Rio 2016: a brazil sportminiszter nem tart a Zika-járványtól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.06.07. 13:21
Leonardo Picciani brazil sportminiszter szerint az augusztusi riói olimpia ideje alatt már nem kell tartani a Zika-járványtól.

„Eddig 43 tesztversenynek adtunk otthont, ezeken összesen nagyjából 7000 sportoló vett részt, és senki sem fertőződött meg Zika- vagy dengue-vírussal. Áprilisban 4300 esetet regisztráltak, májusban már csak 700-at, és mivel további jelentős csökkenés várható, júniusban, júliusban és augusztusban a megbetegedések száma már nagyon közel lesz a nullához” – nyilatkozta Picciani a BBC-nek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt héten szakértői bizottságot hívott össze annak megállapítására, hogy mekkora fenyegetést jelent a Rio de Janeiró-i olimpia számára a Zika-járvány.

A szúnyogok által terjesztett – de szexuális úton is továbbadható – Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokat. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra teszik a fertőzések számát. Több latin-amerikai országban megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel fejét – mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadelupe-on –, és egyre több a megbetegedés.

„A megelőzés és a védekezés teljes mértékben biztosított. Egyetlen sportolónak vagy látogatónak sem kell aggódnia, aki Rio de Janeiróba utazik, mert Brazília felkészült az ötkarikás játékokra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik