Ez „kitolás” – Bácsi Péter az ötödik helyen végzett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.14. 23:27
null
Bácsi Péter nem bírt iráni ellenfelével a bronzmeccsen (Fotó: Szabó Miklós)
Bácsi Péter technikai tussal győzte le a kolumbiai Carlos Munoz Jaramillót és a bolgár Daniel Alekszandrovot is a kötöttfogású birkózók 75 kilogrammos súlycsoportjában, majd 5:0-ra diadalmaskodott az azeri Elvin Mursaliyev felett. A magyar sportoló az elődöntőben büntetőponttal kikapott a dán Mark Madsentől, így a bronzért küzdhetett, de az iráni Szaeid Morad Abdevali 5:2-re legyőzte. A döntőben az orosz Roman Vlaszov legyőzte a dán Madsent, így ő nyerte meg az aranyérmet.

 

RIO 2016
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 75 KG
1. forduló: Bácsi Péter–
Carlos Munoz Jaramillo (Kolumbia) 9:0
Nyolcaddöntő: Bácsi Péter–Daniel Alekszandrov (Bulgária) 8:0
Negyeddöntő: Bácsi Péter–Elvin Mursaliyev (Azerbajdzsán) 5:0
Elődöntő: Bácsi Péte
r–Mark Madsen (Dánia) 0:1
Bronzmérkőzés: Bácsi Péter–Szaeid Abdevali 2:5

RIO 2016
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 75 KG

1. Roman Vlaszov (Oroszország)
2. Mark Madsen (Dánia)
3. Kim Hjon Vu (Dél-Korea)
3. Szaeid Abdevali (Irán)
5. Bozo Starcevic (Horvátország)
5. Bácsi Péter (Magyarország)
BRONZMÉRKŐZÉS: BÁCSI–ABDEVALI

Szaeid Abdevali nagyon bekezdett, másodpercek alatt kitolta Bácsit, majd 3:0-ra növelte az előnyét. A magyar versenyző egy dobással szépített, 3:2 az első három perc végén.

A harmadik kitolás után Bácsi kilépett, majd egy intéssel már 5:2-re vezetett az iráni, és innen már nem is tudott fordítani a magyar versenyző – sőt, szépíteni sem.

„Neki volt négy meccse, az iráninak kettő... Az egyik birkózik négyet, a másik kettőt. Két győzelemmel bronzérmes, Peti meg hárommal ötödik. Agyrém” – mondta a bronzmeccset követően Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya.

„Azt gondoltam, hogy Pekingben, nyolc évvel ezelőtt eldobta a bronzérmet, most a sors igazságot szolgáltat, és visszakapja azt a bronzot. Úgy néz ki, nem lett meg. Sajnos, Peti nem tudott egy intést kiharcolni, hogy leküldjék az iránit, pedig biztos vagyok benne, hogy meg tudta volna emelni, ez a legnagyobb fegyvere és erőssége. Egyszerűen nem tudta kiharcolni a leküldést.”

A korábbi bronzmeccsen a dél-koreai Kim Hjun Vu legyőzte a horvát Bozo Starcevicet. A döntőben az orosz Roman Vlaszov legyőzte a dán Madsent, így ő nyerte meg az aranyérmet.

ELŐDÖNTŐ: BÁCSI–MADSEN

Az első két figyelmeztetést Bácsi kapta, aki másfél perc után parterhelyzetbe került, amit azonban sikeresen kivédekezett, így az első három perc után 0:0-ra állt a küzdelem. Három perc negyven másodperc elteltével a láthatóan fáradó magyar sportolót harmadszor is figyelmeztette a mérkőzésvezető, ami egy büntetőpontot (0:1) és újabb parterhelyzetet vont maga után, de Bácsi ebből is felállt.

A második három perc közepén Madsen is térdre kényszerült, ám Bácsi nem tudott rajta érvényes akciót végrehajtani. Az utolsó másodpercekben a magyar birkózó nem talált fogást a dánon, aki 1:0-ra megnyerte a küzdelmet, és bejutott a döntőbe.

NEGYEDDÖNTŐ: BÁCSI–MURSALIYEV

Bácsi már 20 másodperc után 1:0-s előnybe került, mivel ellenfele büntetőpontot kapott, amiért menekült. A folytatásban a magyar birkózó gyönyörű akciót hajtott végre ellenfelén, átforgatta Mursaliyevet, így az első három perc után 3:0-ra vezetett.

A folytatásban Bácsi parterhelyzetbe kényszerült, és bár az azeri egyszer megemelte, akciót nem tudott csinálni a magyar birkózón – ezek után pedig a bíró felállította a feleket.

A hátralévő idő lepörgött, Bácsit egyszer figyelmeztették, de a győzelme nem forgott veszélyben.

NYOLCADDÖNTŐ: BÁCSI–ALEKSZANDROV

A két birkózó ezt megelőzően a Pytlasinski-emlékversenyen találkozott a 80 kilogrammosok között, akkor 8:0-s magyar győzelem született.

Ezúttal először Bácsi került parterhelyzetbe, ám bravúros védekezéssel sikerült felállnia. A következő alkalommal már a bolgárnak kellett térdelnie, amit a magyar birkózó kihasznált, és szebbnél szebb akciókat hajtott végre Alekszandrovon. Előbb gyönyörűen átpörgette a bolgárt, amiért négy pontot kapott, majd az újabb akció után még kettőt, ezzel már 6:0-ra vezetett.

Nem sokat kellett várni a következő dobásra sem, Bácsi harmadszor is megforgatta riválisát, ami azt jelentette, hogy technikai tussal ezt a mérkőzését is megnyerte.

1. FORDULÓ: BÁCSI–MUNOZ

A magyar sportoló az első másodpercektől kezdve aktívabban birkózott ellenfelénél, akit alig több mint egy perc után másodszor is figyelmeztettek, így parterhelyzetből folytatódott a küzdelem.

Bácsi felülről támadt, háromszor is átpörgette a kolumbiait, aki a harmadik támadás után videobírót kért, ám a felvételek nem őt igazolták. A magyar birkózó mindhárom akciója érvényesnek bizonyult, és 1:44 perc után technikai tussal megnyerte a küzdelmet.

„Ez a kolumbiai nem tartozik a súlycsoport legjobbjai közé, így ez várható volt. A verseny érdemi része csak ezután következik” – mondta Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya az MTI-nek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik