Rio 2016: Miért nem edzenek a többiek is éjfélkor? – Hosszú

Vágólapra másolva!
2016.08.04. 09:04
null
A siker titka? Miközben a többiek már pihenőre vonultak, Hosszú Katinka még mindig a medencében dolgozott (Fotó: Szabó Miklós)
Hosszú Katinkát helyi idő szerint éjfélkor értük utol Rióban az Olimpiai Vízistadion partján, miközben már az utolsóként megmaradt rendezők és önkéntesek is javában nézegették az órájukat, elvégre réges rég csak a magyar lány tempózott a medencében. Azt nem igazán érti, miért van egyedül, hiszen az amerikai tévétársaságok miatt az úszódöntők szokatlan időpontokban lesznek.

 

– Nocsak, ön zárja az uszodát?
– Látja… – nevetett Hosszú Katinka. – Hogy őszinte legyek, csodálkozom, hogy a többiek nincsenek itt, hiszen éjfélkor is lesznek döntők, de ők tudják. Mi így csináljuk.

– Jó ilyenkor úszni?
– Ennyivel az olimpia kezdete előtt? Nagyon! Már minden rendben, a munkát elvégeztük, csak az utolsó simítások maradtak. Várjuk a versenyt!

– Úgy van vele, bárcsak kezdődne már?
– Nem, hiszen tudom, hogy majd eljön annak is az ideje. Minden így jó, ahogy van.

HOSSZÚ: LEDECKY ELKÉPESZTŐ
Hosszú Katinkát az olimpia hivatalos sajtóoldalának munkatársai megkérdezték a 200, 400 és 800 méteres gyorsúszás toronymagas esélyeséről, a még mindig csak 19 éves Katie Ledeckyről.
„Elképesztő, hosszabb távon hihetetlen a gyorsúszása. Inspiráló, amit csinál, mindig formában van, mindig odafigyel. Mindannyian áldhatjuk a sorunkat, hogy láthatjuk őt az olimpián, mire lesz képes és meddig mozdíthatja ki a határait” – idézték Hosszút.

– Egyébként is elégedettnek és felszabadultnak tűnik, az edzőjével még ugratják is egymást: láttam, az első rajtnál majdnem belökte önt, és csaknem meg is kapta érte a magáét.
– Remekül érzem magam! Semmi izgalom sincs bennem, mert az elmúlt évben mindent megtettünk azért, hogy itt jól szerepeljek, viszont vannak terveink a későbbiekre is. Így aztán egyáltalán nem úgy érzem magam, mint London előtt. Élvezzük Shane-nel, hogy itt vagyunk, nézelődünk, sok embert ismerünk már a faluban is a versenyekről, barátkozunk.

– Érdekes, hogy miközben öt számban éremesélyes, sőt aranyesélyes, plusz a váltó, nincs önben az a tipikus olimpiai feszültség, amelyik abból fakadna, hogy a mostani bő hetet építgette négy évig, és vége a világnak, ha most kudarcot vall.
– Egyáltalán nincs bennem ilyen érzés. Tudja, miért? Mert London után már azt hittem, hogy vége, abbahagyom. Viszont azóta annyit kaptam az úszástól, hogy az már bőven megérte. Úristen, ha négy éve bárki azt mondta volna, hogy úszom tizennyolc világcsúcsot, meg szerzek négy világbajnoki címet – most is elnevetem magam, mert ezt kimondani is vicces. Nem pont ezzel szálltam ki akkor a medencéből... Hát ezért vagyok ilyen nyugodt. Hálás vagyok, hogy itt vagyok, kint lesz a családom, itt van Shane, minden remekül alakul, de van még célom ezután is bőven, hiszen már jövőre jön a budapesti világbajnokság például. Felszabadító érzés, hogy szinte egy jó bulinak tudom felfogni az olimpiát.

– Akkor már ezért megérte a nagy csalódás négy évvel ezelőtt Londonban, ahol érmet sem szerzett.
– Azt át kellett élnem, hogy most így várhassam Riót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik