Rio 2016: a NOB nem zárta ki az oroszokat, de ezzel nincs vége

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.07.24. 16:06
null
A NOB nem zárta ki az oroszokat, a döntés a sportági szövetségek kezében (Fotó: Reuters)
A NOB végrehajtó bizottságának határozata értelmében a nemzetközi sportági szövetségek döntenek arról, hogy az orosz olimpikonok részt vehetnek-e a riói ötkarikás játékokon. A NOB tehát nem zárta ki automatikusan Oroszországot az olimpiáról.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint a NOB nem zárta ki automatikusan Oroszországot a riói ötkarikás játékokról, de ez nem azt jelenti, hogy az orosz sportolók részt vehetnek az olimpián. A nemzetközi sportági szövetségek döntenek arról, hogy adnak-e versenyengedélyt az orosz olimpikonoknak.

Az már korábban biztossá vált, hogy 68 orosz atléta nem indulhat Rióban, kivéve Darja Klisina távolugrót, aki semlegesként elindulhat az olimpián. A középtávfutó Julija Sztyepanova viszont az előzetes hírekkel ellentétben nem, mivel nem felel meg a NOB etikai kritériumainak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor meghívta Sztyepanovát és „besúgó” férjét az ötkarikás játékokra.

Sztyepanova párja, Vitalij az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását.

Zsukov hangsúlyozta, hogy a brazíliai eseményen indulni szándékozó oroszok közül mindenkit többször ellenőriztek az elmúlt fél évben és a mintákat külföldi laboratóriumokban vizsgálták meg. A több mint 3000 minta túlnyomó része negatív eredményt hozott.

A NOB honlapján megjelent vasárnapi közlemény emlékeztet rá, hogy Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője a jelentésben nem marasztalta el az OKR-t.

Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi sportági szövetségek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az OKR nem nevezhet olyan versenyzőt a riói ötkarikás játékokra, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették és letöltötte az eltiltását.

Leszögezik továbbá, hogy az orosz sportolókra Rióban is szigorú doppingellenőrzések várnak.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter elégedetten vette tudomásul a NOB döntését.

A sajtó izgatottan várta a vasárnapi bejelentést (Fotó: Twitter)
A sajtó izgatottan várta a vasárnapi bejelentést (Fotó: Twitter)

Mint ismert, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) november 15-én függesztette fel az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezután fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely azonban elutasította a beadványt.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik