Rio 2016: Lochte tíz hónapos eltiltást kapott – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.08. 17:31
null
Lochte nagy valószínűséggel lemarad a 2017-es vb-ről (Fotó: AFP)
Igaznak bizonyultak a délelőtti amerikai sajtóértesülések: Ryan Lochte, hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó tíz hónapos eltiltást kapott a riói játékok alatt okozott botrányért.

 

A BBC beszámolója szerint a 32 éves úszó tíz hónapos eltiltást kapott az amerikai Úszószövetség és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának közös döntése alapján, míg három társának – Gunnar Bentz, Jimmy Feigen és Jack Conger – egyaránt négy hónapot kell kihagynia.

„A sportolók viselkedése nem elfogadható – mondta Scott Blackmun az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának egyik vezetője. – Ez igazságtalan volt a házigazdák felé, valamint elterelte a figyelmet az amerikai csapat történelmi sikereiről.”

Lochte azt állította, hogy augusztus 15-én, Rióban őt és három úszótársát fegyverrel rabolták ki, amikor taxival egy buliról visszafelé tartottak az olimpiai faluba. Később a rendőrök a videofelvételek alapján kiderítették, hogy valójában ők randalíroztak, rongáltak meg egy benzinkutat, és kerültek összetűzésbe az alkalmazottakkal.

A 32 esztendős úszó később élő televíziós műsorban bocsánatot kért a braziloktól. Elmondta, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt állította azt, hogy kirabolták őket, és túlzásba esett. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága szintén elnézést kért a sportolók viselkedése miatt.

Az ítélet lehetővé tenné, hogy Lochte rajthoz álljon a 2017. július 14. és 30. közötti budapesti világbajnokságon – amelyen a medencés úszók július 23-tól versenyeznek –, de mivel a vb-re válogató amerikai bajnokságon nem vehet részt, nincs számottevő esélye a világbajnoki részvételre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik