Rio 2016: Gyárfás méltatja Hosszút, új fejezetet nyitna vele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.14. 16:20
null
Gyárfás Tamás szerint bámulatos Hosszú Katinka teljesítménye (Fotó: NS-archív)
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a FINA alelnöke értékelte a magyar úszók olimpiai teljesítményét, valamint elmondta, új fejezetet kezdene Hosszú Katinkával.

„Összességében elégedett vagyok, tekintettel arra, hogy harmadikok vagyunk az Egyesült Államok és Ausztrália mögött az úszók ranglistáján. Tizenöt ország szerzett érmet, rajtunk kívül Európából három országnak sikerült – mondta Gyárfás Tamás a mob.hu-nak. – Mindenki irigykedve néz ránk Rióban, legyen szó sportbarátainkról, szövetségekről, vagy riválisokról. A magyar úszósport erejét mutatja, hogy többen nem hozták azt, amit reméltünk tőlük, ennek ellenére mégis ilyen fényes a mérleg.”

„Minden tiszteletem a magyar küldöttségé, mely a mai napig tizenegy érmet szerzett, büszke vagyok, hogy ehhez hét éremmel járultunk hozzá. Hallottunk olyan kritikákat, hogy miért van ilyen népes úszócsapat itt, a válasz az: ennyien vívták ki a jogot a részvételre, mindenki megúszta azt az időt, amivel kvalifikálhatja magát.”

„Gondolom, számos másik sportág örülne, ha ilyen népes csapattal lenne jelen Rióban. Nagyon hálásak vagyunk a magyar sportvezetésnek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a sportállamtitkárságnak, hogy megfelelő feltételeket biztosítottak, a sportolók érzésem szerint rászolgáltak.”

Gyárfás Tamás külön kiemelte a három aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú Katinkát és edzőjét, Shane Tusupot.

„Különösen Hosszú Katinka, aki előtt most meghajol a világ, magam is. Bámulatra méltó az eredménye. Nagyon szeretném, ha a viszony közte és a szövetség között rendeződne. Új fejezetet kezdhetnénk, lezárult az olimpia. Mindenki boldog.”

Ha azt a hitet keltettem, hogy nem vagyok boldog amiatt a bizonyos kép miatt, ami bejárta a sajtót, azt még magyarázni is méltatlan. Nagy örömömre Shane Tusup elmondta, hogy ő már magyarnak érzi magát, tárt karokkal várjuk, hálásak vagyunk neki. Ez nem hízelgés, nem arculatváltás, még ha voltak is bizonyos kérdésekben ellentétes megítélések. Össze kell fogni, együtt kell működni.”

Tisztelet Cseh Lászlónak, aki felállt a földről. Úgy küzdött, hogy az párját ritkítja. Kapás Boglárka szintén csoda, ez a csöppnyi kislány nyolcszáz gyorson ilyen diadalt arat. Kenderesi Tamás a bombasztikus meglepetés kategória, ami azt mutatja, hogy jönnek a fiatalok. Számított valaki arra, hogy Cseh László mögötte végez? De említhetném a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokságot, ahol Késely Ajna négy aranyérmet szerzett, valamint a többi fiatalt. Van feladatuk bőven, hamarosan itt a jövő évi világbajnokság, majd 2019-ben az ifi vb, amit szintén Budapesten rendeznek.”

Az úszókat ért kritikákra is igyekezett reagálni a FINA alelnöke. „Nem is bánom, ha velünk néha kikezdenek, mert ez mutatja, hogy középpontban van az úszás. Számos sportág sajnos nem hozta azt, amit reméltünk. Ha Gyurta Dániel nem nyer, az mondjuk bombasztikus, akkor rögtön jön a jogos szemrehányás. A pénteki három érem legalább olyan fontos volt, mint a három arany mindegyike, hiszen megmutatta, hogy nem csak egy leány van a gáton. Ha megnézzük, a többi európai úszónagyhatalomnak még érmük sincs…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik