsítanak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 71 éves ír tagját szerdán reggel állították elő egy hotelben a riói Olimpiai Park közelében, majd egészségi állapotára való tekintettel egy kórházba szállították.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 71 éves ír tagját szerdán reggel állították elő egy hotelben a riói Olimpiai Park közelében, majd egészségi állapotára való tekintettel egy kórházba szállították.

„A reggeli történések és egészségi állapotának romlása miatt Hickey úr úgy döntött, hogy ideiglenesen lemond minden olimpiai titulusáról addig, amíg az ügy nem tisztázódik” – közölte a NOB, hozzátéve, mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Hickey az Ír Olimpiai Tanács és az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a NOB végrehajtó bizottságának tagja volt, és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztját is betöltötte.

A rendőrség délután megerősítette, hogy Hickeyre nézve terhelő e-mailek birtokába jutott. Ezek szerint a sportdiplomata két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

A botrány kapcsán korábban két embert letartóztattak Rióban, négy továbbinak pedig elrendelték a letartóztatását, mivel nem tartózkodnak Brazíliában. Öten – köztük a szintén ír James Mallon – a THG Sports elnevezésű brit cég vezetői, a hatodik pedig tolmácsként dolgozott. A gyanúsítottak részt vettek mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehettek volna szert, miközben a cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására. Mallon a múlt héten tagadta a vádakat. A cég vezérigazgatóját, James Sintont két évvel ezelőtt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság jegyértékesítésével kapcsolatos bűncselekmények miatt tartóztatták le.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik