Rio 2016: a holland kézisek összetörték a brazil álmokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.16. 18:30
null
Amorimék nem bírtak a hollandokkal (Fotó: Action Images)
A holland női kézilabda-válogatott meggyőző fölénnyel, 32–23-ra legyőzte a házigazda Brazíliát a riói olimpia negyeddöntőjében. Ellenfele az óriási izgalmak után továbbjutott francia válogatott lesz majd. A címvédő norvégok átgázoltak a svédeken, és az Angolát búcsúztató oroszokkal találkoznak az elődöntőben.

 

BRAZÍLIA–HOLLANDIA

A házigazda brazil válogatott négy meccset megnyerve csoportja élén végzett, míg negyeddöntős ellenfele, Hollandia két döntetlennel és két vereséggel a negyedik helyen lépett tovább, a kieséses szakaszra azonban igencsak magára talált a vb-ezüstérmes együttes.

A kék mezes együttes 4–4 után már nem engedte ki a kezéből az irányítást, a szünetbeli egygólos hátrány a brazilok számára volt hízelgő. A szünet után Grooték még egyértelműbbé tették fölényüket, Morten Soubak együttese bármihez nyúlt, nem tudta megtörni a hollandok lendületét. Hiába szórta meg magát a két szélső, Fernanda Franca da Silva (7 gól) és a nyártól a Vácot erősítő Alexandra do Nascimento (6), ez még az ikszhez közeli eredményhez sem volt elég.

A hajrára nem maradt kérdés, a legnagyobb különbség a lefújásra alakult ki, a hollandok kilenc góllal nyertek, majd önfeledt örömtáncba kezdtek, a brazilok pedig szomorúan vették tudomásul, hogy le kell mondaniuk az érmes álmaikról.

A két győri légiós, Nycke Groot és Yvette Broch egyaránt két gólig jutott, míg a Ferencvárosba tartó Danick Snelder háromszor talált be.

SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

A spanyolok három győzelemmel és két vereséggel jutottak be a negyeddöntőbe, míg a franciák négy győzelem és egy vereség után érkeztek a legjobb nyolc közé.

Jól kezdték a találkozót a legutóbbi olimpián is a négy közé jutó spanyolok, a Ferencvárosban kézilabdázó Nerea Pena háromszor volt eredményes az első tíz percben, amikor már 6–3 állt az eredményjelzőn. Tartották előnyüket a spanyolok, a második tíz minutum után is háromgólos differencia volt a két csapat között.

A franciák nem tudtak mit kezdeni Penával, aki igazi vezére volt a csapatnak az első félidőben. A játékrész végére már hétgólosra duzzadt a különbség, 12–5-tel fordultak a csapatok.

A második félidő elején agresszívabban kezdtek a franciák, felzárkóztak négy gólra, de Pena továbbra is fantasztikus formában kézilabdázott, az ő góljai kellettek ahhoz, hogy tíz perccel a vége előtt 20–15 legyen az állás. Három perccel a vége előtt megindították utolsó rohamukat a franciák, feljöttek kettőre, majd az utolsó percben hetesből egyenlíteni tudtak, így jöhetett a hosszabbítás és a dráma.

A ráadásban a franciák legyőzték az elfáradt spanyolokat, így bejutottak az elődöntőbe, amelyben Hollandiával mérkőznek a fináléba kerülésért.

A Siófokba érkező Chloé Bulleux egy gólt szerzett, csakúgy, mint Estelle Nze-Minko is, a Balaton-partiak másik új francia válogatott szerzeménye. A csapat spanyol légiósa, Lara González nem dobott gólt, de játszott a találkozón.

SVÉDORSZÁG–NORVÉGIA

Újabb lépéssel kerültek közelebb a norvégok ahhoz, hogy sorozatban a harmadik olimpián is aranyérmesként zárjanak. A negyeddöntő északi összecsapásán már az első negyedórában tudatosították a svédekben, hogy itt csak egy csapat nyerhet, 10–2-es előnnyel fordultak a 16. percbe. A szünetben 19–7-re vezettek, és még súlyosabb csapást mérhettek volna ellenfelükre, ha Isabelle Gulldén nem tesz ki magáért (9 gólt dobott a svédek legjobbja).

A norvégok legjobbja a hatgólos Stine Oftedal volt, a győriek közül Heidi Löke öt, Nora Mörk négy gólt lőtt, Kari Aalvik Grimsbö pedig 56 százalékkal védett.

OROSZORSZÁG–ANGOLA

Az oroszok is megszórták ellenfelüket az első félidőben, de a torna meglepetéscsapatának bizonyuló Angola szintén eredményesen támadott, így a szünetben még nem volt reménytelen a helyzete. A második játékrészben már sikerült ellépniük az oroszoknak, 14 perccel a vége előtt már 27–19-re vezettek, így a hajrában kicsit kiengedhettek. A norvégok ellen nehezebb dolguk lesz valószínűleg.

RIO 2016
NŐI KÉZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ
Brazília–Hollandia 23–32
(11–12)
Ld:
Da Silva 7, Nascimento 6, ill. Polman 7, Abbingh, Malestein 5-5

Spanyolország–Franciaország 26–27 (12–5, 23–23) – h. u.
Ld:
Pena 13, Martin 5, ill. Pineau 5, Dembelé 4

Svédország–Norvégia 20–33 (7–19)
Ld: Gulldén 9, ill. S. Oftedal 6, Herrem, Löke 5-5

Oroszország–Angola 31–27 (18–14)
Ld: Kuznyecova 5, Szudakova, Bobrovnyikova, Bliznova 4-4, ill. Bernardo 8, Guialo 6

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Hollandia–Franciaország
Norvégia–Oroszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik