Lőrincz Viktor kikapott a bronzmeccsen a kötöttfogású 85 kg-ban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 15:10
null
Lőrincz Viktor nem értette (Fotó: Szabó Miklós)
Lőrincz Viktor 3:0-ra legyőzte az örmény Makszim Manukjant, technikai tussal kiejtette az indiai Khatri Ravindert, majd nagyot küzdve nyert az üzbég Rustam Assakalov ellen, így bejutott az elődöntőbe a férfi kötöttfogású birkózók 85 kg-os súlycsoportjában a riói olimpián. Ott azonban a későbbi bajnok orosz Davit Csakvetadze jobbnak bizonyult, így a magyar versenyző a bronzért birkózhatott, de utolsó ponttal a német Denis Kudlától is kikapott.

 

RIO 2016
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 85 KG

1. forduló: Lőrincz Viktor–Makszim Manukjan (Örményország) 3:0
Nyolcaddöntő: Lőrincz Viktor–Khatri Ravinder (India) 9:0
Negyeddöntő: Lőrincz Viktor–Rustam Assakalov (Üzbegisztán) 2:1
Elődöntő: Lőrincz Viktor–Davit Csakvetadze (Oroszország) 1:7
Bronzmérkőzés: Lőrincz Viktor–Denis Kudla (Németország) 3:3 – utolsó ponttal Kudla a bronzérmes
Döntő:
Davit Csakvetadze (Oroszország)–Zsan Belenyuk (Ukrajna) 9:2

A VÉGEREDMÉNY
1. Davit Csakvetadze (Oroszország)
2. Zsan Belenyuk (Ukrajna)
3. Denis Kudla (Németország)
3. Dzsavid Hamzatov (Fehéroroszország)
5. Lőrincz Viktor
5. Nikolaj Bajrjakov (Bulgária)

BRONZMÉRKŐZÉS: LŐRINCZ V.–KUDLA

Nem így tervezte (Fotó: Szabó Miklós)
Nem így tervezte (Fotó: Szabó Miklós)

Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Kudla nyerte el a jogot a vigaszágon arra, hogy Lőrinczcel összecsapjon a bronzért.

A menet felénél leküldték Kudlát parterbe, de Lőrincz nem tudott akciót bemutatni. Fél perccel később a magyar fiút is leküldték, de ő is kivédekezte, de szabálytalan visszanyúlásért mégis kapott két pontot a német (Lőrincz ingerülten konstatálta az ítéletet).

A második menete elején mögé kerüléssel egyenlített Lőrincz, majd a német második figyelmeztetésével már 3:2 volt ide. De Lőrincz megint kapott egy intést (némileg meglepő módon), így 3:3, és előny ott – és innen már nem tudott a magyar fordítani.

„Nem szeretném a bírókra fogni, de kivették az érmet a zsebemből. Megintettek egy olyan fogás miatt, amely miatt nem kellett volna, mert ha könyök alatt támasztok vissza, akkor az az intés és a két pont, de felette volt! Aztán mindent beleadtam, behoztam a két pontot, megcsináltam az intésért járó akciót, erre visszaadják ennek, hogy akciót csináljon? Mindig ez van, mindig így nyer, mindig visszaadják neki. Így nyert az iráni ellen is. Egyszerűen nem hiszem el. Szerettem volna megnyerni az érmet, a szeretteimre gondoltam a szünetben. Annyi mindent tettek érte, hogy itt legyünk. Ez lett volna a mai nap méltó befejezése, hogy felállhatok a dobogóra és hazaviszek egy érmet, amit megígértünk a testvéremmel. Sajnos én már nem viszek haza semmit. Össze kell szednem magam. Tízre már itt leszek, mindenben segítem Tamást, amiben csak lehet, megérdemli, hogy megnyerje ezt az olimpiát. Nagyon köszönöm mindenkinek a szurkolást" – mondta könnyek között Lőrincz Viktor az M4 Sportnak.

DENIS KUDLA: KAPTAM EGY PONTOT

„Csak huszonegy éves vagyok, ez az első olimpiám, fiatal vagyok még birkózónak. Úgy jöttem ide, hogy érmet akarok szerezni, de igazából nem nagyon hittem benne. Leírhatatlan ez az érzés. Mindig is az olimpiáról álmodtam, arról, hogy besétálok az arénába, azóta, hogy hat-hét évesen néztem a játékokat. Tizenöt évig azért dolgoztam, hogy ez valóra váljon” – kezdte nyilatkozatát Kudla a vegyes zónában.

„Meccsről meccsre haladtam, nehéz volt a sorsolásom. A vigaszágon húsz perccel az iráni elleni mérkőzés után jött Lőrincz Viktor, a magyar birkózónak viszont két vagy három órája volt pihenni. Mentálisan és fizikailag egyaránt kifacsart. Teljesen kikészültem. Harminc másodperccel a vége előtt kaptam egy pontot, és onnan elkezdtem visszaszámolni a másodperceket. Szerencsére sikerült megőriznem a koncentrációmat.”

Lőrincz Viktor úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné a bírókra fogni a vereséget, de kivették az érmet a zsebéből. A Magyar Birkózószövetség hivatalos Facebook-oldalán „megveretésnek” minősítették a történteket.

A másik bronzérmet a fehérorosz Dzsavid Hamzatov szerezte meg, a helyosztón 4:1-re legyőzve a bolgár Nikolai Bajrjakovot.

ELŐDÖNTŐ: LŐRINCZ V.–CSAKVETADZE

A 2015-ben Eb-győztes és vb-ezüstérmessel szemben Lőrinczet hiába küldték le hamar parterba, a magyar kivédekezte a támadást. Fél perccel az első szakasz vége előtt az oroszt is leküldték, de Lőrincz sem tudott akciót bemutatni. 0:0-val zárult az első menet.

A másodikban 40 mp után intéssel előnybe került az orosz, a parterből pedig előbb egy 4 pontos, majd egy 2 pontos akciót is be tudott mutatni. 7:0 oda. Az orosz kilépett, ezzel szépített Lőrincz, de nagyon fogyott az idő, innen pedig már nem volt visszaút. Az orosz döntőzik, Lőrincz pedig a bronzért birkózik.

NEGYEDDÖNTŐ: LŐRINCZ V.–ASSAKALOV

Az első menetet követően 0:0 volt az állás, Lőrincz kivédekezett egy parterhelyzetet, ügyesen folyamatosan elmozgott ellenfelétől, aki így nem tudta átfordítani. A második menet elején fordított volt a helyzet, a magyar versenyző pedig jobban kihasználta a lehetőséget, átbillentette ellenfelét, ezért két pontot kapott.

Egy perc elteltével megintették Lőrinczet, ám újra jól védekezett, és kihúzta az utolsó percet is, így 2:1-gyel bejutott az elődöntőbe, amelyben az orosz Davit Csakvetadze lesz az ellenfele.

„A súlycsoport egyetlen olyan versenyzője, aki a világ- és Európa-bajnok ukrán Belenjukot meg tudta verni az elmúlt években. Európai Játékok-győztes. Viktor az idei Spanyol Nagydíjon intésekkel múlta felül” – írja a birkozoszov.hu.

NYOLCADDÖNTŐ: LŐRINCZ V.–RAVINDER

Lőrincz a nyolcaddöntő első menetében egy akción belül kétszer is megforgatta az indiai Khatri Ravindert, ezzel 4:0-ra vezetett, majd még egy pontot szerzett, így megnyugtató volt az előnye. A magyar versenyző azonban nem akarta húzni az időt, még a pihenő előtt technikai tussal kiejtette ellenfelét, és továbbjutott!

Lőrincz Viktor 16.12-től mérkőzik meg az üzbég Rustam Assakalovval a legjobb négy közé jutásért:

„Nagyon kellemetlen versenyző, szabályosan lefojtja ellenfeleit a szőnyegen. A Las Vegas-i világbajnokságon szerzett ezüstérmével kvalifikálta magát a riói olimpiára. Viktorral még nem találkozott” – mutatja be az üzbéget a birkozoszov.hu.

1. FORDULÓ: LŐRINCZ V.–MANUKJAN

Az első három perc után 0:0 volt az állás, ám Lőrincz volt az aktívabb, így ellenfele került parterhelyzetbe, de kivédekezte. A második menet elején fordított volt a helyzet, de a magyar birkózó is kivédekezte a helyzetet, ami után Manukjant megbüntették (mert megállította a küzdelmet), majd ki is lépett, így már 2:0-ra vezetett Lőrincz.

Az örmény passzivitása miatt hamar újabb pontot kapott Lőrincz, így 3:0-val meglett az első kör, és készülhetett a következő körre, a nyolcaddöntőben az indiai Khatri Ravinder volt a magyar versenyző ellenfele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik