Paralimpia: újabb ezüstérem! Biacsi Ilona fantasztikus futása 1500 méteren

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.16. 16:24
null
Biacsi Ilona ezüstérmes 1500 méteren! (Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság)
Biacsi Ilona ezüstérmet szerzett a riói paralimpián női 1500 méteres síkfutásban – a T20-as kategóriában. A magyar sportoló a magyar küldöttség 15. érmét szerezte Brazíliában.

 

Biacsi Ilona és testvére, Bernadett indult az 1500 méteres síkfutás döntőjében, s mindketten az első öt között haladtak egészen az utolsó körig. Ilona a harmadik helyről aztán megkezdte a hajrát, s a második helyen végzett 4:27.88-as idővel. Bernadett az ötödik helyen ért célba.

Az első a lengyel Barbara Niewiedzial lett, aki magabiztos futással, 4:24.37-es idővel, paralimpiai rekorddal ért célba.

Biacsi Ilona – aki négy évvel ezelőtt, a londoni olimpián bronzérmet szerzett – a magyar csapat hetedik ezüstérmét szerezte, emellett még nyolc bronzérem egészíti ki éremkollekciónkat.

„Nagyon sajnálom, hogy így jött össze. Úgy váltunk szét a verseny előtt, hogy átadom a dobogós helyezést, csak legyen mögöttem – mondta az MTI-nek könnyeivel küszködve a testvéréről, Bernadettről Biacsi Ilona. – De ez az érem mindkettőnké, ha ő nem lenne, én sem lennék itt. Együtt készülünk, együtt csináltuk végig az elmúlt négy évet, volt olyan holtpontom, amin ő segített keresztül, biztatott. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen testvérem van, és nagyon sajnálom, hogy most sír, mert ő is érmet szeretett volna. Megszakad a szívem.”

A rendkívül elkeseredett Biacsi Bernadett azt mondta: nem feküdt neki ez a stílus, hol gyorsabb, hol lassabb volt az iram, s a második kör végén a combja is begörcsölt, ezért nem tudott robbantani, amikor kellett volna.

EZ TÖRTÉNT MÉG A DÉLELŐTT

Délelőtt még a vívócsarnokban és az uszodában voltak érdekeltek a magyarok.

A kerekesszékes vívóknál a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású tőr csapat első csoportmeccsén magabiztosan, 45:23-ra verte a fehéroroszokat, ezzel nagy lépést tett a legjobb négy közé jutás felé. A folytatásban a favorit kínaiak következnek.

Az uszodában Tóth Tamás és Konkoly Zsófia (mindkettő S9) ezúttal 100 méter háton szerepel. Előbbi 1:05.47 percet ért el az előfutamban, és összesítésben a negyedik legjobb idővel került be az esti döntőbe. Konkolynak, aki csütörtökön meglepetésre bronzérmet szerzett 100 méter pillangón, ezúttal nem sikerült a fináléba jutás: 1:17.26 perccel tizedik lett összesítésben.

A hetedik paralimpiáján versenyző Vereczkei Zsolt (S5) 50 méter háton a negyedik helyen került be a fináléba (40.23 mp). Vereczkei eddig mindegyik paralimpiáján szerzett érmet, köztük három aranyat.

PARALIMPIA 2016
NŐI 1500 M SÍKFUTÁS

1. Barbara Niewiedzial (Lengyelország) 4:24.37
2. Biacsi Ilona (Magyarország) 4:27.88
3. Ljudmila Danyilina (Ukrajna) 4:28.78

5. Biacsi Bernadett (Magyarország) 4:43.10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik